MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Jaký je rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem

27. února 2020

V článku se dozvíte proč je někdy obtížné definovat rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem a že záleží na mnoha faktorech, které je potřeba zohlednit.

Monika Synková
Monika Synková
Jaký je rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem

Mohlo by vás zajímat

Jaký je rozdíl mezi nízkoenergetickým domem a pasivním domem

Rozdíly mezi nízkoenergetickými a pasivními domy mohou být velké.Asi nejsložitější je říci si jak je definován nízkoenergetický a pasivní dům.

Definice pasivního a nízkoenergetické domu

Někdo Vám řekne, že pasivní dům je ten, který je postaven z cihel pro pasivní dům. Toto je asi největší omyl. Ono totiž nelze nijak garantovat, že nízkoenergetický nebo pasivní dům je výhradně o tom jakou použijete cihlu nebo zateplení. Zateplení hraje velkou roli. Nicméně s dobrým zateplením a dobrými okny budete mít dobrý nízkoenergetický dům, cihly bych do toho vůbec nepletl, jelikož pasivní domy by měly používat cihly výhradně k přenesení zatížení do základů a nic více. Aby se dům stal pasivním, je třeba dodat rekuperaci vzduchu (řízené větrání). Ovšem to samotné může mít i nízkoenergetický dům a přitom být na míle vzdálen tomu pasivnímu. Pasivní domy musí umět i energii někde obstarat. Nemusí to být vždy fotovoltaickými panely, ale například velkým prosklením na jižní stranu. Slunce v zimě projde skrze okna a ohřeje interiér. Tyto tepelné zisky vypadají jako zanedbatelné, ale u pasivních domu jsou natolik důležité, že prostě na špatně orientované parcele takový dům nepostavíte.

Vrátím se zpět k samotné definici. Tak jako podlahová plocha má v každé vyhlášce, normě i zákoně jinou definici, tak je to i s pasivním domem. Pasivní dům má mít tyto parametry: roční potřeba tepla na vytápění< 15 kWh/m². Super číslo, které Vám opět toho moc neřekne. Jednoduše proto, že pokud nemáte konkrétní dům a konkrétní skladby konstrukcí a technologií, nelze se dopátrat toho jestli tuto podmínku splňuje. Proto mě často zaráží tvrzení různých rádoby energetických specialistů, kteří Vám budou tvrdit, že to je v pohodě, že nebude problém z domu udělat pasiv. Ihned mi vyskočí v hlavě otázka: "Jak to může vědět, když si to nespočítal a ani není obeznámen s pozemek, orientací domu atd".

Kde spočívá kámen úrazu? Už v definici samotné, kde je potřeba tepla vztažená k podlahové ploše. Pokud budete mít v domě otevřenou galerii, například nad obývacím pokoje, ihned budete tímto vzorcem znevýhodněni, ačkoli to vlastně vůbec nemá vliv na to jaký standard dům splňuje. Proč? Jednoduše proto, že v patře budete mít méně metrů čtverečních, než kdyby tam ten strop byl. Méně metrů čtverečních znamená větší potřebu tepla na onen metr čtverečný.

To ovšem není jediná záludnost. Každý stát evropské unie jinak definuje energie, kterými vytápíte. U nás je to tak, že máme zásadně znevýhodněnou elektrickou energii jako primární zdroj. Pokud tedy budete chtít v pasivním domě nebo nízkoenergetickém době topit elektřinou (například přímotopy), což by se paradoxně do těchto typů domů nabízelo, máte smůlu. Nesplníte požadavek na roční potřebu primární energie, která musí být do 120 kWh/m². Toto se pak často v praxi obchází tím, že se do domu přidává krb, klimatizace, fotovoltaika, aby toto bylo splněno. Popřípadě můžete použít tepelné čerpadlo. Proč tak jednat, když Váš dům má tak malou spotřebu, že tepelné čerpadlo ji pokryje desetkrát? Takto řešit situaci je značně neefektivní, jelikož tepelné čerpadlo by mělo mít menší výkon než jsou ztráty domu.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že máte super zateplený dům s rekuperací, skvělé okna i orientaci vůči světovým stranám, ale pokud do domu nenapumpujete nějaké steroidy v podobě technologií, tak prostě papírově to pasiv nikdy nebude.

No a aby to nebylo jednoduché, evropská unie říká, že od roku 2020 mají být všechny domy pasivní. Nakonec se to zatím bude týkat pouze domu nad 350m2, ale i ten název pasivní dům si náš stát pro toto nařízení trochu upravil tak, aby sem spadaly i nízkoenergetické domy. Rekuperace však bude asi už nevyhnutelná.

Pokud chcete pasivní dům, musíte mít dům na dvě patra. Je to nezbytné, abyste splnili potřebné požadavky. Nízkopodlažní dům prostě nemá šanci. Pozor na to! Existují pasivní domy jednopodlažní, ale je třeba si říci kdy a kde byly stavěny. Pár let zpět skutečně ještě normy nebyly tak přísné a šlo realizovat pasivní bungalovy. Momentálně už je to skoro nemožné. Stejně tak mi často lidé ukazují krásné domy ze zahraničí, ale já jim vysvětluji, že každá země má jiné parametry pro pasivní domy a nelze očekávat, že jej úplně stejně postavíte u nás a bude to totéž.

Za vším hledej peníze.

Často k nám chodí klienti, že chtějí pasivní dům. My s tím nemáme problém, ale ono to tak nějak znamená udělat z domu kostku s velkým oknem na jih. I to samozřejmě umíme, ale každý dá v konečném důsledku přednost většímu obýváku nebo další koupleně místo rekuperace, většímu zateplení, kvalitním oknům atd.. Takže pokud na to máte peníze, tak proč ne. Něco málo pokryjí i dotace, ale nepočítejte s tím, že se Vám ty investice navíc vrátí v dotacích nebo úsporám na vytápění. Prostě musíte být fanda a musíte mít na to peníze a dobrý pozemek, pak to jde.

Obecně doporučuji příliš nelpět na číslech ztrát domu. Je to totéž jako vybírat auto podle toho jakou má v techničáku uvedenou spotřebu. Stejně jako u aut je toto číslo nic neříkající. Jednak vůbec nezohledňuje chování člověka bydlejícího uvnitř, stejně jako u aut není zohledněn styl jízdy řidiče. Dále se toto číslo dá krásně nafouknout nebo odfouknout různými technologiemi, které však nemusí pro vás ani pro dům být příliš přívětivé viz. Systém start stop u aut.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Monika Synková

Monika Synková ~ Inženýring

Ve firmě mám na starosti vyřizování stavebních povolení a ostatní inženýrskou činnost a vše další, co je třeba.

Na práci mně baví začátek každé zakázky. Každá zakázka je individuální a v každé se tedy dají najít malé i velké výzvy.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.