MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 608 761 115CZ EN
MENU

Dům Vrabčí hnízdoOstrava

Na parcele lemované lesem vznikl dům využívající přírodní prvky zelené střechy, atria a dřevěných prvků.

Dům Vrabčí hnízdo - Ostrava - Vizualizace 1
Dům Vrabčí hnízdo - Ostrava - Vizualizace 2
Dům Vrabčí hnízdo - Ostrava - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Informace o pozemku

Stavební pozemek v Proskovicích nabízí relativně snové parametry, které jsou do jisté míry vykoupeny jediným negativem – a to poměrně příkrou svažitostí. Jedná se o koncovou parcelu, která je z dobré poloviny lemována vysokým lesním porostem. Už jen z tohoto pohledu je zprostředován unikátní zelený background – plně přirozený, v teplých měsících opticky nepropustný a celoročně clonící nízké (agresivní) slunce.

Strategicky výhodná poloha „na chvostu liniově řazené výstavby“ zajišťuje i další: potřebné soukromí a větší volnost v profilaci obvodového pláště. Sousedská zástavba je totiž poměrně rozvolněná (bezkontaktní) a rozvíjí se jaksi v pozadí plánovaného stavebního záměru. Tím je přízemní rodinný dům – částečně vnořený do terénu a částečně vykukující nad travnatý horizont.

Maximální kontakt s lesem je v tomto kontextu plně žádoucí, stejně tak mimoúrovňově řešené parkování pod přístřeškem. Přímá vazba na silniční obratiště poskytuje domu vítanou svobodu. Využita jsou v této souvislosti obě silniční ramena. Zatímco to východní poskytuje přístup pro pěší, severní rameno svádí na pozemek automobilovou dopravu.

Řešení

Jak už bylo zmíněno výše, rodinný dům v Proskovicích je řešen jako jednopodlažní stavební struktura. Mimo obytnou úroveň je vyloučena pouze statická doprava, která se nalézá v úrovni silničního obratiště.

Samotný dům je částečně zapuštěn do zeminy (přibližně půl druhého metru), přičemž jeho zanoření postupně klesá – čím hlouběji zasahují jeho obytná ramena. Výsledkem diagonálně svahovaného terénu je plné obnažení zahradní fasády, která tak plnými doušky přijímá nezaměnitelný výhled do okolních lesů.

Nepravidelný půdorys nabízí poměrně jednoduchou (avšak vzorně sešněrovanou) dispozici. Půdorysný vzorec vychází z vertikální vstupní osy. Ta rozděluje stavbu na část dětskou a část rodičovskou, resp. společenskou.

Členitý tvar stavby je kompenzován maximální kompaktností jeho dílčích sekcí. Oba klidové „balíčky“ nabízejí poměrně identickou náplň: dvojici pokojů a přidružené koupelnové zázemí. Na styku obou zón je profilována denní zóna – coby místo, v němž se uskutečňuje setkávání členů rodiny a kde jsou realizovány společenské aktivity. Ne náhodou se tak děje v ploše elementárního obdélníku, který poskytuje rovnocenné podmínky pro všechny „účastníky daného provozu“. Kuchyně tak sousedí přímo s jídelnou a ta zase přímo s obývacím „pokojem“.

Vše se vyskytuje v bezprostředním kontaktu. Výsledný dojem je značně umocňován vyvýšeným stropem, minimalizací stěnových konstrukcí a maximalizací okenních výplní. Hranice mezi vnitřkem a vnějškem je tedy zajištěna pouze subtilními dřevěnými rámy a tenkým sklem.

Filosofie domu

Dům, který vyrůstá ze země a který se postupně vynořuje na povrch, je volně inspirován architekturou Franka Lloyda Wrighta. Tuto skutečnost dokazuje jak samotný půdorys (tvarově rozmanitý), tak i horizontální povaha základních objemů, bohatě členěné okenní výplně, subtilní střešní žiletky a v neposlední řadě i materiálové pojetí domu.

Samozřejmě, wrightovská recitace je prováděna v menším měřítku a za pomocí zjednodušeného tvarosloví. Obvodové fasády jsou prostírány čistě v bílé omítce a jediný kontrast tak obstarává dřevěný obklad, který je aplikován v ploše střešních přesahů a taktéž v ploše stropních podhledů. Samotné dřevo se spontánně propisuje i do okenních rámů.

Vše ostatní ustupuje do pozadí. Zpevněné plochy se stylizují do podoby „šedivého parťáka“, který elegantně doplňuje přítomnou sestavu. Obdobně je praktikován i maloformátový kamenný obklad, použitý na opěrných stěnách při východní a severní hranici pozemku. Zde se jedná pouze o lokální zkrášlení detailu a citlivé posílení celku.

Obecně vzato lze hovořit o upřímném dialogu mezi domem a jeho bezprostředním okolím. Soudobé tvary jsou vkládány do zregulovaného terénu tak, aby nebyl popřen jejich lidský původ a moderní receptura. Tato implementace není prováděna agresivně a samoúčelně. Zastřešení stavby je sice zprostředkováno rovnou střechou, avšak střechou zatravněnou. Obvodový plášť je sice prezentován bílou omítkou, avšak veškeré otvory jsou vyplňovány dřevěnými tabulemi. Dřevo prorůstá domem skrz naskrz. Stejně tak jako jeho šedivá podstava.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

Zatím nehodnoceno. Buďte první.


Další projekty z kategorie Bungalovy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě a Brně.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.