MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Stínění

13. července 2022

Tento článek Vás seznámí s možnostmi vnitřního a vnějšího stínění a představí vám některé výhody i nevýhody různých řešení.

Klára Rašková
Klára Rašková
Stínění

Mohlo by vás zajímat

Slunce v interiéru...Strašák, ale zároveň něco, co všichni chtějí. Jedna z prvních věcí, kterou většina klientů při sepisování zadání zmíní, je požadavek na velké prosklení. Ať už kvůli světlu nebo kvůli pocitu propojení interiéru s exteriérem. Na druhou stranu jsou tu pak obavy z přehřívání domu v letních měsících a také obavy z nedostatečného soukromí. Jakým způsobem tedy stínění řešit? Možností je dnes poměrně dost. Záleží na preferencích a finančních možnostech investora, ale také na samotném architektonickém návrhu.

Obecně můžeme prvky stínění rozdělit do dvou skupin a to vnitřní a vnější. Můžeme říci, že vnější zastínění je téměř vždy finančně náročnější než vnitřní a vždy vyžaduje určitou stavební připravenost (elektrické ovládání, zabránění tepelných mostů, připravený prostor z hlediska konstrukcí, aj.). Přesto je to způsob nejvíce užívaný.

Exteriérové stínění - venkovní žaluzie

Nejčastějšími stínícími prvky, které naši klienti volí, jsou venkovní žaluzie. Ty mohou být řešeny jako skryté ve fasádě, nebo s přiznaným (viditelným) boxem, do kterého žaluzie zajíždí. Jedná se rozhodně o nejefektivnější způsob odstínění slunečního záření bez ohledu na orientaci vůči světovým stranám. Zároveň nám žaluzie mohou plnit také funkci zajištění soukromí, což je snad ještě častější důvod pořízení. Systém vypadá skoro dokonale až na jednu velkou nevýhodu, což je malá odolnost vůči větru. V případě silnějšího větru se vám žaluzie zvednou v jakoukoli denní dobu a pokud nechcete vyřazením čidla riskovat jejich zničení, máte po stínění i po soukromí.

Obdobným systémem k žaluziím jsou screenové rolety. Výhodou oproti žaluziovému systému je to, že mohou být řešeny jako průhledné z interiéru. Z venku tedy nevidíte dovnitř, ale z interiéru stále vidíte a neztrácíte kontakt s okolím.

Exteriérové stínění - tvarové řešení domu

Troufám si říct, že hned po exteriérových žaluziích, případně roletách, je nejčastějším případem stínění docílené již samotným tvarovým řešením domu (vykonzolovaná střecha, předsazené vyšší podlaží), kdy stínění často tvoří také zastřešení terasy. Pokud není přesah příliš hluboký, jedná se o velmi efektivní řešení, které příliš neomezuje vstup denního světla do interiéru, zároveň však může účinně zabránit pronikání slunečních paprsků. V tomto případě je však potřeba si uvědomit, že velmi záleží na orientaci fasády k jednotlivým světovým stranám a tedy orientaci slunce vůči domu. Tento způsob je účinný v letních měsících, kdy je slunce po většinu dne vysoko a to převážně z jižní strany.Více informací k orientaci domu ke světovým stranám se můžete dozvědět v našem článku umístění domu na pozemku a orientace ke světovým stranám.

Exteriérové stínění - panely

Ze způsobů zastínění z exteriérové strany se můžeme dále bavit např. o posuvných či pevných panelech, které je možné libovolně posouvat v kolejnici, či je natáčet apod. Materiálových i designových řešení je dnes na trhu celá řada. Od klasických dřevěných s lamelami, přes hliníkové, laminátové, nebo např. z perforovaného plechu s motivem dle fantazie. Tento způsob stínění se v poslední době stává velmi oblíbeným nejen pro svou funkčnost a odolnost, ale také z hlediska architektonického, jelikož se může jednat o velmi nápaditý prvek.

Interiérové stínění – žaluzie, rolety, závěsy

Vnitřní stínění není tak časté, jelikož účinnost vůči prostupu tepla do interiéru je vždy nižší než u stínění venkovního. Způsoby jsou obdobné a to buď systém žaluzií nebo screenových rolet. Čím dál větší oblibu si v poslední době získávají také závěsy, které často tvoří zárověň zajímavý prvek interiéru. Výhodou vnitřního stínění je snadnější údržba, (většinou) nižší pořizovací náklady a také nemusítě řešit nepříznivé účinky větru.

Jak již bylo zmíněno, možností je opravdu dost a je jen na vás, jakému systému dáte přednost.Žaluzie a stínění patří na seznam věcí, které je potřeba vybrat a specifikovat již před zahájením stavby. O dálších se můžete dočíst v článku Co je třeba vybrat a specifikovat před zahájením stavby?.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Klára Rašková

Klára Rašková ~ Projektant


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.