MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Z města do vesnice - z bytu do rodinného domu

27. května 2021

Pokud uvažujete přesunu z bytu do domu na vesnici, pečlivě zvažujte, jak moc se áž život poté změní.

Monika Synková
Monika Synková
Z města do vesnice - z bytu do rodinného domu

Mohlo by vás zajímat

Z MĚSTA DO VESNICE – Z BYTU DO RODINNÉHO DOMU

Jedním z nejčastějších zadání v našem ateliéru je architektonická studie rodinného domu na vesnici. Na první schůzku k nám přichází klienti s podobným zadáním: rozrůstající se rodině už přestal byt ve městě stačit a chtěli by si splnit svůj sen o domečku se zahradou na vesnici. Jenže jak už to tak bývá, romantické představy se mohou velmi rychle rozplynout. V extrémním případě se dokonce může stát, že rodina nebude na vesnici šťastná, dům prodá a vrátí se zpět do města. Ovšem čas, který jsme my i oni strávili nad stavbou zbytečného domu, už nikdo nevrátí a to je škoda. Co se tedy po přestěhování změní? Čím se liší život na vesnici od života ve městě? A na co si dávat při tvorbě studie pozor? V následujícím článku se pokusíme na tyto otázky odpovědět.

DŮM

Velký prostor, hodně světla, dostatek soukromí. Tak by se daly shrnout klasické požadavky našich klientů na první schůzce. Je samozřejmé, že čtyřčlenné rodině šedesátimetrový byt nebude stačit a potřebují více prostoru. Kromě toho, že se v rodinném domě oproti bytu zvětší plochy obytných místností pro potřebu celé rodiny, přibudou i další místnosti – zádveří, technická místnost, sklad, pracovna, garáž atd. Takový klasický rodinný dům může mít okolo 160-200 m2 podlahové plochy. To je třeba i 3x více než plocha původního bytu a znamená to pro majitele více starostí a také více uklízení. Někdy se však setkáváme i s tím, že klienti chtějí prostoru až zbytečně moc. Tady je třeba si vždy uvědomit, že s rostoucí plochou rostou také náklady na stavbu i údržbu.

Dalším často skloňovaným slovem je světlo, ovšem hned za ním následuje soukromí. Klienti jsou z bytů zvyklí na horší oslunění a osvětlení, proto při návrhu domu požadují rozsáhlé prosklené plochy, které jsou mnohdy zbytečně velké a také drahé. Naopak když umístíme okno směrem do ulice nebo k sousedovi, klienti ztrácí pocit absolutního soukromí, na který byli zvyklí. Vzhledem k tomu, že skla přirozeně odráží obraz, nejde toho uvnitř za denního světla zase tolik vidět. Na večer je pak lepší zatáhnout si závěsy či žaluzie. Pokud však nestačí ani to, může se problém vyřešit mléčným sklem, zrcadlovým sklem nebo vysazením zeleně před oknem.

ZAHRADA

Kromě toho, že samotný dům vyžaduje svůj čas, bude ji potřebovat i zbytek pozemku. Bezúdržbová zahrada neexistuje a je tedy nutné čas od času něco zalít, posekat, pohrabat. Možná zjistíte, že udržování vysněné biozahrádky vás prostě nebaví. Pokud jste si do obývacího prostoru umístili krb, musíte počítat s připravením a uložením dřeva do něj. Každopádně po přestěhování se k vám příroda přiblíží a procházky do lesa se mohou stát pěknou nedělní tradicí.

SOUSEDÉ

Dalším velmi důležitým prvkem, který se změní, je vztah se sousedy. V bytovém domě se se sousedy občas pozdravíte na chodbě a znáte je spíše díky zvukům, které se přenáší konstrukcí domu. Vztah se sousedem na vesnici má úplně jiný charakter. Se sousedem se potkáte už při procesu povolování stavby, kde vám může práci hodně ulehčit, ale také zkomplikovat. Už z tohoto důvodu je dobré být vždy se svými sousedy „zadobře“. Po nastěhování to budou nejbližší lidé, kteří vám můžou pomoct přestěhovat sedačku či půjčí tři vajíčka do bábovky. Se sousedy souvisí také problematika plotů. Na vesnici nepatří dva metry vysoký betonový plot vytvářející z pozemku samostatný svět. Některé územní studie dokonce předepisují určitou průhlednost plotu, protože vizuální kontakt mezi zahradami patří k charakteru české vesnice.

VESNICE

Pokud stavíte dům v již zastavěné části vesnice, přicházíte do určitého kolektivu lidí se společnou historií. Lidé se zde znají, vzájemně si pomáhají a současně se také pomlouvají. Po přistehování vás budou označovat za „náplavu“, ale nedejte se a pokuste se s nimi spřátelit. Můžete vyrazit na ples místních dobrovolných hasičů nebo zajít na výstavu zahrádkářů. Místní akce nebudou mít vysokou kulturní úroveň, ale spíš svou specifickou atmosféru. A i když jediná vesnická hospoda nebude sahat těm městským ani po kotníky, podpořte ji tím, že si jednou za čas skočíte na pivo. Určitě bude ve vaší blízkosti bydlet jiná rodina a vaše děti si začnou hrát spolu – i to je dobrá příležitost pro vytvoření přátelství.

Se životem na vesnici si klienti také spojují slovo klid. Už vám sice nebudou cinkat pod oknem tramvaje, ale i vesnice má svůj ruch. Ráno zpívají ptáci, sousedův pes štěká na každého, kdo projde kolem a vesnická zábava skončí ve tři ráno. Budete více času trávit v dopravních prostředcích – práce, škola i nemocnice se najednou nachází mnohem dál než předtím a tak se většinou dvě auta na rodinu stávají nutností. Do obchodu si neskočíte kdykoliv a bude potřeba více plánovat a nakupovat dopředu.

Bydlení na vesnici, stejně jako bydlení ve městě, není pro každého. Je dobré uvědomit si, co všechno se s životem na vesnici pro vás změní před začátkem studie než po kolaudaci. Ale nebojte se, život na vesnici je krásný, jen je třeba ho přijmout se všemi klady i zápory.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Monika Synková

Monika Synková ~ Inženýring

Ve firmě mám na starosti vyřizování stavebních povolení a ostatní inženýrskou činnost a vše další, co je třeba.

Na práci mně baví začátek každé zakázky. Každá zakázka je individuální a v každé se tedy dají najít malé i velké výzvy.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.