MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Přízemní bungalov nebo dům na patro? Který vybrat a jaké jsou výhody a nevýhody?

Včera v 21:30

Co bylo dříve, vejce nebo slepice? Který dům stál dříve, patrový nebo nízkopodlažní? Položte si raději jinou otázku. Co vlastně skutečně chci a jak mi architekt pomůže mou představu zrealizovat.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Přízemní bungalov nebo dům na patro? Který vybrat a jaké jsou výhody a nevýhody?

Mohlo by vás zajímat

Vyřeší mi tuto otázku architekt?

Občas se stane, že nás někdo osloví s návrhem individuálního domu a s očekáváním, že tuto otázku za něj vyřeší architekt. Bohužel tomu tak není. Architekt vám může sdělit pouze výhody a nevýhody. Ve všem ostatním je schopen pomoci, ale tuhle otázku si musíte vyřešit a ujasnit ještě před návštěvou architektonického studia.

Je totiž natolik zásadní, že je součástí zadání, které pak nelze měnit. Přirovnal bych to k domečku z karet, který se po odebrání nebo přidání dalšího patra může celý zhroutit. Je tedy nezbytné si říci, co preferujete.

Ve vašem rozhodování vás můžeme pouze popostrčit. Uvedeme vám faktory, které podle nás mají na rozhodování zásadní vliv. To, co však nejsme schopni pragmaticky postihnout, je pocit z patrové nebo přízemní stavby, který máte v sobě.

Klasickým příkladem může být potřeba nebo spíše pocit mít patrový dům z důvodu bezpečí nebo rozhledu. Nebo opakem pocit navazujícího spojení se zahradou, kterému jde na ruku zase přízemní dům.

Tohle všechno pak zamíchejte s ekonomickým hlediskem, tvarem a sklonem parcely, technickými možnostmi, regulativy v podobě maximální zastavěnosti pozemku, paktičností a dostanete se k výsledku.

Ekonomický ukazatel

Z hlediska ekonomického vítězí jednoznačně patrové domy.

Především svou úsporností na provoz (menší tepelné ztráty). Zde bych však nesliboval tak velké úspory, jak spousta lidí čeká. Náklady na vytápění by určitě neměly dominovat ve vašem rozhodnutí. Pravdou však je, že pro nízkoenergetické domy si můžete dovolit nízkopodlažní i patrové domy. S pasivními domy už na vybranou v podstatě nemáte a zde nemáte jinou možnost něž jít na patro.

Větší úspory v řádech cca. 5% ceny stavby přináší patrové domy oproti nízkopodlažním a to především proto, že se minimalizují dražší části stavby jako výkopy, základy, střecha.

Pozemek

Častěji se setkáváme s tím, že samotný pozemek je natolik specifický nebo regulovaný zastavěností, že výběr se sám eliminuje. Kupříkladu domy ve svahu jsou skutečně více logické v patrové variantě. Malé parcely (cca. do 1000m2) mohou mít problém se zastavěností, kterou nařizuje územní plán. V takovémto případě máte možnost smířit se s patrovým domem, nebo se poohlédnout po jiném pozemku.

Doporučení tedy zní: "pokud chcete přízemní dům, kupujte ideálně větší rovinaté pozemky."

Zajímat by Vás mohl náš článek Velký rádce při výběru pozemku.

Praktičnost

Je asi jasné, že z pragmatického hlediska vítězí jednopodlažní stavby. Je to dáno tím, že v domě se ztrácí vertikální komunikace, která sama o sobě není praktická a ačkoli v době, kdy dům stavíte, to ještě tolik nepociťujete, na stará kolena to bude na obtíž.

Ačkoli se nedá říci, že každý to vnímá stejně, u bungalovu je praktické také to, že z každého pokoje se můžete dostat ihned na zahradu. Propojení interiéru a exteriéru je tedy podstatně živější.

Technické možnosti

V dnešní době lze zvládnout skoro vše, ale fyzikální vlastnosti některých materiálů je třeba respektovat. Například moc nedoporučujeme stavět dřevostavby na patro. Zásadním neduhem je šíření hluku mezi jednotlivými patry. Samozřejmě se najdou lidé, kteří budou tvrdit, že to zaručeně funguje. Ačkoli se do podlahy přidává kročejová izolace tlumící tyto zvuky, není to dokonalé řešení. Hluk tlumí pouze hmota (nikde jsem ještě neviděl u cesty protihlukové stěny ze dřeva).

Pocity

Pokud cítíte, že by vám bylo příjemněji v patrovém domě, tak ten pocit poslechněte.

Pokud vám něco našeptává opak, opět svůj pocit vyslyšte.

Architekt tyto vaše pocity nikdy nepřebije, a ani by neměl. Na druhou stranu pokud jste již pozemek koupili může se stát, že budete muset svůj pocit potlačit, jelikož vaše představa a váš pozemek prostě spolu nekorespondují.

Proto lidem doporučujeme před koupí pozemku architekta kontaktovat a raději se poradit, než později litovat.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.