MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 608 761 115CZ EN
MENU

Patrový dům dvojčata pro mladou rodinu s rohovými okny s výhledem na Ještěd a krajinu Českého RájeTurnov

Za výhedy na daleký Ještěd a na jih do krajiny Českého Ráje se obrací celé horní patro, které zároveň poskytuje stínění obývacímu pokoji a tvoří kryté terasy pro relaxaci.

Patrový dům dvojčata pro mladou rodinu s rohovými okny s výhledem na Ještěd a krajinu Českého Ráje - Turnov - Vizualizace 1
Patrový dům dvojčata pro mladou rodinu s rohovými okny s výhledem na Ještěd a krajinu Českého Ráje - Turnov - Vizualizace 2
Patrový dům dvojčata pro mladou rodinu s rohovými okny s výhledem na Ještěd a krajinu Českého Ráje - Turnov - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

  • Navrženo: 2018
  • Dispozice: 5+kk
  • Podlahová plocha: 195 m2
  • Zastavěná plocha: 200 m2

Informace o pozemku

Severovýchodní část obce Turnov nabízí unikátně osvobozené pozemky, co se týče jejich optického vztahu s bezprostředním i vzdáleným okolím. Osada Károvsko sestává jak z ucelených sídelních množin, tak z nově naparcelovaných větví, které na stávající organismus plynule navazují.

Minimálně limitované výhledy do atraktivně profilované krajiny představují zřejmě nejzásadnější výhodu, přičemž za všechny je nutné zmínit naprosto stěžejní vysílač na Ještědu. Až v druhém sledu pokračují ostatní plusy: uchopitelná sluneční orientace (komunikace na východě, zahrada na západě) a přiměřený terénní spád (investorem částečně modifikovaný).

Jako výhodu lze vnímat i rozrůstající se výstavbu na okolních parcelách, a tedy dobře známé „sousedské“ poměry. Bezprostřední zástavba sice nesestává ze stavebních „jednohubek“, avšak její dopad není nijak sobecký a ignorantský. Okolní odstupy jsou přátelské a neklesají pod půl čtvrtého metru. Fasády objektů jsou orientovány do vlastních zahrad a soukromí na blízkých pozemcích tak zůstává neohroženo.

Řešení

Vlastní dispozice stavby vyplývá z podrobných požadavků investora. Samotné uspořádání jednotlivých místností však už představuje spontánní reakci na okolní výhledy. Výchozí podmínky jsou natolik přirozené, že je vlastní deklarace bydlení naprosto samovolná. Přízemí stavby je profilováno preferenčním způsobem.

Přednost v jízdě – co se týče orientace do zahrady – dostává zcela logicky denní zóna. Ta má tvar elementárního obdélníku a používá systém sériového řazení (na jednom konci kuchyně, na druhém obývací pokoj a uprostřed stolování). Samotná ulice je lemována sekundárními provozy, resp. obslužnou zónou.

Centrální osa je rezervována pro zádveří, koupelnu a technickou místnost. Okrajové části jsou obsazeny garáží pro jeden osobní automobil a venkovním skladem.

Patro stavby je plošně komornější a funkčně ucelenější. Obecně vzato lze hovořit o provozně klidovém balíčku, který vystrkuje růžky (tedy tykadla, respektive „oči“) směrem k Ještědu a směrem ke slunci (k jihozápadu). Zatímco tolik potřebné světlo je věnováno dvěma dětským pokojům (téměř identickým), tolik ceněný výhled putuje do ložnice a sousední pracovny.

Na styku obou ramen vyrůstá potřebné zázemí – jednak samotný schodišťový soubor, druhak koupelnové zázemí a ergonomicky přívětivá šatna (u ložnice).

Filosofie domu

Koncept domu lze dobře popsat jedním slovem: Ještěd. Ikonický vysílač na (ne)dalekém vrcholu představuje dostatečně rozvibrované skokanské prkno. Směrem k Ještědu se natáčí jak samotná společenská zóna v přízemí, tak i ložnice s pracovnou v druhém podlaží. Ostatní části stavby přirozeně sekundují a hmotově reagují tak, jak si žádají typologické předpoklady. Dětské pokoje tedy nepreferují jednoznačný výhled do zahrady, ale praktikují jakýsi diagonální kompromis.

Výsledkem je příjem jihozápadního slunce a zajištění trvalého odpoledního proslunění. Samotné přízemí je zásadně poznamenáno převisem ramen druhého podlaží. Velké prosklení společenské zóny je příhodně lemováno konstrukcemi, které zajišťují trvalé stínění.

Maximalizovaný výhled do zahrady je tak doprovázen žádoucím mikroklimatem. Souběžně vznikají dvě separované terasy. Jedna rozjímavá (méně zastíněná, méně vydlážděná) a druhá relaxačně- jídelní (hlavní, notně překonzolovaná a plošně velmi komfortní).

Materiálové řešení stavby nijak neexhibuje. Míra prosklení je ve výsledném součtu vyvážená. Zatímco do ulice je praktikována cihla, v zahradě převládá čiré sklo. Kontakt interiéru se zahradou (okolím) je důsledně sledován i samotným patrem. Dodatečné obklady jsou minimalizovány. Třetí materiál (po omítce a sklu) je přítomen v místě hlavní terasy a v místě vstupu do stavby. V obou případech lze hovořit o posílení identifikace a implementaci podpůrného detailu.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 1

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.