MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Nenápadný bungalov postavený jako dřevostavbaVysoký Újezd u Berouna

Dům, který se jako nůžky rozevírá do zahrady a klade důraz na jednoduchost a praktické řešení.

Nenápadný bungalov postavený jako dřevostavba - Vysoký Újezd u Berouna - Vizualizace 1
Nenápadný bungalov postavený jako dřevostavba - Vysoký Újezd u Berouna - Vizualizace 2
Nenápadný bungalov postavený jako dřevostavba - Vysoký Újezd u Berouna - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Zadání

Přáním klientů byl dobře prosvětlený dům s chytře oddělenou klidovou a společenskou zónou.

Informace o pozemku

Novostavba rodinného domu ve Vysokém Újezdu u Berouna se nachází na parcele umístěné v nově vznikající čtvrti. Charakteristickým znakem pozemku je vjezd z jižní strany, tento fakt ovlivňuje zásadně celé architektonické a urbanistické řešení.

Na severní straně přechází pozemek do stromového porostu, který zde poskytuje možnost vytvořit intimnější prostředí. Na východní straně se nachází již postavený sousední dům a na západní straně parcela připravená pro stavbu sousedního domu.

Na parcele jsou již developerem přednastavené vstupní parametry - jako například vjezd na pozemek umístěný v jihozápadní části (ten se z důvodu lepší využitelnosti jihozápadní části zahrady přesune na jihovýchod). Také jsou zde připraveny veškeré připojovací body technické infrastruktury.

Co se týče velikosti pozemku, jedná se o standardní plošnou výměru, ovšem co se týče půdorysného tvaru, lze hovořit o mírné atypičnosti. Tato skutečnost ovlivňuje architektonické řešení domu.

Řešení

Stavbu domu formuje úzký pozemek, jemuž se přizpůsobuje hmotové řešení a natahuje se souběžně s delší stranou parcely. Samotné stavební řešení vychází z požadavků klientky.

Objemové uspořádání stavby plně reflektuje vnitřní zónování. Objekt je členěn na část obytnou, klidovou, servisní a terasovou, která se stává prostorem na rozhraní vnitřního a vnějšího světa.

Nazónován je rovněž samotný pozemek. Důležité je řešení vjezdu a jeho přesun do jihovýchodní části pozemku. K tomuto vjezdu se přibližuje podélně orientovaná část domu, a tím se zkracuje celková délka příjezdové cesty. Zásluhou přesunu vjezdu vzniká na pozemku velkorysá jihozápadně orientovaná zahrada s navazující obytnou částí domu, která dělí zahradu na dvě sekce: jižní a severní. Severní zahrada nacházející se za obytnou částí domu je intimnějšího charakteru, je orientovaná do stromového porostu v pozadí a poskytuje vysokou míru soukromí.

Filosofie domu

Nosnou myšlenkou návrhu se stává již zmiňovaná jižní zahrada a na ni navazující jižní krytá terasa. Tato kombinace je určující pro celkový architektonický výraz domu. Obytná zóna se nachází v samotném jádru zahrady, se kterou je maximálně propojena. Přechod mezi zahradou a interiérem tvoří francouzská okna a dvě terasy.

Kryté terasy jsou prostorem na rozhraní zahrady a domu. Jižní (hlavní) terasa poskytuje dostatečné zázemí pro sezení rodiny s přáteli a poskytuje vysokou míru proslunění. Severní terasa navazuje na kuchyni a nabízí tedy místo pro ranní kávu v soukromí a také úkryt před sluncem v horkých letních dnech.

Klidová zóna domu navazuje na severní intimnější část zahrady a nacházejí se v ní západně orientované dětské pokoje a pracovna, severně umístěná ložnice a dále navazující šatny a koupelny. Na druhé straně podélné hmoty domu se nachází krytá garážová stání, sklad a technické zázemí domu (to vše v logické návaznosti na příjezdovou cestu, aby bylo možné venkovní prostor využít pro činnosti související s údržbou automobilů). Na jižní terasu navazuje rovněž sklad, určený mimo jiné pro skladování zahradního nábytku, a toaleta za účelem zjednodušení provozu domu ve chvílích užívání terasy.

Vstup do domu je situován za garáží na východní straně domu, což umožňuje výrazně zredukovat plochu komunikačních prostor domu. Do zádveří se vstupuje z garáže, navazuje na něj hala příjemných rozměrů, sloužící jako komunikační centrum celé dispozice, ze kterého se dále dostáváme do všech částí domu. Přímou cestou skrz halu se otevírá obytný prostor, těsně před vstupem do něho se po levé straně naskýtá výhled na terasu a zahradu.

Obývací pokoj s jižně orientovanými francouzskými okny je propojený s kuchyní pomocí centrálně orientované jídelní části s krbem. Výstup na zahradu z obytné části je možný francouzskými okny před obývacím pokojem, francouzskými okny na jižní hlavní terasu nebo dveřmi na severní terasu.

Je využito všeho, co místo nabízí. Řešení pružně reaguje na všechny podněty krajiny a koexistuje s živým prostředím. Naváznosti interiéru a exteriéru dávají tušit jemnému vztahu obálky a vnitřku a vzniká tak dobré bydlení ve vyváženém vztahu lidských potřeb a přírodních podmínek.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 1

Další projekty z kategorie Dřevostavby

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

150+
staveb na míru
30+
interiérů
7
zemí světa
7
let na trhu
4
pobočky
1mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.