MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Umístění domu na pozemku a orientace místností ke světovým stranám

29. listopadu 2016

Orientace domu a místností ke světovým stranám ve vztahu k východu a západu slunce z pohledu jak typologie staveb, tak i a praxe.

Martin Náhlovský
Martin Náhlovský
Umístění domu na pozemku a orientace místností ke světovým stranám

Mohlo by vás zajímat

Kde vychází a kde zapadá slunce

V architektuře se o východu a západu slunce bavíme v souvislosti s orientací domu vůči světovým stranám.

Orientaci jednotlivých místností ke světovým stranám, zejména pak ložnice, probíráme s klienty velmi často. A téměř ve všech případech narážíme na stejný problém.

To, kde slunce vychází, a kde zapadá, je totiž relativní, a lidé si to často neuvědomují. Úplně typickou větou na pozemku je: “No slunce vychází tímto směrem a zapadá tímto.” Pokud však přemýšlíte jak dům a jeho místnosti správně orientovat, musíte brát v úvahu také to, kde bude zapadat a vycházet za měsíc nebo za půl roku.

Východ a západ slunce v architektuře

Z obrázků je patrné, že tam, kde je východ, nemusí slunce vycházet, a tam, kde je západ, zase zapadat. Vše závisí na ročním období. Pokud jste parcelu koupili v létě (na obrázku červeně), můžete mít v podvědomí uložen západ nebo východ slunce dosti zkreslený. Přesný západ a východ kopíruje slunce pouze v dny denní rovnodennosti (na obrázku oranžově).

A jak tedy přemýšlet nad orientací domu a jeho místností?

Orientace domu a jeho místností, a umístění domu na pozemku

Orientace místností ke světovým stranám podle typologie staveb

  • Ložnice – východ
  • Obývací pokoj – jih nebo západ
  • Dětské pokoje – jih nebo západ
  • Pracovna – sever
  • Koupelny – sever
  • Zádveří a garáž – sever nebo východ
  • Technická místnost – sever
  • Schodiště – sever nebo východ

Orientace domu a jeho místností v praxi

Ačkoliv nám příručky uvádí, jak bychom měli jednotlivé místnosti v domě orientovat, z praxe víme, že jde o individuální záležitost a pro opravdový komfort v domě vyžaduje každý jedinec orientaci dle vlastních požadavků. V minulosti jsme navrhovali dům pro klienty, kteří vyžadovali ložnici na jinou stranu než na východ, jelikož neměli rádi, když je ráno budilo slunce. Takových případů jsme již zažili několik.

Co je však kolikrát také neméně důležité je to, co za tím oknem uvidíte. Jinak řečeno, nebudu si orientovat obývací pokoj na západ v případě, že bych se musel dívat na stěnu sousedova domu.

V praxi jsme několikrát udělali velké prosklení obývacího pokoje na sever, ale i na jih. Na jihu jsme získávali potřebné slunce a proslunění a na severu byl krásný výhled do údolí a na kostel.

Co ovšem vždy musíme dodržet jsou hygienické normy. Tyto normy nám stanovují jaké procento obytných místností musí být prosluněno. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že nelze při zhoršených podmínkách na parcele umisťovat obytné místnosti na sever, jelikož by nedošlo ke splnění hygienických limitů.

Nejčastěji se s tímto problémem potýkáme ve stavbě nebo rekonstrukci domu v proluce (řadové domy). U těchto domů je možno získávat slunce pouze ze dvou světových stran. Pokud je to však jih a sever, může dojít k tomu, že některé místnosti nebudou prosluněny. To v případě podružných místností není problém. V případě obytné místnosti však musí být splněno proslunění obytné místnosti v dny denní rovnodennosti (na obrázku oranžově) minimálně 1,5 h za den.

Obecné pravidla pro návrh tedy neexistují.

Orientaci místností v domě je důležité mít promyšlenou ještě před koupí pozemku tak, aby bylo možné dosáhnout požadovaného komfortu v domě. Tvar, velikost a orientace pozemku mají totiž velký vliv na výslednou stavbu a můžou hodně omezit vaše možnosti.

Umístění domu na pozemku

Na umístění domu na pozemku mají velký vliv tvar, velikost a orientace pozemku, a také okolní zástavba a zeleň.

Ideální případ je, když máme možnost umístit dům na pozemku tak, že příjezdová komunikace je umístěna na sever nebo východ, a dům pak zakryje zahradu, která bude směřovat na jih, a vytvoří tak požadované soukromí.

Co mnohdy má vliv na samotné proslunění místností jsou také:

  • vysoko vzrostlé stromy na parcele, nebo jejím okolí (les),
  • zastínění od souseda,
  • okolní hory, za které se slunce schová,
  • a také svahování parcely, kdy čelem ke svahu jsme otočení na jih.

Především poslední zmiňovaný případ (špatně orientovaný svah) bývá největší problém!

Rada na závěr

Není nutné se vždy dogmaticky držet pravidel, ale je nutné dodržovat hygienické normy. Před koupí pozemku je ideální sehnat si fotografie pozemku ze zimního období. Pokud to není možné, existuje aplikace pro chytré telefony (sun surveyor), která vám průběh slunce ve vámi zvolenou roční dobu ukáže přímo přes fotoaparát. Velký pozor si dejte na pozemky ve svahu, kdy svah je špatně orientován.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Dobrý večer, v prvé řadě bych Vám chtěl poděkovat za tento výstižný článek. Je super.. Řešíme s přítelkyní právě takové umístění nového RD. Jsme ve fázi projektu a máme bohužel vstup z jihu, tudíž nám terasa vychází směrem do návsi.. Před dům. Ne že by tam byl ruch, je to malá dědinka, ale soukromý nám to něhakým způsobem narušovat bude.. Kor teď, když jsme vykáceli prostor, jsme tam jak ve výloze.
Na západní straně je hned sousedův dům.. Bylo by možné mrknout na projekt a poradit nám zda-li by otientace domu nešla vyřešit lépe? Projekt mohu zaslat. Před moc díky za odpověď.. Zdenek P.
  odpověděl(a)
Dobrý den,máme úplně stejný problém.Včera tu byl poprve projektant a doporučil nám dům pozastavit co nejvíce vzadu parcely s terasou a vším jakoby k cestě,směrem do obce.Nemůžu najít žádný projekt s vchodem na jih,jak ev.vyřešit terasu.Můžete mi poradit?
odpovědět
Dobrý den, uvažuji o koupi pozemku viz odkaz. Velice se mi líbí dostupnost, klid v zástavbě a okolí. Jen se bojím orientace svahu směrem k severu a nedostatku světla v domě. Příjezdová cesta je na Jihu. Pozemek má rozměry 26x55m. Je reálné od vás projektovat dům, abychom měli prosvětlený dům, včetně terasy a proskleného obývacího pokoje?

https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-pozemku-hrebec-na-tasove-3507635

letecká mapy ( již bez stromů, jen dole podél pozemku )

https://mapy.cz/letecka?x=14.1684422&y=50.1362059&z=20

děkuji za radu
Andrea Hrdinová - MASTER DESIGN
 Andrea Hrdinová odpověděl(a)
Dobrý den, v případě zájmu o konzultaci takto konkrétního záměru se můžete obrátit přímo na náš e-mail atelier@master-design.cz nebo zavolat na naši infolinku 800808800. Děkuji Vám.
  odpověděl(a)
Dobrý den,

Jaká byla odpověď? Taky by mě to zajímalo, máme stejný problém.

Děkuji
odpovědět
Dobrý den,
prosím co myslíte tím špatně umístěný svah?
Děkuji
Andrea Hrdinová - MASTER DESIGN
 Andrea Hrdinová odpověděl(a)
Dobrý den,
všeobecně lze říci, že ideální jsou pozemky svažující se k jihu nebo západu. Pozemek svažující se k severu má negativní vliv na proslunění místností. Na téma výběru pozemku si můžete také přečíst náš článek: https://www.master-design.cz/blog/dokonaly-dum/jak-vybrat-pozemek-pro-dum

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Martin Náhlovský

Martin Náhlovský ~ Architekt

Ve firmě mám na starosti především kontrolu záruční doby potravin v lednici :-) Určitě se ale potkáme i při návrhu vašich domů, či interiérů. Jsem hlavním architektem a mám obecný dohled nad všemi zakázkami.

Mou vysněnou zakázkou je dům o podlahové ploše do 100 m2, bez garáže a optimálně bez finančních limitů.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.