MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Co je hrubá stavba a jaký je její rozsah?

24. dubna 2019

Existuje několik variant definice hrubé stavby. Každá definice nabízí rozdílný rozsah hrubé stavby domu. V našem článku se dočtete jak tuto definici chápeme my a proč je důležité si její rozsah předem nadefinovat. Stejně tak vám zprostředkujeme možné odchylky od toho co do hrubé stavby patří a co už nikoli.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Co je hrubá stavba a jaký je její rozsah?

Mohlo by vás zajímat

Definice hrubé stavby

Obecná definice hrubé stavby neexistuje a každý si pod tímto pojmem může představit něco jiného. Funkčně se však vždy jedná stavbu v takovém rozsahu, aby do ni nepršelo přes střechu.

Záměrem hrubé stavby by tedy měl být takový stav, kdy stavba je staticky stabilní a v tomto stavu dokáže čelit povětrnostním podmínkám bez větších šrámů. Proto bych raději nemluvil o hrubé stavbě ve spojitosti s dřevostavbou, jelikož zde níže uvedené neplatí. Tak napůl toto splňují pórobetonové tvárnice Ytong, které bohužel při delším vystavení vlhkosti (i vzdušné vlhkosti) degradují a drolí se.

Co do hrubé stavby minimálně patří

Zemní práce související se zakládáním stavby (ne zahradní a svahové úpravy), základy, zdivo a stropy nebo krovy, zemnící pásek pro hromosvod, kanalizace pod základovou deskou, hydroizolace proti zemní vlhkosti pod zdmi (nemusí být v celé ploše základové desky) a v případě suterénního zdiva pak izolovaní i této části.

V případě ploché střechy může být tato ukončena parozábranou na stropní konstrukci, v případě šikmé střechy bude nutné střechu ukončit buďto dočasnou izolací z lepenky nebo finální krytinou.

Co do hrubé stavby může patřit

Pravděpodobně tam bude nějaké zateplení v úrovni základů nebo sklepního zdiva. Je vhodné provést zásypy základu, aby nepromrzaly. U šikmé střechy může být nutnost tuto střechu provést včetně zateplení, jelikož pozdější zateplení už by nemuselo být možné. Diskutabilní je, zda hrubou stavbu opatřit izolací proti vodě v celém rozsahu základové desky nebo ji nechat spíše v omezeném množství pod zdmi. V případě podzemní vody by měla být odizolovaná základová deska v celé ploše.

U plochých střech je otázkou, zda do hrubé stavby nezapočítat i celý střešní plášť včetně tepelné izolace a finální hydroizolační vrstvy. V určitém rozsahu zde nejspíše bude i nějaké oplechování, zvláště u šikmých střech to bude nejspíše nevyhnutelné. Ideální je do hrubé stavby zahrnout také drenáže a zásypy.

Co do hrubé stavby nepatří

Mylně si spousta lidí myslí, že do hrubé stavby patří výplně otvorů. Tedy okna a dveře v obvodových zdech. Tyto tam však nepatří stejně jako příčky. Nemají totiž většinou vliv na stabilitu konstrukcí. Zateplení fasády, i když bez finálního povrchu, bych také vyřadil stejně jako zpevněné plochy, rozvody instalací nebo omítky.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Chtěl bych vědět jestli hrubá stavba je u dřevostavby když jsou jen dřevěné sloupky po obvodě bez opláštěni a má střechu a stojí na patkách bez kanalizace
  odpověděl(a)
to je takzvaná šopa jenom
odpovědět
Chtěl bych vědět jestli hrubá stavba je u dřevostavby když jsou jen dřevěné sloupky po obvodě bez opláštěni a má střechu a stojí na patkách bez kanalizace

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.