MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Typový dům, anebo dům na míru? 7 důvodů proč chtít svůj individuální projekt

21. února 2015

Jaké jsou rozdíly mezi typovými a individuálními projekty? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? A vyjde nakonec levněji typový dům, nebo dům na míru?

Michal Janáč
Michal Janáč
Typový dům, anebo dům na míru? 7 důvodů proč chtít svůj individuální projekt

Mohlo by vás zajímat

Co je typový projekt

Jde o univerzální projekt vypracovaný architektem nebo projektantem pro ideálního uživatele a na ideální místní podmínky. Ideální místní podmínkou je myšlen rovinatý pozemek se správnou orientací.

Při návrhu takového projektu není přihlíženo k potřebám klienta, ať už se jedná o dispozici, velikosti místností, nebo venkovní vzhled domu. V projektu nejsou zohledněny ani okolní podmínky pozemku - jeho orientace a příjezdové cesty.

Takové projekty jsou dělány pro požadavky co největší skupiny lidí.

Výhody typových projektů

Katalogy typových projektů slouží jako dobrá inspirace pokud se člověk začíná seznamovat s tím, co je na trhu. Spousta firem nabízí i moderní katalogové domy. Pro prvotní inspiraci a ujasnění si, co od domu očekáváte, jsou tyto katalogy velice přínosné.

Nevýhody typových projektů

Jak bylo zmíněno, jsou navrhovány na ideální parcelu. To znamená, že ve většině případů nebudou odpovídat vlastnostem a charakteru vaší parcely a zásadním požadavkům na orientaci místností ke světovým stranám nebo příjezdové komunikaci.

Z důvodů velké rozmanitosti parcel neobsahují typové projekty osazení domů na pozemek včetně přípojek. V ceně projektu tedy chybí napojení na inženýrské sítě, zpevněné plochy, ploty apod.

Další věcí, která typové projekty prodražuje je fakt, že nikdo nepostaví projekt přesně jak je daný a vyžaduje jeho úpravy. Firma si za každou takovou úpravu ale účtuje příplatky.

V další řadě je třeba vědět, že k novému domu je třeba zpracovat energetický štítek budovy v řádu několika tisíc Kč.

Typové domy mají rovněž specifikované stavební materiály. To samo o sobě není špatně, ale některé typové projekty mohou být už více než 10 let staré, a proto jsou v nich i zastaralé technologie a materiály. Proto při současném rychle se rozvíjejícím trhu se stavebními materiály může být takový projekt už zastaralý. Chcete-li pak změnu stavebního materiálu, nastává problém a v mnoha případech vám nebude vyhověno. Mnohdy také firmy spolupracují s dodavateli těchto technologií, a nejsou tak ani možné jejich změny. Díky tomuto faktu se stává, že se uměle prodražuje stavba - například stavbou stropů, které v daném domě nejsou potřeba a lze využít nosnosti krovu. Tyto fakta nejsou na první pohled patrná, ale dokážou naopak stavbu prodražit o desítky i stovky tisíc.

Další velkou nevýhodou je, že typový projekt nepočítá s omezeními v konkrétní oblasti, které definuje územní plán. Může nastat situace, že typový projekt stavební úřad dokonce nepovolí postavit, neboť projekt neodpovídá požadavkům stanoveným v územním plánu.

Pomineme-li tyto technické problémy, jsou zde další nevýhody osobního charakteru. Typové domy bývají neoriginální, a především nejsou navrženy na základě vašich potřeb a představ, a proto tak často vznikají nevyužité a prázdné prostory. A každý zbytečný metr navíc jsou desítky tisíc zbytečných nákladů.

Nejhorší ze všeho pak pro někoho může být představa, že stejný dům si postaví i váš nedaleký soused.

Co je individuální projekt

Individuální projekt, neboli dům na míru, je pravým opakem typového projektu. Individuální projekt vzniká zhmotněním vašich potřeb a představ. Zohledňuje možnosti konkrétního pozemku, prostoru, i vašich financí. A když si uvědomíte, že v domě strávíte většinu života, zdá se to také jako jediná správná varianta. Váš dokonalý dům.

Pokud máte chuť vytvořit něco krásného, originálního, ale i dokonale praktického, určitě chtějte dům na míru.

Výhody individuálního projektu

Soulad s vašimi potřebami a představami. Naprosto respektuje možnosti využití pozemku s přihlédnutím k výhledům, sousedům, stínům a slunci. Je v něm navržena správná orientace místností ke světovým stranám, zohledněny vaše koníčky, denní návyky a způsob života celkově. Výsledek je harmonický dům jak zevnitř, tak i zvenčí.

Nevýhody individuálního projektu

Nevýhodou individuálního projektu je jeho vyšší cena oproti projektu typovému, která je však pochopitelná vzhledem k tomu, že takovýto projekt zpracovává architekt ve spolupráci s odbornými projektanty a specialisty v jednotlivých stavebních oborech.

Jaké podklady k projektu potřebujete

Před zahájením projektování je třeba připravit několik projektových podkladů. Jde především o průzkumné práce jako je radonový posudek, hydrogeologický posudek popřípadě jiné průzkumné práce, pokud to lokalita vyžaduje. Dále je třeba mít geodetické zaměření parcely ideálně i s výškopisem (výškové poměry na parcele). Různé parcely ale můžou vyžadovat ruzné podklady.

Stupně projektové dokumentace

Projekty se zpracovávají v různých stupních. Od jednoduché dokumentace pro stavební povolení až po detailní prováděcí projekt. Platí podobné pravidlo jako u rozdílu mezi typovým a individuálním projektem. Čím detailnější projekt je, tím více stojí, ale tím více Vám následně při stavbě ušetří. U detailního prováděcího projektu totiž nemá stavební firma šanci uměle navyšovat cenu stavby vícepracemi nebo naopak práce provést nekvalitně.

Detailně o jednotlivých částech projektové dokumentace.

Investujte do přípravy projektu dostatečný čas i prostředky. Tyto investice se vám mnohonásobně vrátí jak při výstavbě, tak při budoucím životě ve vašem vysněném domě.

Otázká na závěr zní: „Stavíte dům, nebo domov?“

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Dobrý den ,
domníval jsem se ,že se mnou jako stavebníkem ,,někdo vybere vhodnou parcelu" ...co je první parcela? nebo projekt ?
Prý se může stát a stává ,že ne každý dům postavíte na každém pozemku.
Z tohoto důvodu uvítám ucelené služby za cenu dražšího ind.projektu.
Pokud by stavění domu neprobíhalo ,,hezky česky" odhaduji ,že by se stavělo o 1/3 domů více.
Já ,mám zájem o bungalov,pasiv,na klíč,silný,prověřený dodavatel doporučený projektantem na základě spolupráce,cca 115 -125m2 podlah.plochy,3+1 ,či 4+kk,vedle možná 2G.
Stavět chci r 2020 v Karlovy Vary -okolí,cca 10km.
Děkuji za odpověď,Popelka.
Andrea Hrdinová - MASTER DESIGN
 Andrea Hrdinová odpověděl(a)
Dobrý den,
pro naše individuální projekty platí, že jsou vždy vypracovány na míru konkrétnímu pozemku a vašim požadavkům. První je tedy pozemek, až potom projekt. Máte pravdu, že ne každý dům lze postavit na každém pozemku, i když je určený pro stavbu rodinného domu. Je to dáno zejména regulativy pozemku nařízené územním plánem obce. Například na některém pozemku můžete postavit dům s plochou střechou, někde musí být střecha šikmá; někde vám povolí postavit třípodlažní dům, někde jen bungalov apod. Individuální návrh zohledňuje mj. orientaci pozemku ke světovým stranám a polohu příjezdové komunikace. Rady a tipy, jak vybrat pozemek pro rodinný dům, jsme sepsali do článku na našem blogu: https://www.master-design.cz/blog/dokonaly-dum/jak-vybrat-pozemek-pro-dum. Pozemek za Vás sice nevybereme, ale s výběrem pozemku Vám rádi pomůžeme. Ještě před koupí můžeme prověřit vámi zvažovanou parcelu. Pokud máte zájem o konzultaci, pošlete nám na sebe prosím kontakt na atelier@master-design.cz nebo nám rovnou zdarma zavolejte na 800808800.
Budeme se těšit.

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Michal Janáč

Michal Janáč ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti aby byli všichni šťastní, ale hlavně vedení společnosti a dohled nad zakázkami. Aby ten kolotoč zákazníků, zaměstnanců, termínů, smluv a realizací fungoval.

Na práci mně nejvíce baví když vidím, jak naši stavbu postaví. Baví mě budovat něco, co je hmatatelné a má hodnotu.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.