MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Stavba domu na klíč vs svépomocí

24. února 2019

Obojí má své výhody a nevýhody a každý si musí zvolit sám, co mu vyhovuje, a jaké jsou jeho finanční a časové možnosti. Asi největší rozdíl je v tom, že stavba na klíč bude pravděpodobně dražší. Za vyšší cenu si však kupujete spoustu důležitých položek.

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Stavba domu na klíč vs svépomocí

Mohlo by vás zajímat

Výhody stavby na klíč

  • jednotnou záruku
  • čas ušetřený řízením subdodavatelů a vzájemnými dohady
  • jeden termín na zhotovení stavby
  • komunikace s jedním subjektem
  • minimalizace nebezpečí vzniku škod a krádeží
  • nepřímé náklady
  • jasno ve více pracích
  • nižší DPH
  • levnější cena za materiál a práci
  • zkušenosti

Subdodavatelem je zde myšlena firma dodávající pro hlavního dodavatele některé části stavby jako třeba: dveře, krov, vytápění, rozvody elektřiny, okna, podlahy, stropní panely atd.

Jednotná záruka

Na stavbě je vždy několik subdodavatelů. Vy však máte smlouvu pouze s jednou firmou, u které můžete záruku uplatňovat. Pokud tedy zkrachuje například dodavatel elektroinstalací, pro Vás se nic nezmění, a opravu musí na vlastní náklady provést stavební firma, která stavěla dům na klíč.

Čas

Stavbou na klíč čas rozhodně ušetříte. Pokud ve svém zaměstnání vyděláváte dejme tomu 1000 kč/hod, je naprosto nesmyslné stavět dům jinak než na klíč, jelikož stavbyvedoucí bude levnější a navíc je na stavbě každý den a stavbu řídí a má technické znalosti. Takže vše vyřeší rychleji a správně. Ovšem nemusí to být vždy pouze otázka hodinové sazby. Stavbyvedoucí je na stavbě každý den. Nejvíce je zapotřebí dopoledne, kdy dojedou na stavbu dělníci a on s nimi řeší, co se bude dělat a jak. Ne každý si může takhle dopoledne odskočit z práce řešit problémy na stavbě.

Dost často na stavbě nejde vše podle časového plánu. Jeřáb na skládání cihel přijede o 3 hodiny později než samotné cihly. Přijede pumpa na beton (která stojí třeba 2 000 kč/hod), ale domíchávač s betonem se zdrží hodinu v zácpě. Ráno čekají fasádníci na stavbě a vy se dozvíte, že lešení přivezou až další den, protože to lešenáři spletli (a fasádníci ten čas budou chtít zaplatit). A nebo prostě dělníci den předem slavili a do práce se dostaví až kolem poledne. Všechny tyto prodlevy stojí nejen hodně času, ale i peněz.

Jeden termín

U stavby na klíč máte ve smlouvě jeden termín, kdy má být celý dům hotov. Nemusíte tedy řešit problém, že vodař nestihl udělat rozvody včas a původní dohodnutý termín s navazujícími omítkáři již neplatí. Ti však budou mít další volný termín za měsíc a nikoho jiného jen tak neseženete. Analogicky to platí na všechny profese a subdodavatele, kteří jsou na sebe navzájem časově závislí.

Komunikace

Je také třeba si uvědomit, že jednotliví dělníci na stavbě nemají vysokou školu jako stavbyvedoucí a komunikace s nimi není rozhodně jednoduchá. Opravdu nelze spoléhat na to, že když někomu řeknete jasně a srozumitelně: „Postav to do výšky 2m! “, že to na druhý den nenajdete ve výšce 2,4m. Každý stavbyvedoucí vám z rukávu vysype desítky naprosto neuvěřitelných historek na podobná témata.

Nechci se tím nějak dotknout jednotlivých profesí nebo dělníků. Jsou i dělníci spolehliví, samostatní a precizní. S takovými je radost pracovat. Na každé stavbě se ale najde i spousta těch, které nesmíte spustit z očí. V dnešní době je navíc dělníků nedostatek a někdy se rekrutují i bez potřebného vzdělání.

V komunikaci na stavbě vám navíc bude pomáhat technický dozor..

Nebezpečí vzniku škody a krádeže

Stavební firma má nebo by měla mít stavebně montážní pojištění. Pojištění odpovědnosti za škodu má každý stavbyvedoucí, jelikož musí mít ze zákona autorizační razítko a tím je automaticky v komoře inženýrů pojištěn na částku 250 000 Kč.

Ovšem odpovědnost za škodu je něco jiného, než stavebně montážní pojistka. Ta kryje škody způsobené i jiným zaviněním než samotným stavbyvedoucím. Jedná se o škody jako požár na stavbě, krádeže, atd.

Nejčastějším problémem je souběh více subdodavatelů najednou. Nově osazené okno tak může poškodit zároveň elektrikář, instalatér a nebo zedník. Když stavíte svépomocí, musíte to řešit sami. Garantuji vám, že se nikdo z nich nepřizná a každý to bude svádět na toho druhého. Výsledkem je, že opravu pak budete muset řešit ze svého.

Nepřímé náklady

Pokud si dům někdo staví sám, musí si připočítat také další nepřímé náklady na stavbu. Zde patří zázemí jako je mobilní wc, oplocení, kontejner, prostor nebo buňka na skladování, spotřebované energie a voda nebo likvidace odpadu, který vzniká během stavby. Vše zajišťujete na své vlastní náklady.

Často se setkávám s tvrzením, že někdo ušetřil stavbou svépomocí několik set tisíc oproti nabídky stavební firmy na klíč. Ovšem už vám nikdo neřekne, jaké další nepřímé náklady včetně vlastního času a nervů si k tomu ještě nepřipočítal.

Více práce

Pokud nemáte stavbu na klíč, vůbec netušíte, kolik Vás stavba bude ve výsledku stát. Jako laici se totiž nemůžete vyznat v jednotlivých nabídkách subdodavatelů. Bez smlouvy s rozpočtem na celou stavbu nemůžete ani orientačně určit, kolik vás dům nakonec bude stát. Takže se připravte na tyto situace:

  • Seženete si nabídku na zateplení fasády, ale už Vám nikdo neřekne, že v ceně nemá započítané lešení.
  • Objednáte si bazén, ale už Vám nikdo neřekne, že v té ceně není jeřáb.
  • Dohodnete se na instalaci podlahy, ale bohužel Vám zapomněli dodat ukončovací lišty.
  • Proběhne montáž sádrokartonů, ale poté se dozvíte, že máte ještě zaplatit za akrylování, jelikož to nebylo součástí jejich cenové nabídky.
  • Omítkáři si napočítají o 30% vyšší cenu a vymlouvají se na křivé stěny.
  • Přijede bagrista na vykopání zákadů a zjistí se, že mu chybí geodetické vyměření.

Obecně stavební firmy a potažmo subdodavatelé rádi vydělávají na více pracech, které Vám mohou nacenit za nekřesťanské peníze v situaci, kdy budete nuceni je zaplatit.

Nižší DPH

Při stavbě na klíč budete o proti stavbě svépomoci platit nižší DPH. Pokud Vám materiál a práci dodává jedna firma, tak ze zákona lze na rodinné bydlení uplatnit nižší 15% DPH. Pokud ovšem půjdete do obchodu koupit si PRIMALEX s tím, že si vymalujete sami, budete za něj platit 21% DPH.

Levnější cena za materiál a práci

Všichni ví, že stavební firmy mají slevy na stavební materiál. Neplatí to pro všechen materiál, ale minimálně pro většinu jako jsou cihly, polystyrén atd.. Normální člověk ve stavebninách takovéto slevy nikdy nedostane. Totéž se dá říci o práci. Je běžné, že řemeslníci dávají firmám, se kterými spolupracují, dlouhodobě výhodnější ceny než někomu cizímu. V obou případech se jedná spíše o teoretický bod, jelikož s tímto již každá stavební firma počítá při vypracování cenové nabídky a nenechá si na tyto peníze sáhnout. Někteří Vám dokonce budou tvrdit, že žádné slevy nemají.

Zkušenosti

Každý kdo postavil stavbu svépomocí, často opakuje "druhý dům bych už udělal lépe". Ano , je to bohužel tím, že zkušenosti a znalosti rostou přímo úměrně s počtem postavených staveb. Nelze tedy očekávat, že budete mít lepší znalosti než stavbyvedoucí s 10-ti letou praxí.

Výhody stavby svépomocí

  • často lépe zpracované detaily
  • levnější než stavba na klíč
  • efektivnější řízení stavby
  • dobrý pocit z odvedeného díla

Často lépe zpracovaný detail

Pokud si pracuji na svém, tak lze předpokládat, že to udělám poctivě. Je to ten moment, kdy si dělník na stavbě řekne, že za 10 min končí a tak aktuální práci přizpůsobí tomu, aby byla hotová do této doby. Kvalita jde v tu chvíli stranou. Ne vždy je schopen stavbyvedoucí tyto odfláknuté místa odhalit, ale Vy sami jste zárukou kvality.

Levnější než stavba na klíč

Neplatí to vždy a u všeho. Zcela určitě materiál na stavbu budete mít dražší než nakoupí stavební firma, ale v konečném důsledku po sečtení a odečtení všeho možného bude cena výrazně nižší. Je třeba však počítat s tím, že budete muset obětovat spoustu svého času a ten je třeba také započíst nebo zohlednit.

Efektivnější řízení stavby

Proč stát není schopen stavět za takové peníze jako soukromý investor? Je to ze stejného důvodu , proč vy sami budete efektivnější než stavební firma. Jednoznačně Vám to není jedno a záleží Vám ze všech zúčastněných nejvíce na kvalitě a výsledné ceně stavby.

Dobrý pocit z odvedeného díla

Pokud si budete dům stavět sami, rozhodně lze říci, že na něj i sebe budete patřičně hrdí. Když někde necháte stovky hodin práce, máte z výsledku lepší pocit, než když si výsledek koupíte za pár minut.

Pokud se přece jen rozhodnete pro stavbu svépomocí, dobře si pročtěte, jak se na stavbu dívá občanský zákoník. Ten totiž obsahuje spoustu paragrafů vztahujících se k výstavbě. Dále vám mohou pomoci například naše tipy, co si dát do smlouvy na stavební práce.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Já musím říct, že jsem stoprocentně za stavbu domu svépomocí. Dokonce i základy našeho domu jsem si zvládl vybagroval sám, jenom jsem si k bagru dokoupil novou podkopovou lžíci https://www.lzicealopaty.cz/312/cat-312-podkopova-lzice-48--1200-mm/. A díky tomu jsem ušetřil majlant, kterej bych jinak vyhodil na stavební firmu, která si účtuje nehorázný sumy.

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.