MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 608 761 115Domluvit schůzkuKariéraČeský jazyk Switch to english
MENU

Elegantní dům s přírodním jezírkemZbuzany

Seskládaný z různě natočených písmen “L” tvoří tento dům ucelené a praktické řešení bydlení.

Elegantní dům s přírodním jezírkem - Zbuzany - Vizualizace 1
Elegantní dům s přírodním jezírkem - Zbuzany - Vizualizace 2
Elegantní dům s přírodním jezírkem - Zbuzany - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Informace o pozemku

Obec Zbuzany se nachází v těsném sousedství jihozápadního okraje hlavního města Prahy, asi 13 km od centra Prahy. Tato lokalita je vyhledávaná především pro ty, kteří si chtějí zachovat kontakt jak s přírodou, tak i s výhodami velkého města, což obec Zbuzany splňuje. Jedná se o klidnou lokalitu, nachází se zde mimo jiné zastávka vlaku a dostatečná občanská vybavenost, což omezuje dennodenní potřebu závislosti na automobilu.

Parcela o výměře 1097 m2, na které je umístěna novostavba rodinného domu se vyskytuje v nově vzniklé ,,suburbii" na okraji jižní části obce. V této oblasti stále probíhá výstavba nových rodinných domů.

Pozemek patří rodině, která ho plánuje užívat spíše v pozdějším věku, využívat výhody klidné lokality a slunné zahrady obklopující rodinný dům. Návrh domu je tedy umístěn při severozápadní hranici pozemku tak, aby v co největší míře užíval jižní část ve prospěch zahrady.

Řešení

Rodinný dům ve Zbuzanech je řešen jako hmotová struktura reagující na vnější podmínky a požadavky klienta, podle kterých je formována. Jedná se o pravidelnou parcelu obdélníkového tvaru, napojenou na obslužnou komunikaci, která lemuje jeho západní hranici. Samotný dům je orientovaný směrem vyplývajícím z požadavků klienta a je umístěn při severozápadní hranici pozemku, využívá tím co největší jižní plochu parcely ve prospěch zahrady. Směrem k sousedním parcelám se dům spíše uzavírá.

Samotný dům je navržen dle principu ,,propojení se zahradou a zároveň úzké sepětí prostorů v domě podporujících blízký kontakt členů rodiny“. Prostor přízemí je věnován rodičům a ,,komorní“ prostor patra pro děti. Koncept - forma domu - vychází ze spojení dvou hmot, které ztvárňují část určenou právě pro rodiče a část pro děti. Do návrhu jsou zakomponovány dvě L – linky, které vymezují tyto dvě hmoty a zároveň vymezují prostor příjezdové části – kryté stání – a zahradního skladu, a části samotného domu.

Výsledná hmota je tedy formována do tělesa členitého půdorysu, kde vznikají venkovní prostory různého charakteru – příjezd - kryté stání se zahradním skladem – terasa napojena na denní zónu a zahradu, a komorní atrium v kontaktu s ložnicí rodičů.

Filosofie domu

Koncepční řešení domu má jasnou ideu, a tou je záměr eliminovat prostory chodeb, podpořit návrhem kontakt členů rodiny mezi sebou a propojení se zahradou. Toho je mimo jiné docíleno důležitými průhledy vedoucími z domu ven. Již při samotným vstupu do domu nás přivítá průhled skrz denní zónu do venkovního prostoru. Dále zde objevíme průhled, který propojuje terasu a vnitřní atrium skrze koupelnu určenou pro rodiče. Vnitřní řešení domu si zakládá na zajištění jednoduchosti samotného provozu a jednotlivých návazností.

Ústředním bodem domu, který zajišťuje přehlednost, se stává prostor denní zóny, ze kterého lze pokračovat do jednotlivých částí domu. V přízemí se nachází též ložnice rodičů sepjatá s pracovnou, díky čemuž je nejen eliminován prostor chodeb, ale zároveň je podpořen kontakt mezi členy rodiny. Eliminace chodeb je podpořena též řešením skrytých místností techniky a šatny přístupných z prostoru zádveří.

Na prostor denní zóny navazuje též venkovní terasa, která je s interiérem vizuálně propojena pomocí okna, které lemuje kuchyňskou linku po celé své délce při východní straně. Součástí prostoru denní zóny je též schodiště do druhého patra, které je věnováno dětským pokojům o podobné výměře a prostorem navazujícím na schodiště určeným k posezení s výhledem do zahrady.

Pragmatické a racionální dispoziční řešení je dokresleno též fasádou, která maximálně reflektuje vnitřní funkční náplň domu. Nechybí důraz na umístění servisních provozů a provozu samotného domu jako obytné části. Do návrhu jsou zakomponovány dvě L – linky, které tyto dva provozy vymezují.

Levá střešní linie z pohledu od ulice vymezuje prostor krytého stání a zahradního skladu, kdežto pravá linie vytváří žádoucí stínění jižní fasády a terasy fixními střešními lemy. Samotná fasáda je řešena strukturálně na základě volby dvou materiálů – omítky (bílá, šedá) a obkladu ze dřeva.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

93% · 3

Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
40+
interiérů
5
zemí světa
8
let na trhu
3
pobočky
1.5mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě a Brně.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.