MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

RODINNÝ DŮM - Rekonstrukce nebo novostavba?

17. srpna 2022

Rekonstrukce nebo novostavby? Tento článek vás seznámí s tím co tyto možnosti obnáší a s čím je nutné počítat v průběhu stavby.

Monika Synková
Monika Synková
RODINNÝ DŮM - Rekonstrukce nebo novostavba?

Mohlo by vás zajímat

V našem ateliéru se velmi často zabýváme návrhem novostavby rodinného domu. Jen čas od času nám přistane na stole starý dům, který si majitelé přejí zrekonstruovat. A to je škoda, protože rekonstrukce bývá pro architekta i projektanta velmi zajímavé téma a majitelé mohou mít krásný a originální dům s vlastním příběhem.

EKONOMIE

Pro novostavbu rodinného domu budete samozřejmě potřebovat stavební parcelu. V ojedinělých případech jí můžete získat třeba díky dělení rodinných pozemků, ale pravděpodobněji si ji budete muset koupit, což v dnešní době není snadná a ani levná záležitost. V tomto ohledu vychází finančně lépe rekonstrukce. Ke starému domu se můžete dostat dvěma cestami. Buď se ve vaší rodině objeví prázdný dům, který zdědíte (případně vyplatíte ostatní vlastníky) a nebo prostě koupíte dům cizí. Samozřejmě je krásné, když dům zůstane tzv. v rodině. Avšak dům opředený rodinnou historií se rekonstruuje o trochu hůře než cizí, protože k němu nemáte osobní vztah. Na začátku to tedy vypadá, že pro rekonstrukci není potřeba moc financí. Máte dům, který sice není v nejlepší kondici, ale stojí. Pak začnete uvažovat co s ním a jak moc velké zásahy provedete. Bude se bourat i přistavovat? Zůstanou uvnitř omítky a podlahy? Vymění se střecha a okna? Po pár měsících práce zjistíte, že jste z domu udělali neobyvatelnou hrubou stavbu a jste vlastně pořád na začátku. Představu o ceně hrubé stavby můžete získat v tomto článku Kolik stojí hrubá stavba.Pokud to srovnáte časově i finančně s novostavbou, tak v tomto okamžiku byste měli sice o něco méně na účtu, ale na pozemku by vám stála čistá a nová hrubá stavba. Od tohoto okamžiku už to vychází víceméně podobně. Kuchyň, obklady, vnitřní dveře, … to všechno jsou poměrně vysoké částky v rozpočtu stavby a je jedno, jestli máte novostavbu nebo rekonstrukci.

EKOLOGIE

Často diskutovaným tématem se v dnešní době stala ekologie. U novostavby si již můžeme vybrat z řady recyklovaných materiálů. Proč je ovšem používat, když můžeme v podstatě recyklovat celý dům? Na rozdíl od novostavby, kde pouze dovážíte nové materiály, u rekonstrukce bude muset stavbu řada věcí opustit. Během čištění se naplní nejeden kontejner a cestu na nejbližší skládku budete znát nazpaměť. Oproti novostavbě, kde začínáte na zelené a prázdné louce, máte u rekonstrukce pozemek s vzrostlou zelení ale i dalšími věcmi. Čeští lidé mají potřebu shromažďovat cokoliv, co se může „jednou hodit“ a bude jen na vás, jak s těmito věcmi naložíte vy.

ARCHITEKTURA

Ve fázi studie mají architekti i investoři mnohem volnější ruce u novostavby. Počet místností i jejich rozměry odpovídají co nejvíce to jde potřebám investorů a vizuální podoba domu není téměř ničím omezena (pokud zde nemáme regulace).K čemu vlastně studie slouží a jaký je její průběh, se můžete dočíst zde Studie stavby z pohledu architekta.U rekonstrukcí již je situace o poznání jiná. Nosný systém starého domu pravděpodobně nebudeme měnit. Dispozici většinou můžeme upravit pouze zbouráním či dostavěním nenosných příček, případně vložením nebo zazděním otvoru. Hrací plán architekta má tedy mnoho omezení - to však neznamená, že nemůže vytvořit moderní a fungující dispozici. Co se týče vizuální stránky, je dobré vždy něco z původního charakteru domu zachovat. Pro dělníky je jednodušší při zateplování fasády původní římsy schovat. Budou-li ale šikovní, můžou je z polystyrenu opět vytvořit. Pokud měl dům vždy červenou střechu, nemusíte za každou cenu mít moderní antracit a ponechejte raději stavbě její původní ráz. Není řečeno, že musíte obnovovat úplně vše, rodinný dům není památka UNESCO. Stačí, když zachováte s architektem vybrané motivy a vkusně je doplníte moderními prvky.

Rekonstrukce je zkrátka jedno velké dobrodružství. Tedy ne, že by stavba nového domu nebyla, ale u opravy vás přeci jen čeká navíc spousta dalších překvapení i problémů, které bude třeba řešit. Ale nebojte, stojí to za to.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Hezký článek. Jak moc jste naklonění spolupráci na částečné rekonstrukci starého domu (70. léta) s předpokládanou celkovou investicí cca 2,5 - 3 miliony?

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Monika Synková

Monika Synková ~ Inženýring

Ve firmě mám na starosti vyřizování stavebních povolení a ostatní inženýrskou činnost a vše další, co je třeba.

Na práci mně baví začátek každé zakázky. Každá zakázka je individuální a v každé se tedy dají najít malé i velké výzvy.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.