MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Kolik stojí hrubá stavba?

27. května 2019

Informací o cenách rodinných domů je spousta. Většinou nejsou moc pravdivé, jelikož se vyznačují různými standardy. U hrubých staveb však jdou standardy stranou a můžete si udělat lepší představu o ceně stavební firmy.

Michal Janáč
Michal Janáč
Kolik stojí hrubá stavba?

Mohlo by vás zajímat

Kolik stojí postavit hrubá stavba ?

Pokud jste četli náš článek o cenách rodinných domů, už určitě víte, že určit cenu stavby je poměrně složité a často i nepřesné.

U hrubé stavby je situace jednoduší a cenu lze učit s větší přesností. Do hrubé stavby totiž téměř nepromlouvá investor a výběr konkrétních výrobků nemá zde na cenu takový vliv.

Je třeba si nejdříve nadefinovat, co to hrubá stavba je. Další z našich článků by vám mohl udělat jasno v definici hrubé stavby..

To kolik stojí cihly a beton nemá na celkovou cenu skoro žádný vliv. Zásadní cenu zde tvoří práce viz. náš dřívější příspěvek o mýtech v šetření..

Čím se dá prodražit hrubá stavba ?

Jednoznačně architektem. Většina lidí si myslí, že architekti prodražují spíše interiéry a prvky, které jsou pohledové. Není to zcela pravda, jelikož toto nejčastěji prodražuje investor, který se chce dívat na krásné materiály.

Architekt může prodražit hrubou stavbu a to zejména složitostí domu nebo statickou náročností.

Proto je také většina typových domů levnějších než domy na míru, kde do samotného tvaru více promlouvá okolní krajina a zástavba, popřípadě požadavky investora.

Ovšem není v tom sám. Zbylé faktory však těžko lze eliminovat. Je to například svažitost parcely, složitost zakládání (dle geologických poměrů), patrovost stavby, podsklepení stavby, místo stavby.

Klienti, kteří si najímají architekty, většinou vyžadují zajímavé a atypické domy. Chtějí nápad a originalitu, která se však projeví větší složitostí domu a tedy i vyšší cenou hrubé stavby.

Příklad

Především přesahy stropních desek nebo střech, které mají na jednu stranu ochranou funkci proti povětrnostním podmínkám a na stranu druhou funkci stínící, často stojí za složitějším statickým návrhem. To může v důsledku znamenat prodražení stavby, jelikož bude nutné použít monolitický ŽB strop místo levnějšího prefabrikovaného.

Na druhou stranu se tyto tvarové proporce příznivě projevují na vnitřním klimatu domu.

Tímto nám však výčet prodražení hrubé stavby v podstatě skončil. Různé zdící materiály přinášejí rozdíly jen v řádu procent. Větší péči věnujte prvkům jako jsou například okna, obklady a zařizovací předměty, jejichž cena se liší ve statisících.

Kolik stojí hrubá stavba na m2 podlahové plochy?

U jednodušších staveb tato částka začíná na 10 000 kč/m2. Členitější stavby se pak pohybují kolem 15 – 20 000 kč/m2 , v této cenové relaci se také pohybuje většina našich staveb. Není však vy-jímkou i cena kolem 30 000 kč/m2 , pokud bude dům z monolitického betonu a ještě ve svahu nebo pod terénem.

Na co si dát pozor při odhadování ceny hrubé stavby?

Všechny místnosti stojí víceméně stejně. Neplatí zde pravidlo, že cena za m2 garáže je levnější. Cena zůstává víceméně stejná pro celý rozsah stavby.

Na co však můžete uplatnit pravidlo - levnější části stavby jsou přesahy střech a stropních konstrukcí.

Je třeba pamatovat na rozdílné ceny v čase a místě. Pokud budete stavět v Praze a Středočeském kraji, určitě bude cena vyšší než v jiných částech ČR. V době, kdy píšu tento článek, již mnou zmiňované částky nemusí být aktuální. Ceny totiž posuzuji z již postavených domů , a vy jako čtenáři pravděpodobně o stavbě teprve uvažujete, tedy stavět budete za delší dobu, kdy se situace na trhu může výrazněji změnit.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Chci přístavet ke zděném domu dvě místnosti o celkové zastavěné ploše 8x4 m. Bude pochozi střecha a základová deska ve 120cm nad terénem.
Kolik bude odhad na cenu?
Dik
odpovědět
Dobrý den, a co se týče podkroví, to se počítá stejně? Chci stavět dům o velikosti 150 m2 a podkroví 100 m2. Mám tedy počítat 250 x 20 000?

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Michal Janáč

Michal Janáč ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti aby byli všichni šťastní, ale hlavně vedení společnosti a dohled nad zakázkami. Aby ten kolotoč zákazníků, zaměstnanců, termínů, smluv a realizací fungoval.

Na práci mně nejvíce baví když vidím, jak naši stavbu postaví. Baví mě budovat něco, co je hmatatelné a má hodnotu.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.