MASTER DESIGN: architekti Praha, Brno, Ostrava - architektonický ateliér - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 800 808 800Domluvit schůzkuČeský jazyk Switch to english
MENU

Luxusní vila ve svahu se zvýšeným obývacím pokojemŠternberk

Velkorysý dům s masivní konstrukcí horního patra vznášejícího se nad proskleným přízemím.

Luxusní vila ve svahu se zvýšeným obývacím pokojem - Šternberk - Vizualizace 1
Luxusní vila ve svahu se zvýšeným obývacím pokojem - Šternberk - Vizualizace 2
Luxusní vila ve svahu se zvýšeným obývacím pokojem - Šternberk - Vizualizace 3

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Charakteristiky

Zadání

Přáním klienta byl dům dobře zasazený ve svahu s vytvořením dostatečného soukromí pro terasu s bazénem. Důraz se rovněž kladl na dobré využití výhledů.

Informace o pozemku

Parcela leží na návrší, ze kterého shlíží na město Šternberk. Pokud se otočíme zády k lesu, pak se přes střechy vyšší budovy rozhlížíme do volné krajiny Litovelského Pomoraví a Hané. Parcela má tvar obdélníku, který je lemován ulicemi Pod lesem a Pod kioskem.

Samotný svah pozemku pozvolna klesá směrem k západu, přesně ve směru nejhodnotnějších výhledů. Místo je klidné, tvořené pravidelnou zástavbou dvojdomů. Kontext narušuje pouze budova ústavu sociální péče. Její měřítko je doslova velkoměstské.

Dogmatické rámce návrhu jsou notoricky určovány zmíněným sklonem pozemku. Rovněž je třeba zmínit naprosto nadstandardní výhledy a světelně vřelou jihozápadní orientaci. Složitost situace vychází zejména z velikosti volné plochy, která je k dispozici.

Řešení

Základním stavebním kamenem návrhu je rozdělení provozu domu do dvou částí. První je část garáží, venkovního skladu a apartmánu pro hosty. Druhým je rodinná část – obývací pokoj, ložnice a dětské pokoje. Uvažujeme-li se sklonem pozemku, zdá se logické obě části umístit do vlastních pater, a využít tak co nejvíce možností, které toto řešení nabízí.

Vycházíme-li z přání klienta na způsob vstupu / vjedu do domu a do obou pater, která máme k dispozici, můžeme zřídit dva vstupy do domu. První, východní, je hlavní vstup a vjezd do garáží. Druhý, severní (o úroveň níže), disponuje krytým stáním, které je vytvářeno hmotou garáže. Řešení počítá s proměnami domu v čase, umožňuje oddělené i spojené využívání obou částí.

Hlavní vstup je vyřešen tak, aby umožňoval jednoduchý sestup do „zahradního podlaží“ a také bezkolizní návštěvu apartmánu (bez narušení rodinného soukromí). V „zahradním podlaží“ jsou pokoje umístěny po obvodu pravidelné hmoty, aby měly dostatek jižního a západního slunce. Spojuje je chodba, za kterou jsou logicky umístěny technicko-hygienické provozy. Ložnice je ukrytá za kuchyní a je vyřešena kompaktně, s vlastní šatnou a koupelnou. Ložnice disponuje ojedinělým výhledem do soukromé zahrady.

Dům bude zděný, s monolitickými železobetonovými nebo ocelobetonovými stropy. Pokoje budou mít světlou výšku 3 metry, obývací pokoj pak 4 metry. Okna budou bezrámová, s otevíratelnými a posuvnými segmenty.

V místech velkého vyložení a rozpětí budou horizontální konstrukce podepřeny ocelovými sloupky kruhového průřezu.

Filosofie domu

Ideovým a koncepčním řešením úvodního problému bylo nadzvednutí pokryvu části pozemku a ukrytí domu dovnitř. Takové řešení se na konci projevilo jednoduchou hmotou, která se na jedné straně zakořeňuje do svahu a která se na druhé straně volně vznáší.

Řešení jednotlivých úrovní se projevuje i ve tvarování hmoty, jejíž linie následují a dokončují celkovou myšlenku. V některých místech se objevuje protiklad, či přerušení (tak jako u krytého stání, které ale zpětně potvrzuje pevnost formy).

Obývací pokoj je umístěn na jihozápadním nároží. Slunce po celý den putuje po jeho obvodu a prosvětluje vnitřek domu plnými doušky. Pokoj je vyšší než ostatní a okno ve východní fasádě jej ještě více provzdušňuje. Denní zóna je rozdělena na dvě části: kuchyňskou a pobytovou.

Ložnice tvoří samostatný soubor, který je tvořen průchozí šatnou, designově komponovanou koupelnou, samotným prostorem pro spaní a v neposlední řadě relaxační / tichou zahradou.

Řešení koupelny - i přes zasunutí do hloubky dispozice - umožňuje adekvátní kontakt se zahradou, která vytváří atraktivní přechodovou zónu mezi absolutním soukromím a terasou s bazénem.

Detaily domu jsou jednoduché. Hmota je bíle omítnuta a tvarově je co nejčistší. Okenní otvory vyplňují šířky pokojů, nic tedy nebrání kontaktu s tím, co je za sklem. Pokoje mají vysoké stropy a obdélné tvary.

Skříně a skladovací prostory jsou vestavěné, aby nenarušovaly a neovlivňovaly pohyb prostorem. Jsou umístěny podél chodby tak, aby nebyla hluchým, nevyužitým provozem. Sklad a koupelna dětí nemají okno. Jsou osvětleny střešním světlíkem. Žádný z pokojů tedy není úplně temný.

Dům nevyčnívá nad své okolí, z ulic se zdá být jednopodlažní. Jako oko se vznáší nad pozemkem, je lehký a orientovaný do zdejší krajiny. Posledním bodem na nekonečném obzoru je voda dopadající na hladké oblázky.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

87% · 3

Další projekty z kategorie Luxusní domy a vily

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

150+
staveb na míru
30+
interiérů
7
zemí světa
7
let na trhu
4
pobočky
1mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Českých Budějovicích.

Chci nezávaznou schůzku

Napsali o nás

Napsali o nás - Idnes.cz Napsali o nás - Novinky.cz Napsali o nás - MŮJ DŮM Napsali o nás - Dřevo&Stavby Napsali o nás - MSSTAVBY Napsali o nás - Bydlení IQ

Reference

Spolupracovali jsme - OSTRAVA Spolupracovali jsme - LÁZNĚ KLIMKOVICE Spolupracovali jsme - CTP Spolupracovali jsme - RPG Spolupracovali jsme - MAYZUS Spolupracovali jsme - AVICENA SPA

Již se k nám připojilo více než 1500 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.