MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 608 761 115CZ EN
MENU

Dům vybíhající z okolního terénu se solárními taškamiDobřejovice

Stavba za pomoci zelené střechy lemuje výraznou prohlubeň na pozemku a působí jako přirozená základna pro horní patro, skýtající výraznou plochu pro moderní řešení výroby elektřiny pomocí fotovoltaických střešních tašek.

Dům vybíhající z okolního terénu se solárními taškami - Dobřejovice - Vizualizace 1
Dům vybíhající z okolního terénu se solárními taškami - Dobřejovice - Vizualizace 2
Dům vybíhající z okolního terénu se solárními taškami - Dobřejovice - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Informace o pozemku

Navrhovaný dům se nachází v obci Dobřejovice, v okrese Praha-východ. Výhodou této lokality je blízkost centra Prahy, od něhož se nachází přibližně 18 km. V bezprostřední blízkosti pozemku se nachází ještě téměř nedotčené přírodní fragmenty a Průhonický park.

Tento rohový pozemek nabízí možnost příjezdu k domu ze dvou stran, a to ideálně ze severu či východu. Terén samotný zde předurčuje formu domu jako takovou a vybízí ke splynutí přízemí s navazující zeminou. Zajímavé výhledy se otevírají převážně směrem východním a na sever do nedalekého Průhonického parku.

Řešení

Novostavba rodinného domu v Dobřejovicích je řešena jako dvoupodlažní pro jednu rodinu, a to o celkovém počtu 5-ti obytných místností. Přízemí nabízí reprezentativní obytnou část se zázemím, fitness a pracovnou, kde je kladený velký důraz na výhledy do zahrady. V patře naopak najdeme klidovou část s ložnicí a dvěma dětskými pokoji.

Umístění na pozemku vychází již ze samotného záměru investora orientovat obytnou část směrem na východ. Stavba tvaru L navazuje jedním ramenem na ulici a nabízí zde vjezd do garáže a vstup do domu. Druhé rameno s obytnou zónou kopíruje hranici parcely se sousedovým pozemkem a otevírá se na obě dvě strany, na východ a na západ, vzniká tedy příjemný prostor obklopený zahradou s maximálním příjmem denního světla.

Materiálové řešení domu je dáno především požadavky na stabilitu celku. Jako nosná konstrukce sedlové střechy je uvažován dřevěný krov. Přízemí domu je opatřeno kamenným obkladem, navazuje tak na oplocení sousední obory, symbolicky splývá s terénem a umocňuje pocit pevnosti a stability.

Na sedlové střeše 2.NP se objevují fotovoltaické články ve formě šindele v kombinaci s klasickým střešním šindelem, vybranými tak, aby rozdíl mezi nimi byl jen těžko rozeznatelný.

Filosofie domu

Nosným prvkem, ze kterého vychází koncepční řešení domu, je profilace terénu samotného a dále výhledy do nedaleké krajiny a orientace za sluncem. Hlavním záměrem je tedy propojení či splynutí přízemí domu s navazujícím parterem. Přízemí jakoby vyrůstá ze země a své propojení s terénem potvrzuje kamenným obkladem fasád.

Na přízemí je uložena hmota s podkrovním prostorem. Spodní část objektu se otevírá do zahrady a do krajiny na východ a na jih, vrchní část nabízí navíc výhled z ložnice do blízkého Průhonického parku. Velmi zajímavým motivem, vyplývajícím ze zadání, je zcela jistě fotovoltaická střecha řešená ve formě střešního šindele, umožňující takto harmonicky splynout s okolní střešní krajinou.

V přízemí domu se nachází obytná část, která tvoří ústřední prostor celého souboru. Dominantním prvkem obytné sekce se stává sezení s domácím kinem, nijak upozaděná ovšem nezůstává ani jídelna s kuchyní, která se stejně jako obývací pokoj obklopuje zahradou a nabízí do ní krásné výhledy. Vzniká tedy prostor, kde se stírají hranice mezi vnitřním a vnějším prostředím a obytná zóna se stává téměř součástí zahrady.

Druhým styčným prostorem přízemí se stává pracovna a fitness, kde byl opět kladen velký důraz na ničím nerušené výhledy do zahrady. V severozápadní části domu se nachází zázemí s garáží a hlavním vstupem. Tato část zajišťuje soukromí uzavřením od ulice.

Druhé podlaží je řešeno jako klidová část s ložnicí, dvěma dětskými pokoji a koupelnou. Dětské pokoje, sloužící pro celodenní pobyt, jsou logicky orientovány na jihozápad a na jihovýchod, naopak ložnice je namířena k severu a je otevřena výhledu do Průhonického parku.

Dominantním prvkem se dále stává schodišťový prostor propojující obě podlaží. Schodiště je navrženo jako jakási skulptura rozvíjející se v těžišti domu od spodu směrem do patra, jeho dominanci umocňuje volný prostor, který ho obklopuje, a který se otevírá až do střechy.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 1

Další projekty z kategorie Luxusní domy a vily

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě a Brně.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.