MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Rekonstrukce domu s nahrávacím studiemRaškovice

Rodinný dům je situován v CHKO Beskydy čemuž se podvolil tvar přístavby, střechy samotná fasáda.

Rekonstrukce domu s nahrávacím studiem - Raškovice - Vizualizace 1
Rekonstrukce domu s nahrávacím studiem - Raškovice - Vizualizace 2
Rekonstrukce domu s nahrávacím studiem - Raškovice - Vizualizace 3
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

  • Navrženo: 2020
  • Dispozice: 4+1
  • Podlahová plocha: 308 m2
  • Zastavěná plocha: 203 m2

Parcela

Stávající rodinný dům je situován v okrajové části obce Raškovice v CHKO Beskydy. Příjezd na pozemek je ze severní strany, kde se nachází také větší počet vzrostlých stromů, které poskytují parcele určité soukromí. Stávající dům je osazen zhruba uprostřed jižní půlky pozemku. Pro klienty je nejatraktivnější částí zahrady jihovýchodní roh, který se prudce svažuje a do budoucna zde mají v plánu vytvoření příjemné nové zahrady pod vedením zahradních architektů.

Dispozice

Stávající dům klientům nevyhovuje jak z hlediska provozního tak i rozměrového. Požadavkem tedy bylo vytvoření prostoru navíc pro nahrávací studio, pokoj se zázemím (koupelnou a šatnou) a rozšíření stávajícího obývacího pokoje. Původní bytovou jednotku charakteru 3+1 jsme tedy rozšířili na 4+1.

Dům je tvořen třemi rameny, která plní v prvním podlaží rozdílné funkce. V středovém zůstal zachován obývací pokoj se stávajícím dominantním krbem. Byl však prodloužen směrem k jihu a otevřen na východ na krytou terasu. Vznikl tak větší prostor pro obytnou část, ale také pro prostornou knihovnu táhnoucí se po celé jižní stěně, doplněnou moderním sezením v okně. V druhé části je zachována kuchyň s jídelnou, která však dostala novou podobu. Třetí, nové rameno disponuje ložnicí se samostatnou koupelnou a šatnou, separátním wc a komorou pod schodištěm. Schodiště jsme z důvodu uvolnění prostoru v hale a lepšímu uspořádání dispozic v podkroví přemístili do nové přístavby. Centrální část domu je čistě komunikační a technická. Nachází se zde zádveří, technická místnost a velkorysá hala, která je předprostorem a také spojkou dvou společenských částí a klidové zóny.

Druhé patro tvoří převážně klidová část se dvěma ložnicemi a prostornou koupelnou. Vzhledem k tomu, že domu vládne umění (umělecké předměty, hudba, knihy) je mimo prostoru pro knihovnu a piáno v přízemí vytvořen i dostatek "výstavního" prostoru v centrální chodbě v podkroví. Jelikož hudba není jen koníčkem, ale také prací jednoho z manželů, je součástí nové přístavby také nahrávací studio.

Architektura

Charakter návrhu určovaly nejen požadavky klientů a stávající konstrukce, ale především podmínky pro stavby v CHKO Beskydy. Stávající dům je půdorysně i hmotově dosti členitý. Návrhem jsme se snažili o jakési "očištění" a zjednodušení z hlediska hmotového i provozního, ale také o zachování hlavních obytných místností v minimálně pozměněné podobě.

Z hlediska hmoty byl zachován charakter sedlové střechy i její sklon. Původní členitý půdorys jsme upravili na tvar T. Odstraněním "přečnívajících" hmot tvořených garáží, vystouplým zádveřím a "zimní zahradou" vznikl tvar L, ke kterému přibylo protažením stávající části nové rameno. To vytvořilo dostatek prostoru pro nové požadované místnosti. Půdorys byl rozšířen také směrem k jihu, ale pouze na úroveň stávající "zimní zahrady". Jelikož nebylo žádoucí dále rozšiřovat a zvětšovat již poměrně vřelé plochy místností v podkroví, protažení obývacího pokoje proběhlo pouze v rámci 1. podlaží prostřednictvím hmoty se zelenou plochou střechou. Terasa bude kryta pomocí samostatné ocelové konstrukce s ovladatelnými lamelami. V zimních měsících tak nebude bráněno dostatečnému průchodu světla do interiéru, naopak v teplejším období bude chránit nejen proti slunci, ale také nepříznivému počasí.

Materiálově je dům řešený jako zděný. Na fasádách převažuje hladká bílá omítka, kterou střídá tradiční svislý dřevěný obklad. Ten mimo jiné dotváří dominantní štít se vstupem. U přírodních materiálů zůstaneme také u oken, která budou dřevěná a soklu, jež bude tradičně opatřen kamenným obkladem. Kámen bude také na terase a příjezdové zpevněné ploše. Stávající vybledlou plastovou střešní krytinu nahradí moderní plechový šindel v antracitové barvě.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

60% · 2

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.