MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Co je to nízkoenergetický, pasivní a nulový dům?

4. dubna 2015

V tomto článku seriálu Vám vysvětlíme rozdíly mezi standardními, nízkoenergetickými, pasivními a nulovými rodinnými domy.

Michal Janáč
Michal Janáč
Co je to nízkoenergetický, pasivní a nulový dům?

Mohlo by vás zajímat

Běžný dům

Jde o takový dům, ve kterém používáme standardní materiály pro rychlou výstavbu.

Hlavní výhodou těchto domů je nižší pořizovací cena na úkor vyšším provozním nákladům. Stěny domu mohou být studené a přes okna profukuje chlad. Moderní okna hermeticky uzavřou celý objekt, čímž může vzniknout skleníkové prostředí, ve kterém kondenzuje vlhkost a vznikají bakterie a plísně. Pokud jsou ale konstrukce navrženy a provedeny správně, k těmto jevům nedochází.

Dům musí být zateplen. Tloušťky izolací však zpravidla bývají nedostatečné. Pokud zvolíte tento ekonomický přístup, počítejte oproti nižším pořizovacím nákladům s většími náklady na provoz.

Nízkoenergetický dům

Nízkoenergetický dům je od klasického domu lépe odizolován.

V nízkoenergetickém domě spotřeba tepla nepřesáhne za rok 50 kWh/m2.

Nízkoenergetické domy využívají sofistikovanější technologie, které v klasických domech nenajdete. Jedná se především o způsob vytápění pomocí energeticky úsporného zdroje, jakým je například tepelné čerpadlo. Dále se dbá na kvalitní okna a dostatečně silnou tepelnou izolaci. V určitých případech je nutné do domu pořídit rekuperaci.

Pořizovací cena nízkoenergetického domu bývá vyšší a návratnost této investice je díky ročním úsporám za provoz mnoho let. Nicméně jsou tyto domy nesrovnatelně pohodlnější pro život a do tohoto komfortu bydlení se vyplatí investovat.

Pasivní dům

U pasivních domů jsou požadavky na úspornost ještě větší. V pasivním domě spotřeba tepla nepřesáhne za rok 15 kWh/m2.

Aby se dalo dosáhnout pasivního domu, je třeba vhodně zvolit tvar domu a redukovat vetší množství zasklených ploch.

Důležité je také použití dobré vzduchotechniky s rekuperací tepla. Čerstvý vzduch se zahřívá na potřebnou teplotu a následně vhání do místností a vydýchaný vzduch je naopak odsáván a vypouštěn ven z domu. Tento systém je i energeticky úsporný. Teplý odpadní vzduch totiž prochází rekuperátorem (tepelným výměníkem), kde pomáhá ohřát čerstvý vzduch. V případě použití zemního registru, přes který je čerstvý vzduch nasáván, může navíc celý systém v létě fungovat jako přirozená klimatizace.

Díky nucené výměně vzduchu v místnosti vzniká zdravé prostředí, které nepodporuje vznik plísní a bakterií. Dále je prokázáno, že systém dokáže udržet relativně stabilní úroveň vlhkosti vzduchu, takže se v něm lépe dýchá. Po vlastní vytápění domu už postačí jen jeden miniaturní přímotop, který se v zimně občas pustí.

Nulový dům

Nulový dům je takový dům, jehož potřeba tepla pro vytápění se blíží nule. Konkrétně je menší než 5 kWh/m2.

Je tedy energeticky nejméně náročný ze všech. Důležitá je tepelná izolace, ale využitím moderních technologií – například fotovoltaických panelů, které vyrábí energii. Nezbytným předpokladem nulových domů je také jejich správná orientace, klimatické podmínky a tvar.

Pokud navíc solární panely vyrobí více energie, než nulový dům spotřebuje, bývá označován jako aktivní neboli plusový dům. Nulové domy si v létě vyrobí nadbytek energie ze solárního záření, kterou lze uchovávat v akumulačních zásobnících a v zimě ji pak spotřebovávat. Zásoby energie lze skladovat například ve velkoplošných slunečních kolektorech.

Nulové domy ke svému provozu potřebují nákladné moderní technologie. V našich podmínkách toho není snadné dosáhnout. Nulové domy se v současné době vzhledem ke své technologické a finanční náročnosti staví především jako experimentální stavby.

Nulový dům v České republice zatím postaven nebyl, ale několik staveb s nulovou potřebou energie mají například v sousedním Rakousku.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Michal Janáč

Michal Janáč ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti aby byli všichni šťastní, ale hlavně vedení společnosti a dohled nad zakázkami. Aby ten kolotoč zákazníků, zaměstnanců, termínů, smluv a realizací fungoval.

Na práci mně nejvíce baví když vidím, jak naši stavbu postaví. Baví mě budovat něco, co je hmatatelné a má hodnotu.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.