MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Čtyřúrovňový dům ve svahuHajany

Jednotlivé úrovně domu reagují na tvar parcely a nejvyšší část poskytuje výhledy do krajiny s dominantní Pálavou.

Čtyřúrovňový dům ve svahu - Hajany - Vizualizace 1
Čtyřúrovňový dům ve svahu - Hajany - Vizualizace 2
Čtyřúrovňový dům ve svahu - Hajany - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Informace o pozemku

Stavbou dotčený pozemek je umístěn v nově rozparcelované lokalitě, pro kterou je specifická pravidelná parcelace a poměrně zřetelná příčná sklonitost. Parcela je napájena komunikací z jižní strany, přičemž zahrada se otevírá směrem na sever.

Nepříliš přívětivé sluneční podmínky deklarují vnitřní dispozici a přednastavují její orientaci. Stavba se tedy nechová jako běžný developerský stavební příspěvek, který se staví zády k ulici, ale naopak – vystupuje jako objekt, jenž štědře komunikuje s veřejným prostorem. Při této politice je logicky upřednostňována zadní zahrada před onou přední. Alespoň co se týče metrů čtverečných.

Ústřední handicap parcely – příčné převýšení o výšce poloviny podlaží – je překlápěn v ústřední výhodu. Samotná stavba se totiž dokonale přizpůsobuje specifickému tvaru terénu a roznáší užitnou plochu do čtyř výškových úrovní. Řešený objekt si přitom zachovává parametry dvoupodlažního domu.

Přítomná svažitost není nijak eliminována. Terén je vnímán jako výchozí regulativ, jehož modifikace je naprosto nežádoucí. Minimum násypů, minimum výkopů – taková je tažná politika návrhu.

Řešení

Novostavba rodinného domu v Hajanech poskytuje dokonalý optický klam. Navenek dvoupodlažní struktura přináší nezvykle formovanou dispozici, která je postupně prostírána ve čtyřech výškových úrovních. Z pohledu ulice je nejníže osazena garáž pro jedno osobní vozidlo, společně s technickou místností a záložním skladem. Z této sekce vyrůstá dvojice schodišťových ramen. To prvé vyvěrá směrem nahoru (o půl podlaží výše) a zpřístupňuje hlavní obytnou zónu.

Dům je v této úrovni profilován coby dvouramenná struktura, která striktně separuje klidovou část od oné společenské. Zatímco denní zóna (obývací pokoj, kuchyně a stolování) proniká směrem do zahrady, vstříc pasivně rozptýlenému slunci, odpočinková sekce se obrací vstříc ulici a poskytuje prostor pro dva dětské pokoje a ložnici s vlastním hygienickým zázemím.

Dispoziční kompozice zastává elementární tvarovost a upřednostňuje plošně minimalizované komunikace. Těžiště stavby představuje schodišťový element, z něhož jsou napájeny jednotlivé provozní balíčky.

Zbývající zóny obstarává nejnižší a nejvyšší část stavby. Prvně jmenovaný segment nabízí společenskou místnost (neboli pánskou klubovnu) a hernu. Nejvyšší úroveň je ryze monofunkční, neboť „pouze“ rozšiřuje prostor denní zóny a coby průzor (periskop) do jižně orientované krajiny zprostředkovává pracovně-rekreační útočiště.

Filosofie domu

Forma domu vyplývá z celkových požadavků investorů, ze samotné dispozice a z provozních potřeb stavby. Nadstandardem je nadměrná (avšak nevyhnutelně potřebná) míra prosklení v patrové části, jejíž zásluhou dochází k požadovanému proslunění severně orientovaných provozů. Samotné přízemí lze v tomto kontextu vnímat jako racionální a pragmatické. Relativně komorní výměry jsou následovány standardně profilovaným zázemím a úměrnou perforací fasádního pláště.

Hmotové řešení stavby je značně poznamenáno výchozím tvarem terénu a představou fragmentovaného objemu. Stavba je logicky tříděna do dílčích provozních balíčků, které zaujímají svébytné výškové postavení.

Provozní hierarchie nepostrádá žádoucí funkční / povahovou logiku. Nejníže je osazen „sklep“ (s klubovnou a fitness / hernou), následuje garáž, poté obytné podlaží a vše vrcholí lokálním „výrůstkem“, který plynule rozšiřuje společenský prostor a poskytuje žádoucí relaxační úkryt.

Doprovodné stínění představuje nezbytného asistenta. Vykonzolované střešní desky zajišťují potřebné klima v interiéru, v exteriéru pak vymezují chráněný terasový prostor – uživatelsky přívětivý i v době nevlídného počasí.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 2

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

150+
staveb na míru
30+
interiérů
7
zemí světa
7
let na trhu
4
pobočky
1mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.