MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Rekonstrukce hotelu Metropol na bytový důmSlezská Ostrava

Objekt se zajímavou historií byl na přání investora přeměněn v moderní bytový dům s kavárenským provozem v přízemí, nástavbou z cortenového trapézového plechu a zajímavým řešením balkónů směrem do dvora.

Rekonstrukce hotelu Metropol na bytový dům - Slezská Ostrava - Vizualizace 1
Rekonstrukce hotelu Metropol na bytový dům - Slezská Ostrava - Vizualizace 2
 

Hodnocení Další projekty Chci podobný projekt

HISTORIE

Metropol, kavárna Metropol, hotel Metropol… pod těmito slovy se každému ostravákovi vybaví dům stojící v městské části Slezská Ostrava poblíž pěší lávky přes ulici Českobratrská. Objekt je zajímavý nejen svou historií, ale také polohou, která nabízí otevřený výhled na industriální panorama moravské části Ostravy. Dům byl poprvé pro veřejnost otevřen v roce 1912. V přízemí se nacházela jedna z prvních kaváren ve Slezské Ostravě. Díky secesní podobě, elegantním interiérům a poloze se stal vyhledávaným cílem místních umělců, podnikatelů ale i obyčejných lidí. Konaly se zde plesy, domlouvaly obchody, hrálo se zde i loutkové divadlo. Bohužel po druhé světové válce věhlas Metropolu upadl. Umístily se zde provozy jako krejčovská dílna či školní družina a ty již tak širokou veřejnost nepřitahovaly. Až v 60. letech minulého století se v Metropolu opět usídlil gastronomický provoz s hotelovými službami.

Nyní se budova nachází ve stavu letargie, je uzavřena, do suterénu zatéká. Čeká, až se bude moci opět nadechnou a plně žít.

NÁVRH

Požadavkem investora a nového majitele Metropolu je transformace objektu na bytový dům s komerčním parterem a moderní nástavbou. Zmíněný záměr koreluje s prvotním využitím, s tím rozdílem, že v patře již nebudou pokoje krátkodobého pronájmu, ale nově vybudované bytové jednotky. S exteriérem domu bylo v návrhu pracováno nanejvýš citlivě. Secesní podoba prvních dvou podlaží až po střešní římsu zůstala s velkým respektem zachována. Ponechány jsou frontony u obou uličních fasád, dominantní nárožní věžička, fasáda i okna. Nezmění se ani pozice hlavních vstupů do objektu. Z ulice Jaklovecká a ze dvora se bude nastupovat do obytné části domu. Z ulice Nejedlého pak do komerčních prostor s kavárenským provozem. Nepatrně se však upraví barevnost, která bude laděna do světle šedých až bílých odstínů. První dvě patra tak budou svým vzezřením odkazovat na dobu největší slávy Metropolu.

Vše nad hlavní římsou stavby se ovšem bude tvářit zcela odlišně. Dřívější mansardovou střechu nahradí plnohodnotné patro a nad ní přibude ještě jedno nové ustoupené podlaží. Na fasádě těchto dvou pater je záměrně navržen pohledově kontrastní materiál, aby bylo na první pohled zřetelné, co je nové a co původní. Pohledovou část fasád nad původní římsou bude tvořit perforovaný cortenový trapézový plech. Vertikální orientace vlnoví obkladového plechu je reakcí na vertikalitu prvků původní stavby – především věžičku. Od věžičky nově vzniklá nástavba odstupuje a dává ji potřebný prostor. Odstoupení je řešeno zkosením nároží. Stejný princip nalezneme v parteru domu. užito Kromě obkladu fasády bude corten použit ještě na další netradiční prvek nových pater – jednoduché šambrány. V případě cortenu se tento materiál objeví mimo jiné také na pěší lávce přes ulici Českobratrskou, jejíž rekonstrukce zanedlouho začne.

Největší transformací nejspíše projde stavba směrem do dvora bloku. Ustupující hmota domu, doplněna o různé přístavky, výběžky a stříšky, je začištěna a dostavena tak, aby objekt působil kompaktním dojmem. Vtipně je přistoupeno k řešení balkónů jednotlivých bytů, které se tváří jako "padací mosty" - lehké zavěšené konstrukce.

Nově tak bytový dům Metropol bude obsahovat v přízemí komerční prostor kavárenského typu a dva byty s vloženým podlažím charakteru 3+kk. V druhém podlaží se už nachází pouze byty - 1+kk, 4+kk a dvě 3+kk . Třetí nadzemní podlaží je velmi podobné jako to druhé, pouze původní byt 4+kk byl upraven do podoby většího 3+kk. Poslední kompletně nové podlaží už obsahuje byty pouze dva, oba kategorie 4+kk. Dohromady se tedy v objektu bude nacházet dvanáct bytů - dva byty 1+kk, sedm 3+kk a tři 4+kk. Výrazné fasády v kombinaci s historickými, velkoplošné střešní terasy a výhledy na panorama Ostravy napovídají, že byty ve všech patrech nového Metropolu budou mít mimořádnou atmosféru.

Líbí se vám tato stavba?

Sdílejte ji s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám stavba líbí.

47% · 9

Další projekty z kategorie Ostatní stavby

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový projekt.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.