MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Malý třípodlažní dům s cihelným obkladem a anglickým nádechem – Hradec Králové

Původní chatka svými rozměry pětičlenné rodině nevyhovuje, proto se rozhodli pro demolici a výstavbu nového domu. Kromě toho, že měly být zachovány všechny charakteristické prvky původní stavby, přáli si majitelé vnést do návrhu i prvky staroanglické architektury.

Malý třípodlažní dům s cihelným obkladem a anglickým nádechem – Hradec Králové - Vizualizace 1
Malý třípodlažní dům s cihelným obkladem a anglickým nádechem – Hradec Králové - Vizualizace 2
Malý třípodlažní dům s cihelným obkladem a anglickým nádechem – Hradec Králové - Vizualizace 3
Malý třípodlažní dům s cihelným obkladem a anglickým nádechem – Hradec Králové - Vizualizace 4
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

SITUACE

Na okraji města Hradec Králové se nachází čtvrť s rodinnými domky zvaná Malšovice. Okolo ortogonální sítě cest jsou rozesety různorodé stavby odlišného stáří s menšími zahradami. Ulice Kmochova se ovšem svým charakterem vymyká, protože po celé její východní straně se nachází chatky. Stavby mohou připomínat finské domky, také jsou tak mnohdy mylně nazývány, jedná se však o ruské montované chaty. Původně všechny domky vypadaly stejně, měly částečně zapuštěný sklep, patro a podkroví. Půdorysný rozměr domu byl velmi malý – 6,5 x 7 m. Výrazným vizuálním prvkem se stala střecha s ostrým sklonem a také veranda s charakteristickým prosklením v přední části domu. Pozice domků se na zahradách střídala – jeden byl vždy u západní hranice a sousední naopak u východní. Původně tvořila fasádu tmavě natřená dřevěná prkna, ale dnes už zůstala pouze na několika objektech. Malé domečky s tenkými stěnami přestaly majitelům stačit a postupně k nim přistavují další části, dodávají zateplení s omítkou a okna verandy zazdívají. Původní charakter stejných staveb se tak začal vytrácet a z toho důvodu zde byly vytvořeny přísné regulace pro rekonstrukce i novostavby. Chatku v původním stavu se zahradou si zde pořídil mladý pár se třemi dětmi. Atmosféra místa se jim velmi líbila, ovšem pro pětičlennou rodinu byl domeček opravdu příliš malý. Rozhodli se tedy pro demolici původního objektu, který by nahradil nový tak, aby v co největší míře respektoval charakter původní stavby, ale zároveň získal nádech anglické architektury.

ARCHITEKTURA

Jedním z hlavních zachovávaných prvků je poloha západní fasády. Půdorysná stopa původního objektu byla na sever i jih mírně rozšířena. Výraznější prodloužení se odehrálo na východní straně, ale protože se jedná o dům umístěný v zadní části zahrady, není tento zásah při pohledu z ulice patrný. V dnešní době se již málokdy navrhují částečně zapuštěné sklepy, protože se klade důraz na přímé propojení domu se zahradou bez schodů. Také v tomto případě se sklep odstraní a první patro tak bude umístěno přímo na terénu. Díky tomu vznikne také více prostoru v druhém patře, které původně výrazně omezovala šikmina střechy začínající u podlahy patra. Nyní začne střecha v úrovni pasu, čímž užitná plocha pokoje výrazně stoupne a zároveň se stane využitelným i prostor ve špici. Zachován byl také výběžek domu v přední části, který původně sloužil jako veranda s hlavním vstupem. Protože se však tato fasáda otevírá do největší části zahrady se západním sluncem, rozhodli jsme se do výběžku umístit společenskou část a hlavní vstup se přemístil na severní fasádu. Zcela novým prvkem v návrhu je kvádr protínající dům v půlce jeho délky. Díky němu dostáváme uvnitř více prostoru na komunikační část a v druhém patře klasickou světlou výšku v prostorách pro hygienu.

Ostrý sklon střechy i tvar stavby nahrává anglickému stylu. Ten podporuje také obklad stěn z cihlových pásků, parapety z plných cihel a světle béžová dřevěná okna s mřížkami. Červené cihly doplňuje tmavošedý kov použitý u střechy, komínu a u pergoly.

DISPOZICE

Vstup na pozemek se nachází v severozápadním rohu zahrady. Vedle něj bylo umístěno kryté stání pro dvě auta, které svou zdí částečně odděluje prostor zahrady od přilehlé komunikace. Ke vstupu do domu vede chodníček u severní hranice. Díky této pozici je možné využívat co největší část zahrady pro pěstování ve stínu i na slunci. Hlavní vstup do domu se nachází uprostřed severní fasády, na něj pak kousek dále navazuje vchod do skladu. Každá místnost v objektu má velmi ekonomické řešení, ovšem tak, aby odpovídala požadavkům pěti obyvatelů. Na hlavní vstup do domu navazuje zádveří a na něj centralní chodba se schodištěm. Součástí tohoto prostoru je také malá pracovna s možnosti uzavření. Na východní straně je pak umístěn sklad, technická místnost a vedle ní toaleta. V západní části se nachází společenská část domu. Tento prostor má netradiční tvar T, tvořený třemi výklenky pro kuchyň, jídelnu a obývací část. Kuchyňský kout je díky okna na severní fasádě vizuálně prakticky propojen se vstupní částí domu. Jídelní kout se nachází v jižní části společenské zóny a díky velkému francouzskému oknu plynule navazuje na zahradu. Největší západní výklenek je v místě původní verandy. Téměř celou fasádu této část lemuje dlouhé okno odkazující na původní prosklení a pod ním se nachází lavice s knihovnou. Celému společenskému prostoru dominuje cihlový krb. Jídelní i obývací část je propojena s malou terasou stíněnou mobilním zastřešením s látkovými pruhy mezi kovovou konstrukcí.

První a druhé podlaží propojuje křivočaré schodiště navazující na obě chodby v objektu. Západní část patra je věnována dvěma zrcadlově stejným dětským pokojům. Díky výšce střechy mohou děti využívat pro hraní i spaní vložené patro dostupné po žebříku u stolu. Ve východní straně se nachází ložnice pro rodiče a místnost pro třetí dítě. Plocha tohoto dětského pokoje menší než už těch západních, ale její obyvatel může díky žebříku využívat celé podkroví nad ložnicí, která oproti jiným pokojům nemá otevřený krov. Obytné místnosti mají společnou koupelnu v severní části patra a samostatnou toaletu vedle schodiště. Dispozice objektu je řešena co nejjednodušším způsobem a odpovídá členění domu z exteriéru i jeho celkové filosofii.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

Zatím nehodnoceno. Buďte první.


Další projekty z kategorie Nízkoenergetické domy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.