MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Jak přistupovat k projektu rodinného domu a jak s ním zacházet při výstavbě

15. ledna 2018

Fakta o projektech rodinných domů, které vám pomohou porozumět celé situaci okolo účelu jednotlivých stupňů a napoví vám, jak k projektům přistupovat.

Michal Janáč
Michal Janáč
Jak přistupovat k projektu rodinného domu a jak s ním zacházet při výstavbě

Mohlo by vás zajímat

Co doopravdy obsahují projekty rodinných domů, aneb každý projektant nakreslí něco jiného

Rozsah projektu domu je upraven vyhláškou, ve které je uvedeno, jak se projekty dělí a jaký mají účel. Jsou to například dokumentace pro územní řízení, dokumentace k provádění stavby, dokumentace pro stavební povolení, atd. U každé z nich je pak uvedeno, v jakém měřítku a přibližném detailu daný výkres provést.

Tím to ale končí. Projekt na dům je velmi složitý a individuální dokument. Při jeho zpracování hraje roli zkušenost projektanta, jeho estetické cítění, zvyklosti a předvídavost. Stane se tak, že když si vezmete vedle sebe stejný výkres od dvou různých projektantů, každý bude vypadat úplně jinak. A to nejen v použitém typu písma, ale samozřejmě v jiných technických specifikacích.

Každý projektant okótuje trochu něco jiného a nebo se zaměří na jiné problémové místo. Někdo udělá projekt prakticky a uvede pouze ty informace, které považuje za důležité, někdo je naopak puntičkář a s výkresem si vyhraje, i když by některé informace ve výkrese nemusely být.

Klient jako laik tak není schopen posoudit, jestli je projekt skutečně kvalitní. Může porovnávat snad jen počty výkresů ve složce a množství informací ve výkrese. Úkolem výkresu je však dobře sloužit svému účelu, což může představovat dobrou orientaci pro úředníka a nebo dobře vyřešený detail pro zedníka.

Když dáte projekt do rukou stavební firmy

Stejně jako každý projektant kreslí jiným způsobem, tak i každé stavební firmě vyhovuje trochu něco jiného. Může se tak stát, že kdyby dvě stavební firmy stavěly podle stejného projektu, jedna bude s projektem naprosto spokojená, a ta druhá si v něčem nebude vědět rady. Skutečně se nám stalo, že u jednoho projektu stavební firma chválila, že lepší projekt v rukou nikdy neměla a u druhého jsme museli spoustu věcí vysvětlovat a dokreslovat. Toto nemusí být nutně způsobeno kvalitou stavební firmy nebo projektu. Roli zde hraje i příprava firmy před zahájením výstavby, obsah smlouvy o dílo na dům a zkušenosti stavební firmy s daným typem domu a technických řešení.

Od začátku výstavby (a ideálně i před jejím zahájením) by měla probíhat plynulá komunikace mezi projektantem a stavební firmou. K tomu slouží autorský dozor. Obě strany by se měly scházet na kontrolních dnech a vysvětlovat a řešit spolu práce na stavbě ideálně s předstihem. Díky tomu se podchytí většina nedorozumění a případných nedostatků a stavba probíhá hladce.

Ve stavebnictví neexistuje ideální řešení

V dnešní době existuje na každý problém hned několik řešení. Je dostupné obrovské množství stavebních materiálů a výrobků. A každý má trochu jiné vlastnosti. Ve stavařině nicméně neexistuje jen dobré a nebo jen špatné řešení. Každý materiál má spoustu fyzikálních a technických vlastností a v něčem je dobrý a v něčem zase ne.

Vemte si například základní materiál pro stavbu domu. Mohu mít cihelné tvarovky, Ytong, vápenopískové tvárnice a nebo spoustu jiných materiálů. Jeden má lepší tepelné vlastnosti, ale horší ty akumulační a akustické. Druhý je přesně opačný, ale zedníkům se s tak těžkým materiálem hůře pracuje a nelze do něj pohodlně drážkovat instalace. Nebo jiný příklad: Mám vytápět plynovým kotlem, který je sice levnější na pořízení, ale dražší na spotřebované zdroje, a nebo mám sáhnout po tepelném čerpadle, které to má přesně naopak? Vyplatí se mi to?

Architekti a projektanti s vámi vyberou ideální řešení pro potřeby vaší stavby. Při výstavbě se nicméně můžete setkat s tím, že stavební firma toto řešení nemá ráda nebo s ním nemá zkušenosti. Čistě proto, že z jejich pohledu mají přednost jiné vlastnosti materiálu, než jaké jsou důležité pro vás.

Nejdůležitější je proto komunikace mezi stranami. Vše společně konzultovat a řešit. Když se toto dodrží a na kontrolních dnech bude vždy kromě klienta a stavební firmy i technický a autorský dozor, je zaděláno na hladký průběh výstavby a dobrý výsledek.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    

Zatím nikdo nekomentoval. Začněte diskuzi..

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Michal Janáč

Michal Janáč ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti aby byli všichni šťastní, ale hlavně vedení společnosti a dohled nad zakázkami. Aby ten kolotoč zákazníků, zaměstnanců, termínů, smluv a realizací fungoval.

Na práci mně nejvíce baví když vidím, jak naši stavbu postaví. Baví mě budovat něco, co je hmatatelné a má hodnotu.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.