MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Elegantní bungalov s vyvýšeným obývacím pokojemPrůhonice

Jednoduché tvary, nadčasovost a prakticky řešený interiér jsou základními rysy tohoto domu.

Elegantní bungalov s vyvýšeným obývacím pokojem - Průhonice - Vizualizace 1
Elegantní bungalov s vyvýšeným obývacím pokojem - Průhonice - Vizualizace 2
Elegantní bungalov s vyvýšeným obývacím pokojem - Průhonice - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Zadání

Přáním klientů byl elegantní dům s jednoduše řešeným interiérem. Cílem bylo dobře zhodnotit daný pozemek, maximálně se soustředit na práci se sluncem a volbu správných stran pro výhledy.

Informace o pozemku

Z hlediska urbanistického představují Průhonice systém, který sestává ze dvou základních množin.

Ta první pojímá centrální část obce a vyjadřuje tradiční růstový systém českých vesnic. Nepravidelně veliké pozemky jsou tmeleny paprskovitými komunikacemi a jsou zaplňovány nestejnorodě orientovanými stavbami rodinných domů.

Druhá množina vyrůstá při okraji a plošně atakuje prvně popsané seskupení. Zdejší organismus je diametrálně odlišný. Samorostlost je vystřídána systematickou fragmentací orné půdy, páteřním komunikačním skeletem a katalogovým lookem nově vzrostlé zástavby.

Novostavbou dotčená parcela se nachází přesně na okraji tohoto nového systému a oplývá několika význačnými ukazateli. Oním nejzásadnějším je samotná periferie a návaznost pozemku na lesní porost, který obstarává nezaměnitelný background v interiéru řešeného domu.

Stejně tak zásadně lze vnímat geometrické proporce pozemku. Plošná výměra parcely je totiž notně nadstandardní a nabízí dostatek manipulačního prostoru pro samotný návrh.

Zápory parcely lze shrnout krátce a obecně vzato nepředstavují nic, co by fatálně postihovalo finální výstup. Je jím striktně přednastavené dopravní napojení (v jihovýchodním cípu) a ochranné pásmo lesa, které jasně vymezuje možnou zastavitelnost.

Řešení

Rodinný dům v Průhonicích je řešen coby jednoúrovňový, tedy jako přízemně rozptýlený bungalow. Výsledkem je jistá analogie. Na velkém pozemku je umístěn velký objekt – minimálně co se týče jeho půdorysného průmětu.

Interní organismus stavby nabízí bytovou jednotku charakteru 4+kk. Ta je rozprostřena do dvou ramen, které vyrůstají směrem k jihu (tedy k nejkvalitnějšímu slunci) a směrem k západu (vstříc soukromí a výhledům).

Prvně jmenovaný výběžek je řešen coby jedna velká místnost, do níž je integrována funkce stolování, přípravy jídla a relaxace. Západně orientovaný pás nabízí pravý opak – a to klidový režim. Jsou zde umístěny dva pokoje (jeden dětský, druhý pracovní) a ložnice s vlastní šatnou.

Styková část objektu přináší logicky horší podmínky z hlediska potřebného proslunění, a tak je zde soustředěno provozní zázemí: velká technická místnost, navazující domovní sklad, toaleta, velká koupelna a konečně také vstupní zádveří. Dvouramenná koncepce domu obstarává žádoucí řád a základní zónování. Pohyb uvnitř je obstaráván širokým koridorem, který záměrně vyvěrá mimo dům (prostřednictvím koncového prosklení).

Parkování vozidel je řešeno poněkud nezvykle. Nezvykle v rámci soudobých životních trendů. Statická doprava na pozemku je zajišťována pouze zpevněnou plochou. Chybí zde jakákoli garáž, dokonce i jakýkoli přístřešek.

Filosofie domu

Výraz stavby je do značné míry přednastaven referenčními projekty a formálními preferencemi klientů. Dům kombinuje dvě tváře. Ta zahradní (soukromá) je zásadně postihována střešními přesahy, velkoformátovým francouzským prosklením a fasádními obklady ze dřeva a lomového kamene. Výsledkem je dominantně komponovaná náruč, která přináší pevné vytýčení terasového prostoru a která vede intenzivní dialog s výše zmíněným lesním porostem.

Kontakt domu se zahradou je v tomto bodě nesmírně silný a jen minimálně ředěný pohledovými bariérami. Bílé desky stropní konstrukce přerůstají obvodový líc zdiva a zajišťují stavbě potřebné mikroklima. Současně produkují přívětivý „terasový“ předprostor (dobře chráněný před přímým deštěm).

Severní a východní fasáda přináší notné zklidnění – jak v rámci prosklení, tak v rámci materializace (kámen i dřevo ustupuje, nastupuje klasická omítka) a statické náročnosti. Stavba je v těchto sekcích méně překvapivá, avšak o to více racionální a pragmatická.

Komplexně však obě tváře spolupůsobí. Přechody jsou plynulé a systematicky provázané – ať už pomocí rohového prosklení, nebo prostřednictvím svislých lemů stavby.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

94% · 14

Další projekty z kategorie Bungalovy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

180+
staveb na míru
40+
interiérů
7
zemí světa
8
let na trhu
4
pobočky
1.5mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.