MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Moderní bungalov se severní orientacíKrásné Pole

Severně orientované velké prosklení obytných místností je doplněno jižními střešními okny, které do interiéru přináší potřebné přímé sluneční světlo.

Moderní bungalov se severní orientací - Krásné Pole - Vizualizace 1
Moderní bungalov se severní orientací - Krásné Pole - Vizualizace 2
Moderní bungalov se severní orientací - Krásné Pole - Vizualizace 3
Moderní bungalov se severní orientací - Krásné Pole - Vizualizace 4
 

Zadání Informace o pozemku Jak jsme řešili Filosofie domuHodnocení Další projekty Chci podobný dům

Nejčastěji vás zajímá

Parcela

Řešená parcela v Krásném Poli v těsné blízkosti města Ostravy nabízí nejen vřelé výměry, ale hlavně otevřené výhledy do okolí. Nachází se na samotném okraji obce, kdy dále můžeme vidět už jen chatovou osadu. Ta se však nenachází v těsné blízkosti a "nekontaminuje" tak blízké okolí. Tvar pozemku má elementární obdélníkový tvar s přidruženým cípem z jihovýchodní strany, který slouží čistě jako přístup na pozemek. Vzhledem k dlouhému příjezdu je limitujícím faktorem nutnost obratiště pro případný zásah hasičů, jelikož bude zbírat nemalou část pozemku.

Parcela se prudce svažuje jihozápadním směrem. Z jedné stránky to může být bráno jako nevýhoda, zvlášť pro klienty, kteří chtějí jednopodlažní dům bez schodů. Na stranu druhou se nám díky tomu otevírají výhledy do otevřené krajiny a místo se tak stává atraktivnějším.

Co se týče sousedské zástavby, nelze ji vnímat jako limit, jelikož sehrává spíš pasivní úlohu. V těsné blízkosti se nachází pouze pár domů, které nejsou jednotné tvarově, ani v případě typu zastřešení. Byli jsme tedy regulováni pouze omezenou zastavěnou plochou, kterou udává územní plán.

Architektura

Vzhledem k orientaci svahu, výhledů, tvaru pozemku a požadavku klientů mít dům bez schodů, je půdorys domu koncipován jako liniový, táhnoucí se podél hranice pozemku tak, aby bylo minimalizováno převýšení v rámci domu. Hmotově je objekt rozdělen podélně do dvou částí. Dominantní polovina s pultovou střechou má orientaci směrem za výhledy do otevřené krajiny. Druhá hmota má elementární tvar s plochou střechou a dává tak prostor pro perforaci první hmoty, díky které je zajištěn průnik světla z jihovýchodní strany do středu dispozice. Objem s plochou střechou je částečně vykousnutý a vzniká tak krytý přístup ke vstupu a také částečná clona pro ostré letní jižní slunce.

S volbou materiálů jsme se na požadavek klientů drželi při zemi a základem je tedy tradiční omítka. Zároveň jsme však chtěli docílit i materiálového odlišení jednotlivých hmot a tak se tradiční omítka proměnila z ploché na netradiční strukturovanou. Struktura je ale čistá a jednoduchá se svislou liniovou fragmentací. Barevnost byla zvolena v decentních přírodních odstínech a to šedé (na strukturované části) a šedozelené.

Dispozice

Kryté stání je z důvodu regulace zastavěné plochy rodinným domem od objektu odděleno. Ke vstupu se jde od krytého stání podél domu již pod střechou. Do domu se vchází přibližně v jeho středu. Od vstupu se dispozice dělí na dva funkční celky a to pravou společenskou část a levou soukromou. Forma stavby je úzce spjatá s dispozičním řešením. Díky pultové střeše dostáváme světlo tam, kde ho potřebujeme, a to do obývací části denní zóny a do středové chodby, kde tak vzniká netradiční vyvýšený a prosvětlený prostor.

Soukromá část je v podélném směru dělena chodbou na dvě poloviny, dětskou a rodičovskou. Nachází se zde dva dětské pokoje se samostatnou koupelnou s orientací oken na jihovýchod. Rodičovská část sestává z prostorné vstupní šatny, ze které se vchází na jedné straně do ložnice, na druhé pak do koupelny. K rodičovské části náleží také pracovna, která může v případě potřeby sloužit jako hostovský pokoj. Celá rodičovská část má okna oriantována severozápadním směrem za výhledy do otevřené krajiny.

V centrální části se nachází zádveří a technické zázemí se samostatnou toaletou v blízkosti denní zóny.

Samotná denní zóna je koncipovaná do tvaru L. Díky tomuto tvaru vzniká zákoutí pro terasu, chráněnou ze dvou stran obvodovou stěnou. Obývací část má prosklení orientováné za výhledy na severozápad, ale díky vyvýšenému stropu se zde dostává také jižní světlo shora. Jídelna je obklopena prosklením do zahrady a na terasu a stává se tak maximálně vzdušnou.

Líbí se vám tento dům?

Sdílejte jej s přáteli a zeptejte se, co na něj říkají.


Chceme dosahovat pravého mistrovství!

Budeme rádi, když nám řeknete, jak se vám dům líbí.

44% · 5

Další projekty z kategorie Bungalovy

Dosáhnout mistrovství nejen v designu
se nám nepodařilo ze dne na den.

200+
staveb na míru
80+
interiérů
6
domů jsme sami postavili
10
let na trhu
3
pobočky
2+mld. Kč
prostavěno
Pojďme spolu probrat váš nový domov.
Nezávazně a ZDARMA.
Pobočky máme v Praze, Ostravě, Brně a Olomouci.

Domluvit schůzku

Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.