MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Finančně na hraně? 10 důležitých bodů než začnete plánovat stavbu

29. května 2016

Na koho si dávat pozor, na co nespoléhat, co vypustit z hlavy a co je naopak dobré udělat proto, abyste při stavbě finančně nepohořeli.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Finančně na hraně? 10 důležitých bodů než začnete plánovat stavbu

Mohlo by vás zajímat

Lidé se často domnívají, že cenu můžou nejvíce ovlivnit při výběru stavební firmy. Toto je však polopravda jejíž důsledkem bývá přecenění svých finančních možností s nutností výběru té nejlevnější stavební firmy. Ve stavebnictví však platí pravidlo, že to nejlevnější je také nejhorší, což se nám stále potvrzuje.

Čemu se vyhnout

Pozor na slibotechny

Berte s rezervou lidi, kteří vám slibují nereálné termíny, ceny a podmínky. Z praxe vím, že často ani jedno nesplní, zejména pokud jde o stavebnictví. Ať už v projekci, architektuře, nebo na stavbě, všude se pohybuje spousta lidí, kteří klientům naslibují vše, co chtějí slyšet.

Pakliže budete nuceni vybrat firmu nebo řemeslníka, který není tolik prověřený, nevsázejte tolik na vzájemnou dohodu, zejména pak když jde o termíny.

Nevsázejte na stavbu svépomocí

”Chceme stavět stavbu svépomocí” slýchám od klientů poměrně často. Rád se pak ptám: „Opravdu chcete o víkendech stavět bednění a zdít zdivo?“ Odpověď samozřejmě zní, že ne, a že vlastně spíše chtějí najímat drobné řemeslníky.

Lidé pak ve finále ale zjišťují, že je to řešení, které sebou nese více práce a problémů, než si dokáží představit.

Nikdo vám totiž nedá záruku na celou stavbu. Na takovýchto stavbách jsme přestali dělat dozory, jelikož výsledek je vždy nekvalitní, a především jde místo o stavařinu spíše o právní činnost, kdy je třeba neustále hnát k zodpovědnosti dotyčného subdodavatele, který se rád vymlouvá na jiného subdodavatele (pokud vůbec na stavbu přijde).

Nespoléhejte na slevu od známých

S těmi vám doporučuji vůbec nepočítat. Ne proto, že by nebyli ochotní vám slevu dát, ale proto, že nemají možnost. Více o tom, jaké jsou dnes vlastně marže stavebních firem jsme psali v článku 3 mýty o šetření na stavbě, které by měl znát každý.

Neberte v úvahu šetření na materiálu

Ve stavebnictví platí - nejlevnější = nejméně kvalitní.

Vypusťte myšlenku stavět dům po částech

Jelikož velkou část ceny stavby tvoří nepřímé náklady stavby (oplocení staveniště, WC na stavbě, odpady na staveništi, buňka, atd.), je toto řešení ekonomicky nevhodné.

Například kvůli dostavbě garáže vzniknou znovu náklady jako dovoz materiálu, domíchávače, zařízení staveniště, odvoz zeminy a odpadu na skládku, a další.

Říkáte si, že plot, zpevněné plochy, terasu, nebo zahradu doděláte později? Jediné co připadá v úvahu je zahrada. Vše ostatní bude stavební úřad požadovat při kolaudaci.


A co bychom vám tedy poradili?

Naše doporučení

Chronologicky od nejdůležitějších.

Mějte pevnou finanční rezervu

Drtivá většina lidí jde dnes finančně na krev. Už po studii se však ocitnou na okraji svých finančních možností, a to je teprve začátek. K reálnému dokončení stavby je ještě veliký kus cesty.

Zapomeňte větu "To se nějak zvládne."

Pokud nemáte se stavařinou zkušenosti, abyste byli schopni vidět věci tak, jak jsou, pravděpodobně se stane přesný opak. Problémy a starosti, které tak mohou vzniknout, nikomu nepřeji.

Koupě dobré parcely ovlivní cenu více než si myslíte

Často za námi chodí lidé, kteří nemají moc financí a chtějí dům postavit co nejlevněji a přitom se zadlužit na celý život. Výběr pozemku je pak to, co by neměli podcenit. Orientace pozemku, svažitost, umístění stavby, nedostupná infrastruktura (pokud chybí zpevněná příjezdová cesta, sítě atd.), to vše výrazně ovlivní výslednou cenu stavby.

Nejvíce ušetříte na zmenšení podlahové plochy domu

Je to v podstatě jediný způsob, jak jednoduše a efektivně ušetřit. Dobře proto s námi prodiskutujte velikosti jednotlivých místností a nedělejte dům větší, než je nutné a praktické. Paradoxem všeho tedy je, že pokud chcete šetřit, musíte to udělat hned na začátku (viz. Graf).

Doba stavby domu - MASTER DESIGN

Je poměrně složité, drahé a časově náročně upravovat projekt poté, co je studie hotová.

Zároveň si uvědomte, že pokud hodláte stavět dům na celý život, budete v něm jednou bydlet sami a budete spíše tíhnout k menším prostorům. Spousta klientů za námi takto přišla s tím, že mají děti odrostlé a zůstal jim velký dům, o který se nechtějí starat. Chtějí si pak postavit další.

Pokud však spadáte do kategorie dům navždy, zmenšete dětské pokoje na minimum, omezte počet koupelen (je to nejdražší místnost v domě) a spojte provozy méně důležitých místností např. pracovna = pokoj pro hosty.

Zvažte výběr technologií

Technologie v dnešní době dovedou stát tolik, co dům samotný. Zvažte, zda je to nutné. Především muži rádi do domu pořizují nespočet technických vymožeností, které si na sebe reálně nikdy nevydělají.

Pokud chcete úsporný dům, pořádně dům zateplete a kupte kvalitní okna. Pokud jste technologičtí fandové, doporučujeme dům na nástup technologií připravit, jelikož ty, které jsou dnes drahé, budou za 5 let už levné. Projekt je možno připravit na osazení konkrétní technologie kdykoli v době životnosti stavby.

Zvažte, zda potřebujete garáž

Skutečně potřebuje vaše auto bydlet v domě? Jedno auto je zhruba 22 m2. Takovou plochu většinou nemá ani ložnice. Autům dostatečně postačuje kryté stání, které je o více než polovinu levnější.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.