MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Luxusní vila v příroděBrno

Atypická stavba pro náročné klienty stojí na vyjímečné svažité parcele obklopené lesy.

Luxusní vila v přírodě - Brno - Vizualizace 1
Luxusní vila v přírodě - Brno - Vizualizace 2
Luxusní vila v přírodě - Brno - Vizualizace 3
Luxusní vila v přírodě - Brno - Vizualizace 4
Luxusní vila v přírodě - Brno - Vizualizace 5

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Informace o pozemku

Novostavba rodinného domu je umístěna v čerstvě rozparcelovaném území nedaleko Brna. Zdejší stavební pozemky nejsou nijak limitovány stávající zástavbou, protože ta - ve své podstatě - neexistuje.

Neosídlený charakter krajiny je posilován všudypřítomným jehličnatým porostem a ostře profilovanou terénní křivkou. Jistá divokost tohoto světa je analogicky obkreslována samotnou stavbou. Ta je „tříštěna“ do dílčích výškových úrovní a horizontálně se rozpíná jako dravec, který krouží na nebi a číhá na svou kořist.

Maximální prosklení využívá příhodné sluneční orientace. Samotný svah klesá směrem k jihu a stoupá vstříc přístupové komunikaci. Jednotlivé úrovně stavby přímo navazují na přilehlý terén a umožňují tedy bezprostřední fyzický kontakt se samotnou zahradou.

Řešení

Velkolepá hrací plocha je zohledněna i samotným domem, respektive jeho náplní, metráží a ekonomickými možnostmi investorské klientely. Takřka pětisetmetrová plocha je nerovnoměrně, avšak uceleně (z hlediska příbuznosti dílčích provozů) rozdělena do tří podlaží = do tří funkčních zón. A to i přesto, že se dům jeví z ulice jako jednopodlažní.

První úroveň stavby přináší liniově řazenou dispozici – anonymní směrem do ulice, maximálně vřelou směrem do zahrady. Obecně vzato má však povahu podlouhlého kvádru, který je uprostřed rozpětí perforován hlavním vstupem, navazující šatnou (elegantně integrovanou v rámci zádveří) a plynule pokračující schodišťovou chodbou. Vstupní osa rozděluje uliční segment do dvou provozně ucelených balíčků. Zatímco východní rameno stavby je koncipováno coby open space prostor pro ustájení čtyř osobních vozidel, západní křídlo je zamýšleno jako obytné (konkrétně se v něm nalézá dvojice dětských pokojů, společná koupelna a šatna).

Další sekce objektu je umístěna o půl podlaží níže a přináší zázemí pro rodiče. Poněkud střídmější sestava místností je bohatě kompenzována prostorovými ukazateli. Střední patro stavby nabízí rozlehlou šatnovou předsíň, na kterou je navázána místnost pro praní a žehlení, plně vybavená koupelna (s velkým walk-in sprchovým koutem a volně stojící vanou) a jako poslední samotná ložnice – významně prosklená směrem do zahrady.

Nejnižší úroveň stavby vrcholí vstupem do podlouhlého společenského prostoru, který se snaží maximálně přiblížit jižně orientovanému údolí. Denní zóna stavby je komponována jako jeden velký prostor, v němž kuchyně sousedí s jídelnou a jídelna s obývacím pokojem. Samozřejmostí je maximální prosklení do tří světových stran a intenzivní kontakt s venkovním bazénem.

Společenský periskop však představuje pouhý zlomek zdejší metráže. Samotná stavba je totiž významně zaklesnuta do terénu a maximálně toho využívá ve prospěch skladových, sklepních a technických provozů. Funkční předěl nastává v úrovni západního křídla, které poskytuje zázemí venkovní terase a hostovský pokoj s vlastní šatnou a koupelnou (ne náhodou zamýšlený jako druhá ložnice).

Filosofie domu

Architektonický výraz stavby je notně udáván fragmentací stavby do tří výškových úrovní a střídavě dirigovaným růstem jednotlivých ramen. Pragmatická zónace stavby dociluje maximální efektivity ve smyslu funkčnosti, ergonomie a bezpečnosti užívání. Každé patro stavby je přímo navázáno na terén, případně na střešní konstrukcí níže navazujícího podlaží. Tato skutečnost umožňuje takřka výhradní implementaci francouzského prosklení a neředěný kontakt s jižní krajinou. Ta je přijímána interiérem po plných doušcích.

Prosklení jedné místností přechází plynule v prosklení druhé. Štědrá eliminace zděného pláště obnáší aplikaci opatření proti nežádoucímu přehřívání. V této souvislosti jsou využívány integrované žaluzie a formálně specifické střešní přesahy, které poznamenávají stavbu ve všech třech výškových úrovních.

Trvalé stínění stavby představuje společně s „horizontální rozpínavostí“ ústřední trademark. Poplatná jsou ovšem i „protisměrná“ aditiva. Ať už se jedná o dominantní odkouření krbového tělesa nebo o vysoký schodišťový prostor, který prorůstá jednotlivými částmi objektu a poskytuje trvalé proslunění vnitřně lokalizovaného provozu. Materiálově je dům poměrně komorní. Prakticky se střídají dva základní materiály: velkoformátový keramický obklad s motivem travertinu a bílá omítka v ploše střešních lemů.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

93% · 11

Další projekty z kategorie Bungalovy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

180+
staveb na míru
40+
interiérů
7
zemí světa
8
let na trhu
4
pobočky
1.5mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.