MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Optimální velikosti místností pro rodinný dům

5. ledna 2017

Optimální velikost pokoje, to je po pojem, který je obrovsky relativní. Jak to s nimi tedy je? Moderní rodinné domy se významně liší ve velikosti pokojů než tomu bylo v případě staveb ve kterých vyrůstali naši rodiče.

Martin Náhlovský
Martin Náhlovský
Optimální velikosti místností pro rodinný dům

Mohlo by vás zajímat

Optimální velikost pokoje, to je po pojem, který obrovsky relativní. Co někomu přijde malé, jinému se může jevit jako dostatečné a někomu dalšímu už veliké.

Je-li tedy řeč o onom „optimálním“, pak lze klidně užít širší pojem: optimální rodinný dům. Taková stavba není v obecném vnímání lidské populace ani malá, ani velká a splňuje nároky na pohodový život čtyř až pětičlenné rodiny.

Co tedy nejčastěji obsahuje optimální rodinný dům?

Ať už bude stavba přízemní, nebo dvoupatrová, její organismus by mohl vypadat takto:

  • obývací pokoj se stolováním,
  • kuchyně,
  • ložnice,
  • dva dětské pokoje
  • malá koupelna s toaletou,
  • velká koupelna,
  • malá pracovna,
  • zádveří,
  • technická místnost (kombinovaná s domácími pracemi)
  • a garáž pro jeden osobní automobil (s kapacitou pro uskladnění zahradního nábytku a zařízení).

Pojďme si teď postupně rozebrat, jak veliké by tyto provozy měly být.

Denní zóna - obývací pokoj s kuchyní

Nejrozsáhlejší provoz domu si může dovolit mírné plošné přešlapy, neboť se jedná o místnost, v níž se setkávají všichni členové rodiny.

Velikost obývacího pokoje je udávána charakterem sedací soupravy a její kapacitou. Totéž platí o stolování, kde je geometrická charakteristika udávána tvarem a kapacitou jídelního stolu. V případě kuchyně rozhodující roli sehrává ostrůvek, počet zabudovaných spotřebičů a tvar pracovní plochy.

Aby veškeré dílčí zóny spolehlivě fungovaly a aby nenastávaly manipulační kolize, měla by velikost obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou dosáhnout minimálně na 40 m2 (optimálně však na 45-50 m2). Takový prostor ustájí zcela bez potíží sedačku pro 5 osob, jídelní stůl pro 6 stolujících a standardní kuchyňskou linku. Šíře prostoru by měla být minimálně 3,5 až 4 m.

Ložnice

Tuzemské vyhlášky rozlišují ložnice pro jednu a dvě osoby. V prvém případě nařizují minimální plošnou výměru ve výši 8 m2, ve druhém pak ve výši 12 m2.

Budeme-li ložnici vnímat jako monofunkční prostor, ve kterém se převážně spí, pak je druhé číslo poměrně vřelé. Ve své podstatě se jedná o místnost s rozměry 3x4 m. Do této plochy se pohodlně vejde jak lůžko pro 2 osoby, tak noční stolky a v mnoha případech i šatní skříň.

Dětské pokoje

Dětské pokoje jsou vyhláškově vnímány identicky. Pro jedno dítě je nutné splnit 8 m2, pro dvě ratolesti pak 12 m2. Pokoj o 8 m2 je ovšem prakticky nepředstavitelný. Obecně lze doporučit minimálně 10 m2, optimálně pak 11 m2. Do takto navýšené plochy lze bez potíží umístit běžnou postel (2,1x0,9 m), pracovní stůl (1,5x0,7 m) a šatní skříň.

Předimenzování plochy pokojů představuje v praxi zcela běžný standard, který je způsobovaný obavou z malosti. Dětské pokoje však mají omezenou životnost. Po odchodu dětí „do světa“ se z nich stávají prázdné přihrádky, častokrát pouhé pokoje pro hosty.

Koupelny

Je třeba rozlišit koupelnu provozní a koupelnu soukromou, tzv. rodinnou. V té první se zpravidla nalézá „veřejná toaleta“, menší umyvadlo a sprchový kout. Takovýto prostor nevyžaduje závratnou geometrii a bohatě si vystačí se 4 m2.

Ve druhém případě je třeba být trochu vřelejší. I proto, že se zde objevuje vana (častokrát přisazená nebo volně stojící), pohodlnější sprchový kout, pár umyvadel a často i záchodová mísa s bidetem. V těchto případech je nutné vymezit minimální velikost koupelny alespoň 9 m2.

Zádveří

Zádveří představuje první místnost, do níž je vstupováno a která častokrát pojímá větší počet příchozích / odchozích osob. Šíře prostoru by měla být taková, aby umožnila implementaci šatní skříně (60 až 70 cm, dle charakteru dveří) a zachovala žádoucí manipulační plochy. Jako přívětivý lze shledat poměr 2,5x3,0 m. Výsledná velikost zádveří by neměla přesáhnout 10 m2.

Technická místnost

Geometrické parametry jsou obdobné jako u výše zmíněného zádveří. Ve většině technologických případů hravě obstojí metráž okolo 8 m2. A to i za předpokladu, že je tento prostor kombinován s provozem domácích prací (s žehlením, praním, sušením…). Nicméně je zde dobré počítat s rezervou kvůli technologiím. Do moderních domů se často instalují tepelná čerpadla, rekuperace, fotovoltaika s baterkami, úpravny vod a další zařízení, která mohou být prostorově náročná.

Komunikace

Zde platí jednoduchá matematická pomůcka: chodby a haly zabírají přibližně 10% plochy daného podlaží. Do této výměry však nelze započítávat schodišťové konstrukce, které si žijí vlastním geometrickým životem. V rodinném domě se prakticky vyskytují 3 druhy schodišť: jednoramenné přímé (min. 5 m2), dvouramenné s mezipodestou (min. 7 m2) a dvouramenné se zkosenými stupni (min. 5 m2).

Garáž

Velikost garáže se odvíjí od velikosti automobilu. Mnohdy není určující ani tak šíře vozu, jako spíše jeho samotná délka. Po obvodu auta by měl být zachován bezpečnostní a provozní odstup. Všude, kde se očekává aktivní pohyb (tedy výstup / nástup, nebo pouhý průchod), tam by neměl volný prostor klesnout pod 1 metr. Vezmeme-li v potaz průměrnou šíři 1,8 m a průměrnou hloubku 4,8 m, pak lze by mohla optimální velikost garáže být 6x4 m.

Je-li vyžadována úložná kapacita, pak je nutné navýšit šířku prostoru o další metr. Výsledná garáž bude mít výměru 6x5 m a pohodlně pojme jak úložné regály, tak i zaparkovanou sekačku.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Dobrý den, máme ve studii kvůli omezenému rozpočtu a tím pádem i omezené velikosti domu velikost technické místnosti 2,9 m2 (počítá se zde s kotlem, čerpadlem, rekuperace, pračkou, sušičkou apod. - budeme mít pasivní dům, ale žehlení nikoliv), koupelny pro hosty 3,7 m2 (WC, umyvadlo, sprcha) a 2 horní koupelny 5,3 m2 (vana, WC, umyvadlo - pro děti) a 7,7 m2 (vana, sprchový kout, WC, dvojumyvadlo - soukromá koupelna pro ložnici). Jsou tyto rozměry ještě v pořádku? Děkuji
odpovědět
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli dětský pokoj pro jedno dítě o rozměrech 2,75x3,9 je dostačující. Děkuji
odpovědět
Co velikost pracovny? Nějaké doporučení?
Andrea Hrdinová - MASTER DESIGN
 Andrea Hrdinová odpověděl(a)
Dobrý den, velikost pracovny doporučujeme 8-12 m2.
odpovědět
Nesmím si postavit chatku, pouze rodinný dům.Jsou stanoveny minimální rozměry zastavěné plochy abych splnil podmínku pro povolení stavby a jednalo se tedy o rodinný dům? Chatku jsem chtěl do 25m2 a jsem schopen zafinancovat dům do 32m2
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Hezký den,
rodinný dům jste schopen postavit na oněch 25 m2 zastavěné plochy.

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Martin Náhlovský

Martin Náhlovský ~ Architekt

Ve firmě mám na starosti především kontrolu záruční doby potravin v lednici :-) Určitě se ale potkáme i při návrhu vašich domů, či interiérů. Jsem hlavním architektem a mám obecný dohled nad všemi zakázkami.

Mou vysněnou zakázkou je dům o podlahové ploše do 100 m2, bez garáže a optimálně bez finančních limitů.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.