MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Rekonstrukce luxusní vily pod Svatým KopečkemOlomouc

Třípodlažní rodinný dům je postaven ve specifickém stylu devadesátých let. Nové požadavky na moderní bydlení a možnosti moderní rchitektury vedly k radikální rekonstrukci, která bude vyhovovat dnešním představám majitelů.

Rekonstrukce luxusní vily pod Svatým Kopečkem - Olomouc  - Vizualizace 1
Rekonstrukce luxusní vily pod Svatým Kopečkem - Olomouc  - Vizualizace 2
Rekonstrukce luxusní vily pod Svatým Kopečkem - Olomouc  - Vizualizace 3
Rekonstrukce luxusní vily pod Svatým Kopečkem - Olomouc  - Vizualizace 4
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

SITUACE

Severně od Olomouce se hned vedle Svatého kopečku nachází malá obec Samotišky. Během své historie se musela vesnička potýkat s několika vojsky, požáry i nemocemi. V sedmdesátých letech byla obec připojena k Olomouci, ale na žádost občanů se opět osamostatnila. Samotišky se nachází okraji Nízkého Jeseníku, což dodává obci výrazný charakter. Terén zde výrazně stoupá směrem na severovýchod a většina staveb v obci se proto musí potýkat s převýšením na pozemku. Jednou z nich je i rohová parcela, na které si v devadesátých letech postavil manželský pár větší rodinný dům. K jejich pozemku přiléhá z jižní s východní strany zklidněná komunikace. Směrem na západ se parcela zužuje a klesá, proto byl dům logicky umístěn do východní části pozemku.

PŮVODNÍ STAV

Hlavní vstup na pozemek se nachází na východní straně pozemku. Branku s krytým vstupem do objektu propojuje šikmo umístěný úzký chodníček. Samotný vstupní prostor domu zakrývá trojúhelníkový střešní přesah. Přestože se jedná o nemalou stavbu, zádveří domu je zde skromné. Na něj však navazuje prostor haly se schodištěm, jejíž rozloha je naopak až příliš velká. Hala je ze severu i jihu propojena obloukovými otvory s dalšími prostory. Z jihu přiléhá k hale společenská zóna s mimořádným charakterem. Přestože se půdorysně jedná o velký prostor, jeho členitost ho značně oslabuje. Velkou roli zde hraje především prostor toalety, který vybíhá směrem do prostoru a odděluje tak kuchyň od zbytku místnosti. Jižní část místnosti se sedací soupravou je oproti zbytku podlaží utopena o dva schody a zmenšena zkoseným rohem. Dominantu celého prostoru tvoří velké akvárium umístěné do středu místnosti. Díky tomu zde ovšem nezbyl dostatečný prostor pro jídelní stůl a jeho pozice tak komplikuje průchodnost pokoje. Na celou společenskou zónu navazuje terasa umístěná na střeše garáže. Majitelé jí však moc často nevyužívají. V severní část tohoto patra se nachází zóna dětí a hostů s koupelnou a komorou. Zóna rodičů je umístěna v podkroví, ale vzhledem ke sklonu a složitosti střechy je tento prostor špatně využitelný a majitelům nevyhovuje. Třetí patro domu je částečně zapuštěno do svahu a nachází se zde relaxační zóna a garáž se skladem. Na chodbu se schodištěm zde navazuje menší krytá terasa, která se otvírá směrem do zahrady k bazénu. V celém domě se objevuje řada šikmých a oblých prvků a ani bazén není výjimkou. Architektura domu odpovídá době, ve které byl postaven. Objevují se zde zkosené rohy, šikmé stěny, oblouková okna i opěrné stěny. Fasádu tvoří kombinace omítky, dřeva a cihelného obkladu. Složitost domu završuje šikmá střecha s mírným sklonem a výrazným přesahem obloženým dřevem.

NÁVRH

Majitelé si přáli moderní stavbu s čistými liniemi a velkými prosklenými plochami. Šikmá střecha měla být odstraněna a nahrazena plnohodnotným patrem. Dále si majitelé přáli zastřešit terasu nad garáží tak, aby ji mohli více využívat. Ze všech těchto požadavků bylo jasné, že do architektury domu se bude muset razantně zasáhnout a co nejvíce ho očistit od „zkrášlovacích“ prvků devadesátých let. Kromě toho je i samotný půdorys domu hodně členitý a bylo nutné jej zcelit do srozumitelných celků. Prvním z nich je spodní část domu, která byla odlišena kamenným obkladem. Tím se celá tato část stala pomyslným soklem a vynáší tak dvě patra nad ním. Prostřední patro bylo zceleno výrazným bílým rámem, který zastřešuje terasu u společenské zóny. Na něm pak leží nové. Nové střechy v návrhu, tedy nad posledním patrem a nad společenskou zónou, tvoří dvě linie ve tvaru obráceného písmene L s tmavošedým obkladem. Z jihu tvoří tato konstrukce opěrnou zeď a zakrývá tak původní zešikmený roh objektu. Ve východní části se konstrukce protahuje až k terénu a tvoří tak charakteristický a liniově čistý vstup do domu. Šikmé linie byly odstraněny také z příchodu k domu a nahradil je rovný chodník lemovaný okrasným záhonem. Původní plot navazoval svým charakterem na materiály použité na domě (dřevo, cihlový obklad) a musel se tedy také přizpůsobit přestavbě. Cihly nahradil kamenný obklad shodný použitý na obkladu nejnižšího patra a dřevěné latě nahradil transparentnější kovový plot, který se lépe přizpůsobí klesajícímu terénu.

V prostředním patře objektu došlo k několika zásadním změnám. V prvé řadě byl odstraněn blok s toaletou, čímž se prostor společenské zóny značně uvolnil. Kuchyňská linka se přesunula a uvolnila místo pro velký stůl s dostatkem manipulačního prostoru. Druhá část místnosti se sedací soustavou a akváriem zůstává na přání majitelů na původním místě. Vzhledem k tomu, že se od začátku studie uvažovalo nad výměnou střechy v této části, byly zde navrženy nové okenní otvory. Z východní strany od ulice se jedná o dlouhé úzké okno a ze strany západní o velkorysé prosklení s posuvnými křídly. Díky tomu se terasa lépe propojí s kuchyní i obývacím prostorem. Prostor nad garáží zastřešuje bioklimatická pergola, díky níž si majitelé mohou sami zvolit, kolik slunce na terasu pustí. Směrem na jih se ve stěně rámu nachází velký otvor, který také vyplňují otáčivé lamely. Protože je tato terasa poněkud odtržena od okolí, bylo navrženo kovové schodiště, které propojí tento prostor se zahradou i bazénem. Majitelé si přáli pouze modernizaci bazénu, takže jeho šikmá poloha zůstala zachována. Odstraněny však byly oblé opěrné stěny, které nahradila betonová zídka. Kromě toho si však majitelé ještě přáli zapuštěné sezení u bazénu, což se nám pomocí úpravy opěrné zdi podařilo splnit. Vzhledem k zešikmení zde vznikl tvarově zajímavý prostor s ohništěm. Místa na sezení i lehnutí jsou tvořeny dřevěnými prvky, které dodávají místu teplost. Směrem lemuje sezení okrasný záhon chránící soukromí uživatelů před sousedy. Oproti tomu však bylo navrženo odstranění několika tújí, díky čemuž se z bazénu otevře krásný výhled do okolí směrem na Tovéř. V nejnižším podlažím objektu k žádným zásadním změnám nedošlo. Po odstranění toalety ze společenské části bylo nutné najít v prostředním patře pro tento účel nové místo. Vzhledem k umístění toalety v horním i dolním patře bylo rozhodnuto, že se zmenší hala a ve vzniklém prostoru vznikne samostatné WC a šatna sloužící zádveří. V dalších místnostech prostředního patra se už tak dramatické úpravy dispozic nenavrhovaly. Okenní otvory se rozšířily na maximum a odstraní se také obloukové prvky v interiéru. Díky vykonzolování rámu vznikl před dětskými pokoji úzký balkón propojený s terasou. Horní patro bylo celé věnované potřebám rodičů. U západní fasády směrem do zahrady se nachází velkorysá ložnice a pracovna. Místnosti doplňuje samostatné WC, větší koupelna, šatna a komora. Prostor chodby osvětluje rozsáhlé prosklení u schodiště.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

100% · 9

Další projekty z kategorie Luxusní domy a vily

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.