MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Novodobý ZikkuratPraha Vysočany

Několikastupňový moderní Zikkurat získal svůj tvar díky svahované parcele v pražské zástavbě a malebným výhledům na pražské panoráma.

Novodobý Zikkurat - Praha Vysočany - Vizualizace 1
Novodobý Zikkurat - Praha Vysočany - Vizualizace 2
Novodobý Zikkurat - Praha Vysočany - Vizualizace 3
Novodobý Zikkurat - Praha Vysočany - Vizualizace 4
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

  • Navrženo: 2020
  • Dispozice: 5+kk
  • Podlahová plocha: 334 m2
  • Zastavěná plocha: 193 m2

MÍSTO

Vysočanské vinice. Jeden z mnoha kopců, které vymezují a ohraničují městská údolí Prahy, a zároveň tvoří jasnou hranici mezi Vysočany a Prosekem. Ideálně orientovaný svah k jihu, a s výhledem na dobře známou vedutu Žižkova. Jedno z dalších později připojených měst, známé přelomovými historickými událostmi, ale i poctivou prací. Bytelné, urbanisticky usazené místo, kde jiná než vilová zástavba rozptýlená po vrstevnici, není příliš představitelná.

Pevná struktura je jiná s každou ulicí od návrší plného bodových vil, přes naši ulici s řadou dvojdomků ukončených měřítkově většími vilami, až po novodobý zásah pevné, spojené bytové struktury, která do velké míry vymezuje, kam je možné se z parcely podívat. A take garáže. Parcela navazuje na sousední paprskovité hry geodeta s teodolitem, a vymezuje dostatečný prostor pro osazení souseda k dvojdomku, kterému můžeme říci bývalý. Původně jasný uliční záměr, dále narušovaný odlišnou typologií, odlišnými objemy následující nebo předcházející výstavby, zanechaný jako malý fragment uprostřed moře dalšího, i když ohleduplného individualismu.

DISPOZICE

A v místě nový návrh. Dvojdomy stavěné v dávnějším období jsou dnes konfrontovány s jinými nároky na bydlení, s odlišným poměrem ekonomického potenciálu a očekávaného výsledku. Architektura se nutně svou odpovědí na vazby stavebního programu dostává dál od sevřené a od krajiny oddělené tváře původních staveb. Nové prostorové nároky vyžadují odlišný přístup k prostupnosti fasád domu, a impulsy, které architekt vnímá, navozují odlišnou představu o hmotě domu.

Stavební program je rozdělen logicky vůči výškovým poměrům. V podzemí umisťujeme garáž a prostory služebné, které nepotřebují takový komfort světla, jako ty ostatní. Sklonitost svahu nám umožní do přízemí umístit hlavní pobytový prostor, který má vazbu jak na výhledy po okolí, tak na vlastní zahradu. K těmto dvěma bodům se stěny domu maximálně otevírají. Z obývacího pokoje ja tak průzorem zástavby výhled na protější kopce, a pootočením hlavy vyhlížím, kdože se zrovna koupá v bazénu, případně pojídá švestky z ovocného stromu. Klidová zóna nabízí zázemí pro rodiče i děti, dostatek světla ke spánku, a potřebné soukromí, a to citlivým řazením a orientací prostor. Jak třešeň labužníka, na samém vrcholu této stavby, čeká zóna odpočinku. Důmyslným řešením hmoty domu, se nabízí svět wellness, jako v tom nejluxusnějším hotelu, ze kterého se v 90° snadno návštěvník kochá výhledem na pražskou kotlinu a prosecká sídliště.

ARCHITEKTURA

Architektura je jednoduchá a moderní. Působivě vystavěná terasová hmota kopíruje původní terén, a snaží se maximálně zpřístupnit jak zahradu, tak uliční prostor. Zároveň striktní orientací Sever - Jih, respektuje požadavky na vzájemné sousedské soukromí. Dům je tak maximálně otevřený rodině a její zahradě, a maximálně uzavřený okolí, bez toho aniž by musel obětovat výhled.

4 stupně zikkuratu reflektují čtyři oddělené provozy. Zázemí, společenskou, klidovou a odpočinkovou zónu. Zvláštní pozornost je věnována návaznosti na sousední dům, původně tvořící s naším jeden celek. V rovině konceptu je symbolika oddělení ztvárněna úzkým průchodem, který při daném měřítku hmot vytváří dynamický kontrast obou domů, a vnáší do jejich vztahu novou harmonii. To staré zůstává chirurgicky přesným řezem zachráněno, bez ničivých následků. To nové je usazeno sebevědomě, ale zároveň s respektem k původní hmotě. Obálku vyplňuje novým způsobem.

Místo šikmé střechy se jednotlivými schody dotýká pomyslných hran původního. Měřítko se však zdá podobné. Návštěvník z uličního prostoru nebude konfrontován s obrovským objemem, právě díky postupnému upozaďování každého dalšího patra. Efekt je pak stejný jako u ustupující střechy. Spolu s výškou se dům zasouvá do zahrady. Tento koncepční princip je v zahradní části využit k zastínění a ochraně terasy. Velkorysé vyložení hmoty je neseno tenkými elegantními sloupky, a vytváří široký a bezpečný venkovní prostor, který je vhodný k jakékoli oslavě, nedělnímu obědu, případně příjemnému odpoledni s knížkou.

Přidanou hodnotou je pak vyvýšený bazén, který při správném pojednání nabídne osvěžující zážitek i pro diváka - neplavce. Zmíněná odpočinková zóna je dobře zpracovaným, čerstvě vymačkaným ovocným džusem, plnohodnotným koncentrátem dobře navržené architektury a odpočinku. Rozvržením oken je z volného prostoru vytvořeno oko proplouvajícího prostoru. Obloha zde pomalu a plynule proudí pokojem jako životodárný prvek, ve kterém se já, člověk, dokonale regeneruji.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

93% · 3

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.