MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Moderní dům ve svahu s čtvercovými oknyŽelevčice

Fasádní obklad velkoformátovými deskami ve čtvercových tvarech doplňuje okna v horním patře do hravého, ale harmonického celku.

Moderní dům ve svahu s čtvercovými okny - Želevčice - Vizualizace 1
Moderní dům ve svahu s čtvercovými okny - Želevčice - Vizualizace 2
Moderní dům ve svahu s čtvercovými okny - Želevčice - Vizualizace 3
Moderní dům ve svahu s čtvercovými okny - Želevčice - Vizualizace 4
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Parcela

Daná stavební parcela se nachází v okrajové severovýchodní části malé obce Želevčice. Tato obec je z velké části tvořena souborem výrobních a skladovacích hal, které svým tvaroslovím výrazně utvářejí charakter novodobé místní zástavby. Velikost pozemku je velkorysá. Svou výměrou něco málo přes dvanáct set metrů čtverečních při regulativu zastavění 40% nám nabízí dostatečně velkou hrací plochu pro umístění rozlehlejšího rodinného domu s prostornou terasou, kaskádovitě řešeného atria a v dalších fázích dodáním bazénu a venkovní kuchyně. Co se týče svažitosti, je nám nabídnuta severní orientace sklonu terénu směrem do údolí s příjemným výhledem na polnosti a vzrostlé dřeviny. S původním svahem již investor dříve uměle pracoval. Po severním obvodu řešeného pozemku vybudoval betonovou opěrnou stěnu se snahou svah zmírnit a alespoň částečně daný pozemek vyrovnat. V blízkém okolí pozemku se nachází stavba rodinného domu se zahradou – taktéž ve vlastnictví investora, příjezdová komunikace a zeleň.

Architektura

Architektonické řešení navržené stavby je z velké míry podřízeno požadavku klienta. Tento požadavek zněl: „moderní dům s plochým zastřešením v kombinaci s velkou mírou prosklených ploch“. Dům proto svým tvaroslovím reaguje spíše na zástavbu obce z let bližších. Je zde převzato ploché zastřešení a nepravidelný půdorysný průmět stavby. Právě zmíněná symetrie je jedním s nosných kamenů, na kterém je koncept domu postaven. Nejvíce je názorná ve hmotovém řešení stavby a dispozičním řešení nástupního podlaží. Dále pak je záměrně postupně od symetrie upouštěno. Důvodem jsou dispoziční požadavky klienta v kombinaci s dodržením typologických zásad a vizuálního „rozbití“ severní fasády domu. Pro pohledové rozvolnění hmoty domu bylo užitého specifického systému umístění okenních výplní. Tyto výplně „rozehrávají“ fasádu nejen svou různou velikostí, ale i horizontálním umístěním, které nám může připomínat notovou osnovu, na které se střídají noty různých tónů (výškové umístění) a doby (jejich velikost). Umístění není čistě nahodilé, ale z velké míry ovlivněno modulem zdiva a provozem přilehlé místnosti, která na fasádu navazuje. Toto je řešeno velkoformátovým obkladem, který daný systém svým spárořezem podtrhne. Zařezáním domu do terénu jsme směrem od ulice docílili menšího vizuálního vjemu. Na kolemjdoucí nepůsobí tak velkým dojmem, ale spíše sympatizuje s původní zástavbou obce. Pro maximalizaci přístupu jižního a jihovýchodního slunce do útrob suterénních prostor domu byl dům z jihu „odkopán“ a vzniklo zde příjemné átrium, které investorům nabízí kus čistě soukromého venkovního prostoru. Vysoké opěrné stěny, které na každého nemusí působit příjemně, byly rozbity vložením terasovitých kaskádami. Rozsah a míra těchto kaskád bude záviset na benevolenci úředníků, neboť se svým prostorovým umístěním blíží takřka k hranici parcely.

Dispozice

Rodinný dům je navržen v dispozičním standardu 5+1 a obsahuje dvě podlaží. Tím, že je dům zařezán do terénu můžeme hovořit o podlaží suterénním a plně nadzemním. Do domu vcházíme v úrovni podlaží druhého zmíněného – plně nadzemního. Toto obsahuje prostorné zádveří s návaznosti na garáž se skladem a chodbu. K chodbě jsou přičleněny veškeré místnosti daného podlaží. Jedná se o dva dětské pokoje, hostovský pokoj/pracovnu, koupelnu, oddělenou toaletu a hlavní komunikační uzel celého domu, kterým je schodiště propojující toto podlaží se suterénem. Schodiště je v níže umístěném patře plně propsáno do interiéru. Není maskováno za zdí, ale tvoří výrazný estetický prvek společenské zóny – obývacího pokoje se stolováním. Na tyto prostory navazuje mírně zasunutá kuchyně se spíží a tělocvična s wellness zázemím v podobě sauny. V protějším rameni domu je pak část, která náleží čistě rodičům. Jedná se o ložnici s vlastní prostornou koupelnou. Množina vyjmenovaných místností je doplněna technickým a sociálním zázemím – technická místnost a toaleta. Veškeré pobytové místnosti suterénního podlaží mají vazbu na exteriér. Ať již přímo na terasu a severní zahradu s bazénem nebo na klidné átrium.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

60% · 1

Další projekty z kategorie Luxusní domy a vily

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.