MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Nízkoenergetický dům reagující na terénní reliéfÚstí nad Labem

Rodinný atypický dům ve svahu se dvěma podlažími a krytým stáním pro 2 automobily.

Nízkoenergetický dům reagující na terénní reliéf - Ústí nad Labem - Vizualizace 1
Nízkoenergetický dům reagující na terénní reliéf - Ústí nad Labem - Vizualizace 2
Nízkoenergetický dům reagující na terénní reliéf - Ústí nad Labem - Vizualizace 3
Nízkoenergetický dům reagující na terénní reliéf - Ústí nad Labem - Vizualizace 4

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Zadání

Přáním klientů bylo navrhnout nízkoenergetický rodinný dům s výrazným prosluněním a dokonalým propojením se zahradou. Důležitou roli sehrál požadavek na velkou terasu napojenou na velkou jídelnu, která bude často využita pro oslavy více než 10 osob.

Informace o pozemku

Parcela je nerovnoměrně svahovaná a nachází v poměrně klidné lokalitě, ale na nářoží ulic. Má mnohoúhelníkový půdorysný tvar a její svahování s sebou nese klad v podobě příjemných výhledů do okolí.

Řešení

Dům je řešen jako racionální hmotová struktura reagující na vnější podmínky, podle kterých je formována. Zásadní roli sehrává terénní reliéf, který stavbu do jisté míry předurčuje.

Svah a požadavek na bydlení svádí k vytvoření klasického dvoupodlažního celku, nicméně menší výškový rozdíl mezi tzv. "horní" a "dolní" zahradou vybízí ke vzniku tří výškových úrovní se zachováním dvoupodlažní struktury.

Základní princip domu lpí na efektivitě prostoru v interiéru a logickém zónování vnitřních prostor. Dům v plné míře využívá schodiště jako styčný bod, který je do jisté míry komunikačním centrem domu a zároveň díky využití mezipodesty jako vstupního prvku je i součástí úspory podlahové plochy, věnované chodbám a komunikacím.

Rozložení zón v interiéru optimálně využívá příjmu slunečních paprsků, kde je to zapotřebí a jejich poloha nalézá uplatnění z hlediska využitelnosti a přirozenosti vnitřního provozu.

Samotná stavba je řešena jako bytová jednotka charakteru 5+kk ( obsahující klasické rozložení společenské zóny - obývacího pokoje a kuchyňského koutu a klidové zóny obsahující tři dětské pokoje a ložnici.)

V domě je počítáno s krytým stáním pro dva osobní automobily s návazností na skladovací prostor a v krytém kontaktu s hlavním vstupem do domu.

Osazení domu částečně rozděluje dřívější plochu parcely na zahradu soukromou s napojením na krytou terasu a společenskou zónu a část veřejnou, která je v blízkém kontaktu vstupu do domu.

Filosofie domu

Dům má jasnou a přímou ideu – zisk slunečních paprsků, zisk výhledů, využitelnost zahrady s vytvořením dostatečného soukromí a především zakořenění domu samotného na pozemku.

Umístění společenské zóny do nejnižšího podlaží skýtá možnost přímého propojení obyvatel domu se zahradou. Stejná návaznost je rovněž v místě ložnicové části nejnižšího podlaží.


Už při vstupu do domu je zřejmé, kudy se vydat v pozici návštěvníka, aniž by byl rušen provoz zcela soukromých částí domu.

Dům reaguje na jednotlivé detaily, kterými jsou například krytý vstup v návaznosti na kryté stání ( tedy lze směrem od automobilu "suchou nohou" přejít do objektu ), vnitřní komunikace bez zbytečného kličkování a přemrštěných kapacit, návaznost pomyslných komunikací ve smyslu návazností jedné na druhou, atd.

Všechny tyto detaily v kombinaci s ideálním zónováním a optimalizovanými velikostmi jednotlivých místností spoluvytváří příjemný a plně komfortní prostor pro život.


Při vytváření formální části domu byl kladen důraz na plynulost a propojenost domu jako celku, kde významnou roli hrálo předsazené nejvyšší podlaží, které je opticky zaklesnuté do nejnižšího podlaží, a dále díky šikmé lince propojené i se vstupní částí.

Významné je i propojení tohoto prvku s terasou, díky jeho využití jako krytí před deštěm. Předsazení je navrženo tak, aby skýtalo ideální světelné podmínky jak na terase, tak v přilehlé jídelně.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

87% · 27

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

150+
staveb na míru
30+
interiérů
7
zemí světa
7
let na trhu
4
pobočky
1mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.