MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Mýty o šetření na stavbě, které by měl znát každý

Včera v 13:59

Domněnky o tom, jak se dá ušetřit za stavbu, se kterými jsem se během posledních 6-ti let setkal.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Mýty o šetření na stavbě, které by měl znát každý

Mohlo by vás zajímat

1. Při stavbě svépomocí se dá mnoho ušetřit

Za dobu našeho působení jsme se mnohokrát potýkali s domněnkami o tom, jaké jsou marže stavebních firem. Přesněji řečeno, setkali jsme se i s názory, že si stavební firmy účtují až 50% marži.

Situace na stavebním trhu zažívá během několika let poměrně značné výkyvy.

Kvůli velkému nárůstu konkurence ve stavebnictví během krize od roku 2008 se marže firem stlačily až na úplné minimum, kdy některé z firem přijímaly i zakázky s nulovou marží, nebo pracovaly ve ztrátě. Od roku 2014, zase začal pozvolný růst ve stavebnictví a svého vrcholu nejspíše dosáhl v roce 2018.

Marže stavebních firem kolísají od 0% do 40%. Obě hodnoty jsou spíše extrémní a používají se spíše v ojedinělých případech kdy je práce málo nebo naopak hodně. Rozumná stavební firma si účtuje kolem 20-25%. Jedná se však o hrubou marži ze které se platí i stavbyvedoucí a další náklady.

Výše uvedené vyplývá ze studií analytické společnosti CEEC Research a z našich vlastních zkušeností.

Více si o tom můžete přečíst například zde www.stavebni-forum.cz/cs/article/23823/stavebnictvi-obnova-rustu-konec-zapornych-marzi-mene-korupce-tiziva-legislativa nebo zde www.sci-data.cz/clanky/50-3-zpravy/249-nejlepsim-zdrojem-stavebnich-zakazek-v-cr-jsou-osobni-kontakty.

Od roku 2017 se stavebnictví výrazně pozvedlo a dostává se na vrchol. V roce 2018 dochází k přetížení, kdy díky vysoké poptávce dochází k nedostatku pracovníků a stavebních materiálů. Dochází ke skokovému zdražování v řádech až desítek procent.

Reálně tedy při stavbě domu svépomocí ušetříte pouze několik procent. Daní za to je, že budete denně trávit hodiny nakupováním materiálu, fakturací, zadáváním práce, vyřizováním dokumentů, odvozem odpadu, plánováním výstavby, kontrolou jakosti materiálů, dodržování technologických postupů a návaznosti profesí, přebíráním provedených prací a dalším. Stejně tak nesete zodpovědnost za to, že Vám během provádění stavbu někdo z dělníků poškodí (nejčastěji okna a dveře) a samozřejmě se nepřizná.

2. Známý mi to postaví levněji

Jak už jsem vysvětlil, marže stavebních firem nejsou tak vysoké, tudíž ani sleva, kterou můžeme od známého dostat, není vysoká. Ani ten nejlepší známý nebude pracovat se ztrátou. Nelze tedy počítat s tím, že někdo mávnutím kouzelného proutku postaví dům za polovinu toho, co ostatní.

Z praxe víme, že lidé často cenu nadsazují, a čekají, že ze známosti nabídku přijmete.

Ušetřit díky známosti tedy můžete, neměli byste ale nikdy podcenit výběrový proces a zvážit výběr z několika stavebních firem na základě kvality, ceny a referencí. Přece jen je v sázce spousta peněz.

3. Subkování na stavbě šetří spoustu peněz

Často jsme se rovněž setkali s očekáváním, že lze ušetřit subkováním podružných stavebních prací jako např. elektřina, plyn, voda, kanalizace, vytápění, podlahy, sádrokartony, klempířina, tesařina a podobně.

Opět se jedná spíše o mylnou představu.

Jednak se pouštíte do neznámých vod a často narazíte na špatného řemeslníka. A v lepším případě bude dobrý, ale dá vám vyšší cenu, než za jakou tu stejnou práci dělá pro stavební firmu, se kterou dlouhodobě spolupracuje.

Stavební firmy nemívají tyto profese jako vlastní zaměstnance, ale mají nasmlouvány subdodavatele, se kterými dlohodobě spolupracují.

Stejně tak, pokud dojde na lámání chleba, bude tento subdodavatel primárně dodržovat termíny pro stavební firmu, která tvoří hlavní část jeho příjmu, a vy budete muset čekat.

4. Ušetřím na cihlách a stavebním materiálu.

Tohle je asi nejvíce nesmyslný argument co slýchávám. Ušetřit na cihlách, betonu nebo oceli jsou skutečně drobné. Kromě toho to jsou všechno materiály hrubé stavby, kde převážnou část ceny tvoří práce. Buďte realisté a pochopte, že pokud vám někdo nabízí cihly za super ceny, tak to jsou běžné podpultové ceny pro všechny stavební firmy. A pokud budete nutit stavební firmě své cihly, zvedne vám cenu za práci. Tak to prostě chodí.

Pokud chcete skutečně ušetřit, nedoufejte v zázračné slevy jako v Kaufladu. Jediná možnost jak zde ušetřit je vlastnoručně ty cihly vyzdít, beton bez pumpy uložit a ocel vyvázat. To obecně platí pro vše, jelikož práce je dnes často dražší než samotný materiál.

Jaké máme zkušenosti

Šetření při výběru stavební firmy

Jeden náš klient se rozhodl maximálně šetřit při výběru stavebních firem - jednotlivých subdodávek.

Vybral samostatně firmu na hrubou stavbu, která dala nejnižší nabídku, a neověřil si, jak pracují - dal na radu známého. Druhá nejnižší nabídka nebyla ani o 100 tis. Kč dražší. Vidina ušetření byla ale tak silná, že kvalitu klient neřešil.

Po vyzdění bylo zjištěno, že zdi jsou vychýlené o 5 cm, nejsou vzájemně provázané a uložení překladů nad okny bylo výrazně pod normami.

Celá stavba držela pohromadě jen silou vůle. Nevypadala dobře ani vizuálně. Klient neměl čas na stavbu jezdit a kontrolovat (což je při dnešním pracovním tempu pochopitelné), a tak přišel na stavbu po kompletním vyzdění - o to větší jej čekalo zděšení.

Nakonec se ještě zjistilo, že firma použila jiné cihly, než byly v projektu - samozřejmě s nižší únosností. Následovaly hádky, reklamace, přestavování, opravy, a hlavně časové prodlevy a vícepráce.

Výsledkem byly kompromisy a stavba, která je rozměrově velmi nepřesná (kratší, užší a okna jsou menší než v projektu, čímž se celkově rozbil koncept návaznosti fasád).

S firmou, která podala druhou nejnižší nabídku jsme se setkali na jiné stavbě, kde vše probíhalo naprosto v pořádku a s profesionálním přístupem - v termínech, dohodnutých cenách a bez komplikací.

Známý, který dá slevu na materiál

Jedná se o nejčastější argument, který je naprosto chybnýl - zejména okna a cihly - jim dodá jejich známý s lepší cenou. Lidé co se neorientují v cenách ve stavebnictví zde čekají markantní úsporu. Když se však člověk podívá do rozpočtu zjistí, že se jedná o minimální úsporu vzhledem k ceně celé stavby. Se slevou od známých raději nepočítejte a odložte si ji bokem. Při zařizování nového domu přijdou vhod.

Ve 100% případů byla sleva nakonec jen na DPH a musely se dělat kompromisy a předělávky přímo na stavbě.

Závěrem bych dodal, že z dlouhodobých zkušeností můžu říci, že lidé často hledají cestičky a mylně si nalhávají, že to nějak půjde. Lépe řečeno hledají lidi, co jim slíbí nesplnitelné a potvrdí cokoliv. Nehledají pravdu, ale komplikace.

Když si přečtou, že něco stojí 2 mil. a oni mají 1 mil., hledají někoho, kdo jim řekne, že za 1 mil. to jde taky. A je jim jedno, jestli to je pravda.

O reálné ceně moderní novostavby jsme psali v našem článku Kolik stojí postavit rodinný dům (včetně výpočtu) .

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
To je opravdu nesmysl, nyní jsou marže opravdu okolo 50% na baráky a klidně 200% na byt.

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.