MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Rozhledna pivovaru BernardHumpolec

Návrh do soutěže o novou městskou rozhlednu, jejíž konstrukce se obtáčí okolo pivovarského komína.

Rozhledna pivovaru Bernard - Humpolec - Vizualizace 1
Rozhledna pivovaru Bernard - Humpolec - Vizualizace 2
Rozhledna pivovaru Bernard - Humpolec - Vizualizace 3
 

Hodnocení Další projekty Chci podobný projekt

Koncept

Je množství rozhleden směřujících nejkratší cestou k nebi a výhledu. Ovšem ne v těchto podmínkách, jsou na kopcích, planinách a hůrkách. Ocitneme-li se v tak komplikovaném prostředí jako je areál pivovaru a struktura města, přichází mnoho impulzů, se kterými se ve volné přírodě nesetkáme. Prostorové vztahy a měřítka se mění rapidně spolu se stoupající výškou, dohled se postupně rozšiřuje. Zvolili jsme si tři výšková témata, kterým se v konstruování rozhledny chceme věnovat - pivovar, město a krajina.

Kvůli intenzitě vjemů a jejich počtu jsme místo přímky vzhůru zvolili rozložitou pozvolnou cestu vinoucí se pivovarem, městem a krajinou. Cesta vychází z pivovaru, z jeho nejužší uličky a pomalu se zvedá nad první střechy jeho domů. Už lze poznat jednotlivé provozy a věnovat se jeho historii. Postupně, pozvolně však soupáme výše a začínají se objevovat kousky města, ve kterém je postaven. Pozorujeme náměstí, domy a významné body, které spojují historii města a piva. A na závěr, blíže vrcholu, se za městem začne rozprostírat zvlněná krajina, města a okolí místa, která jsme celou dobu tak pečlivě zkoumali.

Řešení

Rozhledna je tedy koncipována jako pozvolná cesta vzhůru s třemi úrovněmi, říkáme jim hladina piva, hladina města a hladina krajiny. Je to proto, že stoupáme-li na rozhlednu ze zástavby, rapidněji se mění dojmy a měřítka, které člověk vnímá, a toho architektura rozhledny využívá. Organizace stezky vychází z orientace jednotlivých domů, kterými prochází. Vstup do pivovaru je volný, je to počátek, a shromažďovací místo, vydlážděné, stíněné. Úzkou uličkou začneme stoupat vzhůru, zalamování cesty sleduje směry a sklony jednotlivých střech a zapadá do jednotlivých celků.

Ocelová konstrukce je vhodná, protože navazuje na střídmost pivovarnických prostor, a tím je výrazná, dnes pěkná, vytváří reprezentativní tvář celému pivovaru. Zbývá ji tedy natřít do firemní barvy a zvolit ostatní materiály tak aby nepřerušily hlavní motiv. Dřevo je příjemné, a zachovává něco z přírody, a pocitu prvních výstupů na posedy. Průsvitná voštinová deska nebrání světlu a modři oblohy, ale přitom zachová komfort při nepřízni počasí.

Konstrukční řešení

Ocelová příhradová konstrukce je zvolena i vzhledem k náročnosti konstrukčního řešení. Je prostorově tuhá a dobře odolává povětrnostním vlivů. Složitost poměrů na pozemku nahrává použití hlubinných základů, pilotů, které nejsou náročné na prostor a umožní vetknout ocelové sloupy. Jejich provázání ocelovými táhla pak umožní rozprostřít tahová namáhání vždy přítomná u vysokých staveb. Konstrukce je rozepřena mezi tři podpěry. Tuhost příhradové konstrukce dovoluje v některých místech využít vykonzolování k vytvoření pohledových platforem, jako v nejvyšším bodě.

Rám příhradové konstrukce pak umožňuje jednoduchou konstrukci podlahy a stropu. Místo zábradlí, a aby byl co nejméně narušen kontakt, je použito ocelové pletivo. Podlaha je ze dřevěných fošen kotvených na trny k rámu příhrady. Stejně tak jsou kotveny střešní voštinové desky z pvc, které jsou průsvitné.

Líbí se vám tato stavba?

Sdílejte ji s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám stavba líbí.

13% · 9

Další projekty z kategorie Ostatní stavby

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový projekt.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.