MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Administrativní budova s popínavou zeleníValašské Meziříčí

V průmyslové části nedaleko centra města je navržena administrativní budova s originálním designem reflektujícím aktivity firmy. Ustupující podlaží vytvářející charakteristický tvar budovy jsou doplněna výraznou fasádou s popínavou zelení.

Administrativní budova s popínavou zelení - Valašské Meziříčí - Vizualizace 1
Administrativní budova s popínavou zelení - Valašské Meziříčí - Vizualizace 2
Administrativní budova s popínavou zelení - Valašské Meziříčí - Vizualizace 3
Administrativní budova s popínavou zelení - Valašské Meziříčí - Vizualizace 4
 

Hodnocení Další projekty Chci podobný projekt

Parcela

Dostavba průmyslového areálu s sebou vždy přináší podněty, které v jiných částech města nenajdeme. Místo pravidelných ulic a fasád s okny se ocitneme mezi objemy výroby, skladování, které ač sami mlčenlivé, ukrývají plno zvuků a činností. Tu vyjede ještěrka, tu se otevřou dveře a ozve se halas robotníků. Celý areál ale zůstává v bezčasí nepřetržité ekonomické aktivity.

Je usazen do svévolné struktury zástavby, vymezené Rožnovskou Bečvou a ulicí Zašovskou. Navazuje na další velkorysé průmyslové plochy. Jak také jinak v severní části města. Místo má bezprostřední kontakt s řekou, a navazujícím centrem, alespoň pocitově. Je usazeno na ose, kterou ctí jak autobusové nádraží dále na západ, tak sousední areály, s výjimkou východního souseda, který je do území usazen jako bota do listopadového pole.

Sousední zástavba paneláků dozdobených šikmými střechami odkazuje na pozdější období této zběsilé výstavby. Na tu navazují 90. léta v celé své krásy roztodivných solitérů posazených na všechna dostupná místa v okolí. Celému území tak dodávají na pitoresknosti a neuchopitelnosti. jediným pevným bodem, je struktura samotného areálu, která je sevřená kolem centrálního parkoviště. Část parcely určená k osazení domu ale svou divokostí nabádá k přerušení této pravidelnosti. Svou polohou na ose výhledu z hlavní ulice dává možnost vytvořit nový obličej celé fabrice.

Architektura

Zadání je lapidární. Jednoduchý třípatrový objem, naplněný kancelářemi, s výraznou fasádou - maskou, která upozorní svojí neotřelostí. Hned nás napadne, že bychom měli tento požadavek vtělit přímo do hmotového konceptu. Objem se stabilní základnou a nezvyklým tvarem. Inspirujeme se základním procesem, který definuje práci této firmy, tj. vytlačování forem, a navrhujeme objem, který je možně vyrobit stejným procesem. Forma objem utváří shora, stejně, jako bývá organizována firma, a výsledkem tak je objem zmenšující se s rostoucí výškou. Ustupující patra vytváří základní masku domu, která je v okolí svébytná, svou formou se hodí do průmyslového prostředí, a budí dojem sebejistoty a stability.

Tři ustupující patra vytváří příležitosti pro další vrstvu fasády. Výsledný tvar mastaby je dokončen napnutím sítě, která dům uzavírá do bezpečné schránky, která je ale průhledná. Ostře řezaný tvar sjednocuje do pravidelného, zjednodušeného obrazu, který svou nezvyklosti poutá pohledy. Hladký, vzdušný povrch druhé kůže bude dokončen jemným popnutím rostlinou. Fasáda se nadechne do čerstvého odstínu, a dotvoří oddělení vnitřního a venkovního prostoru. Zjemní strojovou pravidelnost rastru lehkého obvodového pláště a zastře vnitřní procesy lákavým tajemstvím.

Osazení na pozemku - mírný odklon od osy areálu k ose silnice, je pak už jenom závěrečným posunutím nového stavebního kamene na stávající šachovnici. Jeho pozice naznačuje inovaci, a hravý respekt ke konvencím.

Dispozice

Pravidelnost návrhu určuje i jednoduchost vnitřního rozvržení. Příklon k uliční frontě naznačuje, že se vztahem k vnějšímu prostředí se bude hrát i ve vnitřních prostorách. Základní rozdělení půdorysu je podélné - menší kanceláře na východní straně přiklánějící se k ulici, následuje hlavní chodba, a otevřené kancelářské prostory směrem na západ do areálu. Klasický trojtrakt.

Schodiště je uschováno v uličním traktu, a propojuje podlaží od vstupu až ke střešní terase. Vstup do objektu je možný z hlavní ulice ze severu, případně pro zaměstnance i u schodiště ve středu budovy. Za vstupe je návštěvník uvítán v recepci, odkud chodbou odchází do kanceláří a na další patra. Kancelářské prostory jsou doplnění kuchyňkami, denními a zasedacími místnostmi a hygienickým zázemím.

Kanceláře řídících pracovníků mají k dispozici vlastní terasu. Ta je odcloněna od střešní terasy pro ostatní pracovníky místem pro technologie. Terasy, které vznikly odskočením pater jsou využity pro květináče s rostlinami. Dům se tak postupně zahaluje, roste, a žije, stejně jako firma, která ho využívá. Rostliny a řešení dvojité fasády přispívá k příjemnému vnitřnímu prostředí. V budově se tak dobře pracuje, a zároveň je kvalitním stavebním kamenem rozvíjející se průmyslové struktury v rámci města.

Líbí se vám tato stavba?

Sdílejte ji s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám stavba líbí.

55% · 4

Další projekty z kategorie Ostatní stavby

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový projekt.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.