MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Rekonstrukce funkcionalistické vilky u řekyNový Vestec

Na břehu řeky Jizery vznikl nový dům, který respektuje původní funkcionalistické principy.

Rekonstrukce funkcionalistické vilky u řeky - Nový Vestec - Vizualizace 1
Rekonstrukce funkcionalistické vilky u řeky - Nový Vestec - Vizualizace 2
Rekonstrukce funkcionalistické vilky u řeky - Nový Vestec - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Zadání

Přáním klientů bylo moderně zrekonstruovat stávající vilu na břehu řeky.

Informace o pozemku

Rekonstruovaný dům se nachází na břehu řeky Jizery, těsně před soutokem s Labem. Okolní vilová zástavba je založena na jednoduchém ortogonálním plánu a vytváří klidné okolí říční nivy. Planina na protějším břehu by neměla být zastavěna, díky ochraně vodárny Káraný, a současný charakter okolí, tedy zástavby na břehu řeky s volným výhledem do krajiny tak snad bude zachován.

Dům je jako jediný umístěn na břehu řeky, zatímco ostatní dodržují odstup a jsou situovány spíše k ulici Dr. J. B. Foerstera.

Řešení

Zadáním je rekonstrukce jednoduché vily. Původní tvar byl několikrát přestavěn, naposledy v osmdesátých letech, kdy k základní objemové struktuře přibyl masivní kamenný obklad, nástavba, a valbové zastřešení jednoho z objemů.

Pod poslední vrstvou se nakonec vytratil i zbytek jemnosti původního návrhu. Důležitým vjemem je umístění domu u břehu, který se vymyká pravidelné zástavbě u ulic, a volnou zahradou až za domem. Zde je většina zahrady mezi domem a ulicí, a pomalu tak sestupujeme až na zápraží, které je umístěno ve stejné úrovni jako hrana terasy vznášející se na vodní hladinou.

Rekonstrukce zachovává objem a hmotové řešení vily a jejích dostaveb. Z požadavku klientů na řešení vstupu, dětských pokojů a stínění terasy vyplynula přidání/ vysunutí hmot z původního objemu. V přízemí je kladen důraz na maximální otevřenost domu a propojení se zahradou na obou stranách. Z toho vyplývá úrovňové napojení na terén u vstupní částí a otevření celé dipozice francouzskými okny.

Denní zóna je pak tvořena kuchyní a obývacím pokojem, přímo napojenými na terasu a tok Jizery. Hlavní propojený prostor pak doplňuje zázemí koupelny a technické místnosti spojené s domácími pracemi, umístěné do vloženého objemu, kdysi krytého valbovou střechou.

Celé patro je klidovou zónou, s dvěma dětskými pokoji, kde se úpravou dispozice docílilo možnosti pohledu na řeku u obou dvou. Ložnice je umístěna na fasádě odvrácené od řeky, a nejlepší místo pak zabírá velkorysá koupelna umístěná na konzole.

Filosofie domu

Koncepce architektonického řešení vychází z predispozic domu a samotného zadání. Principy jsou jednoduché. Návrh, v duchu toho původního, seřazuje jednotlivé místnosti domu na orbitě jeho středu, a doplňuje tak existující strukturu v odpovídající logice. Těží z hmotového uspořádání zejména u vnitřních dispozic, u kterých se mu daří maximálně využívat atraktivních pohledů, které prostředí nabízí.

Jednotlivým představám klienta vtiskává odpovídající formu, aniž by se snažil překonat ideu prvotního. Snaží se co nejjednodušším způsobem splnit požadavky na celkovou otevřenost dispozice a reprezentativní vstup, bez zbytečných zásahu do fungování původních hmot. Ty spíše využívá ke svému prospěchu, kdy umístěním dětských pokojů o půl modulu za sebou jim umožňuje kontakt s řekou a okolím.

Představa ideální koupelny vznášející se nad hladinou řeky ústí do formy prvního patra jako oka do rozlehlé krajiny. Zhmotňuje představu o žádaném kontaktu s ní, a prakticky využívá svého vysunutí ke stínění denní zóně, a tak ji dopřává blahodárný komfort.

Bílá omítka dává vyniknout působení jednotlivých, vzájemně posunutých a vtisknutých hmot. Kamenná dlažba přikovává celý dům k zemi, a pocitově jej pevně usazuje do plynoucí krajiny. Jemné detaily hřejivého obkladu vnitřních výkusů přibližují dům uživateli, a preciznost kovu dodává na elegantnosti okenním otvorům. Vše pak tvoří harmonický celek, kdy žádný prvek nepřebíjí ostatní, ku prospěchu celku.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 1

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

180+
staveb na míru
40+
interiérů
7
zemí světa
8
let na trhu
4
pobočky
1.5mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.