MASTER DESIGN: architekti Praha, Olomouc, Ostrava - architektonické studio - logo 2
Pište na atelier@master-design.cz nebo volejte (Po-Pá 8-16) na 910 080 198CZ EN
MENU

Kolik stojí postavit rodinný dům (včetně výpočtu)

16. listopadu 2015

Kolik stojí postavit rodinný dům? Jak si cenu domu spočítat a na co nezapomenout? A za kolik se dá postavit nejlevnější dům?

Jan Jadrníček
Jan Jadrníček
Kolik stojí postavit rodinný dům (včetně výpočtu)

Mohlo by vás zajímat

Článek jsme napsali kvůli potřebě klientům co nejlépe vysvětlit, jak lze orientačně určit cenu domu ještě před tím, než je cokoliv nakresleno. Věcí, se kterými je nutno počítat, je mnoho. K článku máme nicméně jedno základní doporučení: Mít rezervy a nespoléhat se slepě na orientační propočty. Cenových faktorů, které nikdo není schopen ovlivnit, je při výstavbě totiž mnoho.

Za kolik se dá rodinný dům postavit?

V dnešní době je spodní hranice, za kterou se dá se vším všudy malý rodinný dům postavit, mezi 5 000 000 – 6 000 000 Kč. Rozmezí je v závislosti na lokalitě výstavby a parametrech domu. Rád bych ještě poznamenal, že se jedná o dům kolem 120 m2 bez garáže a krytého stání, a cena je tak říkajíc na krev.

Pod tuto hranici se dům dá postavit jen velice těžko a za cenu radikálních ústupků. Dům poté například trpí na nedostatečné zateplení, nebo jeho základní funkčnost a životnost je ohrožena nekvalitními materiály a provedením.

Osobně doporučujeme se s nižšími investicemi do stavby nového domu nepouštět. Moderní domy v našem portfoliu začínají spíše na dvojnásobných hodnotách.

Pokud Vás zajímá kolik stojí pouze hrubá stavba, pokračujte na náš článek o hrubých stavbách, kde se dozvíte více.

Kolik stojí m2 podlahové plochy domu?

Cena za m2 stavby je nejvíce ovlivněna poptávkou. V lokalitách s největší poptávkou, tedy v Praze a Středočeském kraji jsou ceny nejvyšší. Dále se dá orientovat dle průměrné ceny bytů. V Praze se pohybuje průměrná cena bytu kolem 80 000 kč/m2 a nejsou vyjímkou i dvojnásobné ceny. Je pak tedy logické, že rodinný dům nepostavíte za 20 000 kč/m2. To je prostě nesmysl. Nejnižší možná cena, za kterou lze rodinný dům postavit, je 30 - 35 000 kč/m2. To je však cena hodně průměrných převážně jednoduchých typových rodinných domů s podprůměrnou výbavou a zastaralými materiály. A pokud nejste ve stavebnictví kovaní, tak je zde velké riziko, že vás někdo napálí na odfláknuté práci nebo obere na příplatcích a vícepracích. My našim klientům radíme, aby si vyhradili na individuální rodinný dům navržený architektem 40 - 60 000 kč/m2 . Pak mohou být jedině pozitivně překvapeni, když dům stojí méně. V našem portfoliu však nejsou vyjímkou i stavby s cenovkou nad 90 000 kč/m2. Cena nejvíce roste s výběrem luxusních interiérových materiálů a technologií.

U garáží, krytých stání a skladů můžete počítat s nižší částkou za/m2. Naopak v koupelny a kuchyně mohou být zase nad průměrem.

Zkreslené informace v médiích

Pokud najdete na internetu informace typu dům za 3 mil. Kč, tak je to vždy spíše marketingová fáma. Před číslovku 3 mil. Kč si musíte domyslet kouzelné slůvko „Od“..

V ceně takových staveb většinou nebývají základy a výkopy, teplovodní vytápění (většinou tam jsou přímotopy), přípojky, zpevněné plochy, oplocení, venkovní žaluzie, terasa atd.. Dále jsou použity nejlevnější materiály a vybavení. Dům je zateplen na nejnižší možné hodnoty požadované normou. Součástí vybavení budete mít ty nejlevnější baterie, umyvadla, záchody, obklady, dlažby které se na trhu dají sehnat. Jednoduše proto, aby bylo možné domu přiřadit co nejnižší cenovku a oslovit tak co nejvíce lidí.

Celý systém je tedy postaven na tom, že si neustále připlácíte. Výsledek je pak takový, že se stejně se všemi příplatky vyšplháte na cenu, kterou jsem zmínil výše.

Každý dům je individuální záležitost. Každý člověk má jiné požadavky na kvalitu použitých materiálů a díky toho nikdy nebudou stejně vypadající domy i stejně stát.

DŮLEŽITÉ SI UVĚDOMIT

Je důležité zmínit, že v době, kdy aktualizuji tento článek (05/2018), jsou již i tyto ceny a odhady také trochu neaktuální. Cenové odhady se dělají zpětně na základě statistických údajů. Z toho plyne, že tyto informace jsou postaveny na statistice realizovaných staveb v roce 2017. Pokud se tedy chystáte stavět dům, nikdo přesně neví, kolik bude stát.

Než začnete dům fyzicky stavět, uběhne poměrně dlouhá doba (projektování, vyřizování stavebního povolení, výběr dodavatele stavby atd.) a ceny můžou prudce vzrůst, nebo také prudce klesnout.

V posledních letech se situace ve stavebnictví dramaticky mění!

Jak tedy spočítat kolik stojí postavit rodinný dům

Níže si můžete stáhnout výpočtovou tabulku. Postup vyplnění tabulky je následovný:

1. Sepište si seznam všech místností

K výpočtu ceny domu si nejdříve dejte dohromady seznam všech místností a podle následujícího seznamu zkuste odhadnout jejich plochy. Mohl by vám v tom pomoci náš článek Optimální velikosti místností. Nezapomeňte na chodby, schodiště, technické místnosti, zádveří a další menší místnosti.

m2   Místnost
Společenská část
40 - 75 Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou

Klidová část
10 - 14 Ložnice
+ 2   + vestavěná skříň
+ 6 - 10

+ šatna

8 - 12 Dětský pokoj
+ 1   + vestavěná skříň
+ 4 - 6  

+ šatna

8 - 12 Pracovna
8 - 12 Pokoj pro hosty

Technicko-hygienická část
3 - 8   Koupelna
1 - 2   WC
1 - 2   Spíž
4 - 6   Technická místnost
+ 2   + prádelna

Ostatní místnosti
4 - 6   Zádveří
+ 2   + vestavěná skříň
+ 6 - 8   + šatna
4 - 10 Sklad
7   Schodiště (vynásobte počtem pater)
Chodby (tvoří průměrně 10% místností)
24   Garáž pro 1 auto
45   Garáž pro 2 auta
+21   Garáž pro každé další auto

2. Vzorec pro výpočet orientační ceny stavby (pokud již znáte přesnou podobu domu, není vhodné počítat dům tuto metodou)



Celková orientační cena = (cena domu + cena ostatních položek) * DPH



Cena domu = součet ploch místností vynásobených cenou za čtverečný metr

Cena ostatních položek = garáž nebo kryté stání + přípojky a likvidace odpadních vod + oplocení + terasy, zpevněné plochy, terénní úpravy a zahrada + interiér + nadstandardní technologie a výrobky

Charakteristiky domu = svažitost parcely, podsklepení, lokalita výstavby a rezerva při výstavbě. Tyto atributy také výslednou cenu významně upraví

Interiér = cena za kuchyni, nábytek, osvětlení, bytové doplňky, atd.

DPH
U staveb do 350 m2 je DPH 15%, zatímco u staveb nad 350 m2 je to 21%.

Na toto téma by vás mohly zajímat naše články Z čeho postavit dům a Čím topit v domě, aneb 7 technologií pro moderní vytápění.

Výpočetní tabulka ke stažení

Abychom vám výpočet ceny domu usnadnili, připravili jsme pro vás přehlednou výpočetní tabulku.

Stáhnout výpočetní tabulku »

Na téma ceny domu by vás mohl zajímat i článek Typový dům, anebo dům na míru? 7 důvodů proč chtít svůj individuální projekt.

Diskuze



Zasíláte odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).


Jméno
(Povinné)
E-mail (Vyplňte pouze pokud chcete upozornit na odpověď. Nebude zveřejněno.)
Text příspěvku    
odpovědět
Good work deserves good recommendation, I have been trying to win the lottery for some months now but I have not been lucky enough to win a dime. In search of assistance on how I can at least be a winner of any lottery, I found out about Dr Ado who has been helpful with his winning numbers he gets through his spells to help people win the lottery. I got in touch with him to know how I can win the lottery and he told me everything I needed to know and do before the spell can be done for me and I acknowledge it. He prepared the spell for me and gave me the winning numbers to play and instructed me what to do as I played the jackpot lottery. I did as he instructed and after everything I decided to check if I was lucky enough to be among the winners, and I was. I screamed out in Joy immediately I saw my ticket numbers as the winner. I’m so grateful and appreciative to Dr Ado for helping me win. Contact him directly if you need his assistance on
WhatsApp On +27844284407
Email.... adoobisolutiontemple@gmail.com
Website Blog on https://adoobisolutionhome.blogspot.com/
odpovědět
Dr. Zaka to pro mě udělal znovu a pomohl toho muže uzdravit. Jmenuji se Barbara a chci informovat svět o Velkém čaroději Dr. Zaka, který mi přivedl mého cizince zpět, když jsem si myslel, že je veškerá naděje ztracena. tak jsem ho kontaktoval a udělal vše, co mi řekl, a ve skutečnosti jsem dostal výsledek do 48 hodin, jak mě ujistil. Doktor Zaka použil své mocné kouzlo, aby mi vykouzlil úsměv na tváři, přivedl toho muže zpět svými kouzly. Nejdřív jsem si myslela, že sním, když můj manžel znovu poklekl a prosil mě, abych jí odpustil a vzal ji zpět, a od té doby miluje mě víc, než jsem kdy čekal, a tak jsem si složil přísahu, že řeknu světu o doktoru Zakovi, protože je skvělý člověk. Máte problémy ve vztahu? rozešel se s vámi partner a vy stále milujete a chcete to zpět? pokud potřebujete pomoc, kontaktujte doktora Zaka ještě dnes, protože vám dám 100% záruku, že vám to pomůže tak, jako to pomohlo mně. E-mailová adresa Dr Zaka je: drzakapricedsolution@gmail.com nebo jeho WhatsApp pro něj: + +2348082943805.
odpovědět
Dobrý den, můžete udělat stavební rozpočet na stavbu rodinného domu?
Plán domu už mám.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Ivan Kalynych.
odpovědět
Odhad ceny nemovitosti
odpovědět
Rád bych dal tip všem, co se snaží dům stavit svépomocí a zároveň levně. Nám ušetřilo nejvíce peněz to, že jsme si půjčili bagr od kamaráda. Na specifické práce je občas třeba speciální typ lžic - buď bude vědět kamarád, nebo je fajn se podívat třeba na https://www.lzicealopaty.cz/. Byla to cenově nejpřijatelnější varianta a reálně nám celý tento postup ušetřil hodně nervů a domluv s externí společností.
odpovědět
Dobrý den,
uvažujeme o stavbě domu a rozhlížím se, kdo by nám převedl moje představy na papír - bungalov do L - kámen, dřevo, sklo. Mám první informaci z Ekonomických staveb, že by měl dům 120 m2 stát na klíč 3,9 mil. + 900 tis. okna. Bez zahrady, přípojek atd. Mimochodem od firmy Obsidian jsem dostal nabídku na ty okna za 1,2 mil. bez DPH. Sestra si stavěla sama dodavatelsky a údajně ji stál 150 m2 5 mil. Nemůžete tady srovnávat nesrovnatelné (byty/domy, Praha/okrajové kraje). Cena stavebních prací je hodně podobná po celé ČR, Praha vyčnívá kvůli ceně pozemků a vysoké marži plynoucí z poptávky a délky povolování stavby.
Tady ty nízké rozpočty co uvádíte, tak jde o to jestli si stavíte něco kde se dá bydlet (kostka se střechou) nebo si stavíte domov, na který budete pyšní a budou Vám ho mnozí závidět. Nějaký univerzál s dispozicí většího bytu a klidně i s patrem vyjde určitě levně, protože je plný kompromisů. Individuální dům je stavěný na míru a navýšení ceny je akceptovatelné díky nestandardním prvkům a řešení.
Nejsu agent Master design, samotného mě zarazilo a zklamalo, že chtějí už za studii statisíce :-( - to je pomalu vyšší sazba než mají právníci. A to není záruka, že se sejdeme a bude použitelná pro následné provedení stavby. Jejich stavby se mně totiž líbí. Mají nápad. Uvidíme.
  odpověděl(a)
Mimochodem ... stavěli jsme svépomocí garáž - 100 m2 zastavěné plochy, 90 m2 užitné plochy. Dostal jsem se na 250 000,- Kč + teď brána za 50 tis. Sám jsem byl překvapený kam až jsem se dostal. Je to teda vč. 22 m3 nádrže na dešťovku a obslužné šachty (které mně nestály nic - za odvoz. Jenom manipulace jeřáby). Jinak žádné výstřelky. Rozpočet projektanta zněl 900 tis.!!!
  odpověděl(a)
Lukáš Glaser: Mám podobnou zkušenost. Přistavovali jsme k domu "nějaké" prostory, celkem 78 m2. Nic složitýho. Dvě okna, dvoje větší dveře a elektřina. Poslali jsme plány několika (pěti) stavebním firmám, atˇ nám udělají cenovou nabídku. Rozmezí bylo od 920 - 1030 tisíc. To se mě zdálo docela dost, tak jsme se do toho pustili sami s kamarádem zedníkem. Střechu a elektriku dělali taky moji známí. A výsledek? 480 tisíc, a to jsem do toho počítal i pivo a rum co jsme tam vypili. Akorát jsme to dělali o 4 měsíce déle. Atˇ se Vám daří.
  odpověděl(a)
Lukáš Glaser: Dobrý den Lukáši, hledáme někoho, kdo by nám pomohl navrhnout RD. Jak jste se nakonec rozhodli?
  odpověděl(a)
Simona : no, meli sme uz vybranou architektku, ale ... nechtel sem ji dat cokoliv delat dokud nebudu mit v katastru prvni stavbu. Byli sme v kontaktu a kdyz sem se ji pred mesicem po 14 dnech ozval, uz me odmitla, ze ziskala velkou developerskou zakazku.
Takze jsme na zacatku uplnem. Vic nez pul roku v prrr... :-(. Otukavam se se dvema architektama, tak uvidime co z toho bude.
Z Ekonomickych staveb se po prvni schuzce uz nikdo neozval. Asi nemeli zajem.
Ale osobne jsem postoupil. Udelal sem si papirovy model a nasledne 3D model v PC. Cim vic vim, co chci, tim vic si tim nejsu jisty.
  odpověděl(a)
Lukas Glaser: psal jste, že za projekt si počítají sta tisíce .... myslel jste tím master design ? Nám se líbí jejich návrhy moc, ale stavět nám bude naše rodinná firmička..... Takže se nám jedná opravdu pouze o krásný projekt. Sta tisíce se nám za něj však dávat nechce .....

Nějaký tip kde a jak hledat někoho, kdo nenavrhne klasický dům a vyslyší mé přání a tužby ????? Mohu se zeptat na kraj, kde je vaše stavební parcela ?
  odpověděl(a)
Anonym: no, puvodni architektka chtela 120 za studii, ale byla na cca 55 stran z nichz velkou cast zabiraly mapy z katastru a uzemniho planu + vyjadrovacky. Tak 1/3 byla venovana pudorysum a vizualizaci domu.
Potom sem oslovil dalsi dva architekty - bratry, ti chteli 60, ale ani jejich stranky ani realizace me nepresvedcily.
Vic zatim nevim, protoze dalsi dve nabidky jeste nemam. Nemuselo by to byt spatne. Byly na,doporuceni. Ale ta TOP architektka nam tvrdila, ze je jeste levna a konkurence chce vic. Pry az k 300 tis. To mne prijde jako des a hruza, pokud to neni barak za 15 mil, kde se to v rozpoctu ztrati.
K Master designu se nevyjadruju. Nemam s nema zkusenost. Nechcete se spojit jinak nez tady? Ja mam pozemek na JM (HO). Vase stavebni firma me zajima.
  odpověděl(a)
Lukas Glaser: tady mé pracovní číslo 723114673 (pošlete sms s emailem a nebo rovnou whats up )
odpovědět
Podle me tech 35000,- na m2 vcetne oploceni a castecne interieru vcelku sedi. Sam jsem si delal propocet na kolik by me vyslo svepomoci (jakoze myma vlastnima rukama) a dostal jsem se hruby odhad na nejakych minimalne 20000,- na m2 za materialy. Takze verim, ze u Prahy, kdyz si clovek necha dum postavit komplet firmou, tak je 35k/m2 minimum za kolik se da stavet a bude to dum v zakladu, takova Skoda Fabia. Clanek se mi docela libi, a taky dobre ukazuje kolik clovek usetri kdyz si makne sam - a ted nemyslim ze si bude shanet remeslniky, to pochybuju ze dopadne dobre. U Master Design bych si asi nikdy dum stavet nenechal, protoze to je zcela mimo moji cenovou relaci, lidi jako ja hold idealne daji v praci vypoved a jdou praktikovat nejlidovejsi danovy unik - stavet si barak. Ale Prazaci maji taky jinaci prijmy nez zbytek CR, takze tak...
odpovědět
dobrý den, mohla bych poprosit o orientační cenu malého domečku. Představa, 8 x 6m základy, sklípek 3x3m výška 160,
přízemí jen ložnice,obývák a kuchyň jedna místnost,koupelna,záchod a chodbička. Patro pouze 150cm výška a pouze jedna místnost v celku. Děkuji, pokud je možná odpověď. Němcová
odpovědět
Četl jsem tento článek, ale i člověk, který ( zatím nestavěl a chce stavět ) ví, že to co zde píšete je blbost. domek 1 podlaží, nízkoenergetický se prodává v mém okolí na internetu již hotový cca 4-5 mil. a to již sleduji roky nabídky. Firma nebo podnikatel co to prodává na tom zákonitě musí vydělat, takže vaše částka je dost mimo. Svépomocí nebo částečně svépomocí může být částka poloviční než co uvádíte.
odpovědět
Dobrý den, mohl by jste mi prosím někdo poradit, kolik přibližně stojí projekt s kulatým razítkem projektanta, abych mohla vyměnit krov a střechu na malém domku jen 6x9,2 metrů? Stavební úřad mi tvrdí, že i na toto je potřeba projekt, přestože tam nebude žádná změna oproti stávajícímu stavu. Předem děkuji za pomoc.
odpovědět
Jste teda slušní střelci s těma cenama, to se musí nechat ... :D
odpovědět
Stavím rodiny dům a chtěl bych se zeptat jak nacenit každou práci základové pasy stacene bednění vypln železo roxory deska odpady zdivo Porotherm 450 jedná se o plochu 200 metrů ctverecnich
odpovědět
Měli jsme rozpočet daný od firmy, která nám stavěla dům (dřevostavby MY HOME). Vše vyšlo na korunu přesně.
odpovědět
Dobrý den,
zaujal mě váš článek a nedá mi to se nezeptat. Pokud provádíte k projektu i rozpočet, mělo by se přeci dát cenu vypočítat velmi přesně. Je-li takový rozpočet zpracován přesně, lze z něj vyčíst jak ceny materiálu tak ceny práce. Dá se z těchto kalkulací napočítat i normohodiny potřebné k celkovému projektu? ( RD vystavěn od základu do konce)
Děkuji Drda
odpovědět
Dobrý den,

Vaši stránku jsem použil před cca rokem při tvorbě kalkulace na svůj dům. Váš rozpočet mi přišel dost nadsazený, nicméně mi pomohl otevřít oči a zvýšit si rezervy. Přikládám finální kalkulaci již téměř dokončeného domu s tím že od konečné ceny se již bude lišit jen minimálně (na to co není hotové již mám rozpočty od realizátorů). Stavěl jsem metodou subdodávek na dílčí části stavby (svépomocí nic). Ve Vašem kalkulátoru mi vše vychází o cca 1,5 - 2 mio více...:
Obytná plocha 144,3
Zastavěná plocha (dům) 181,4
rozpočet 1: celkem včetně kompletního vybavení, úpravy zahrady, plotu, venk. dlažby atd atd.(bez koupě pozemku) 5 600 000
rozpočet 2: bez vybavení a úprav pozemku/plotu, venk dlažby 4 500 000

Individuální nadstandardy - od zapsané částky je vždy odečtena cena "lepšího standardu"(u podlahy např cena kvalitního vinylu, u dveří bílé Sapelli, u rekuperace není odečteno nic):
rekuperace 250 000
dřevěná podlaha 70 000
skleněné interiérové dveře 100 000
Obklad domu kámen, dřevo 60 000
dřevěná okna (2x HS portál šířky téměř 4m + balk.okna všechna) 300 000
Rozpočet 3: po odečtu individiv. nadstandardů 3 720 000

cena za m2 zast.plochy u rozpočtu 1: 30 871
cena za m2 zast.plochy u rozpočtu 2: 24 807
cena za m2 zast.plochy u rozpočtu 3: 20 507

Skladba domu přízemní dům obdélník, Porotherm 30, EPS 20, díky podloží zdvojená zákl. deska, sedlová střecha 30st, tašky Tondach, nadstandardní cena za sanitu, elektroinstalaci, vícepráce započteny v konečné ceně
odpovědět
Dobrý den, stavím svépomocí patrový dům podlahová plocha 123 m2. Jsem ve fázi hrubé stavby se střechou. Základy domu 259 tis. deska 1.3 m nad terénem beton c25/30 ( kvalita) podloží jílovité se spodní vodou. Hrubá stavba materiál Ytong lambda 375 420 tis včetně schodiště s ytongu stropy z ytongu a vnitřní příčky. Komín 27 tis. + Nějaké drobnosti na stavbu nářadí, lepidla, ocel cca 60 tis. Uvádím cenu za meteriál protože vše děláme sami pouze střechu nám dělala firma pálená taška Roben Piemont i s krovy 241 tis. Občerstvení pro známé, benzín atd 30-40 tis.
  odpověděl(a)
To máme po zaokrouhlení kolem 800 tis. Materiály kvalitní stavební dozor se rozplývá nad provedenými pracemi uděláno lépe jak od nějakých firem atd. Co budu teď dělat podle vás se zbývajícími 3.2 milióny? Jsme národ blbců který se neumí bránit zlodějům a tak to vždycky bohužel bude. Vůbec mi ani neodpovidejte na mé komentáře protože lidi jako vy mám kolem sebe v práci spoustu takzvané tabulkaře a teoretiky a vaše žvásty číst nepotřebují. Nashledanou
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den,
první část textu je srozumitelná. Jedná se o čísla a zde bych se asi odkázal na předešlé odpovědi a naše tabulky.
Zbytek obsahu zprávy bohužel nejasný (konstatování snad?).
  odpověděl(a)
Daniel: Dane jsou to zloději. Normální člověk takovéhle odborníky nepotřebuje. Za 4-6 milionů postavím hrad a ne rodinný dům. Ale chápu, že je dostatek idiotů, kteří tyhle zloděje využívají. V Praze je to normální. A další perlička je, že když kupuješ nemovitost, tak je všechno drahé, obrovská poptávka a ceny vysoké. Když prodáváš nemovitost, tak je krize, ceny jsou dole, široká nabídka a nabídnou ti poloviční cenu. Prostě banda lumpů, jeden vedle druhého.
  odpověděl(a)
Robert: Nevím co zmiňujete a do jaké míry je kdo zloděj. ( nejsem stavař),
ale mám za to, že dnes již žádný řemeslník by neměl dělat pod 300 kč/ hod je-li zaměstnán na IČ.
  odpověděl(a)
Jan Jadrníček: Melete nesmysly a sam tomu verite, a ani se nestydite..... takovi jsou nejhorsi....Verim ze si najdete sve zakazniky. Idioty co budou cely zivot splacet protoze si nedokazou sami udelat pruzkum trhu a nemaji zname remeslniky.
  odpověděl(a)
Dobrý den, mohl by jste mi prosím poradit, kolik přibližně stojí projekt s kulatým razítkem projektanta, abych mohla vyměnit krov a střechu na malém domku jen 6x9,2 metrů? Stavební úřad mi tvrdí, že i na toto je potřeba projekt, přestože tam nebude žádná změna oproti stávajícímu stavu. Předem děkuji za pomoc.
  odpověděl(a)
Lenka Važanská:
odpovědět
Váši kalkulaci jsem si přečetl, ale vzhledem k tomu, že nejsem stavař, tak jsem nemohl s jistotou říci, že je přestřelená. Nicméně se mi přestřelená zdála. Když jsem ji tedy ukázal otci, který je vystudovaný stavař a 40 let dělal mistra a posléze i stavbyvedoucího, tak se u těch částek vyloženě smál. Toto mi připadá jako účelový článek, abyste si obhájili předraženou stavbu domů.
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den, zkuste si prosím uvědomit, že průměrná cena bytů v Praze se pohybuje v rozmezí 50 - 100 tisíc Kč / m2. Z logiky věci vyplývá, že stavba rodinného domu by měla být teoreticky na 1 m2 dražší než byt, který často nemá takové vymoženosti, jako nový dům. Klidně se na odhadovanou cenu novostavby domu zeptejte i naší konkurence. Víme i od jiných architektů, že při odhadu ceny sdělují klientům podobné částky, jako my. Výše uvedené odhady jsou podložené cenami mnoha různých stavebních firem, které staví naše domy, nejen naší stavební firmou.
  odpověděl(a)
Jan Jadrníček: Dobrý den, a proč přirovnáváte cenu 1m2 s Prahou, vždyť to vůbec nekoreluje!!!(barák vs byt). Zvláštní, že jste nenapsal třeba, cena 1m2 bytu v teplicích je"6000,-", na Praze 1 je to dokonce 240tisíc za 1m2 to přeci neznamená že za stejnou cenu budu mít 1m2 baráku po celé ČR....
S pozdravem
Ing. Tomáš Lukášek
PS: od Váší firmy bych si nenechal postavit ani garáž, mohlo by se mi stát, že by jste mi jí chtěl postavit podle ceny garáží v Praze.
  odpověděl(a)
Jan Jadrníček: Pane Jadrníčku,nezlobte se na mne,ale jak můžete psát kolik vyjde stavba domu podle ceny bytů v Praze,když zrovna v Praze víme,že ceny bytů jsou naprosto nesmyslné? Když vám napíšu,kolik stojí byt třeba v Ústí nad Labem,tak mi vypočítáte cenu domu z této ceny?
  odpověděl(a)
Jan Jadrníček: Z jake logiky veci? Jakou ma prosim vas souvislost trzni cena bytu v praze a naklady na stavbu domu kdekoliv jinde v CR? Spadlo Vam snad kladivko na hlavu kdyz jste sel nahodou kolem jednoho z Vasich predrazenych projektu? Smekam klobouk pred zlodeji Master Design
odpovědět
Nechápu, kde berete takové částky rok 2017/2018 jsem postavil kompletní celý bungalov 130m2 za 1,9 milionu vč. vybavení.
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den, námi uváděné částky jsou brány z naší praxe, ačkoliv se mohou skutečně zdát vysoké. Je třeba si uvědomit, rozdílnosti jednotlivých staveb a především také jejich umístění. Např. mercedes stojí jiné peníze než škodovka a je také rozdíl, jestli ho koupíte v ČR nebo v zahraničí. U staveb je to obdobně, vzhled a kvalita materiálu a design ovlivňují cenu, stejně jako fakt, jestli dům stojí na Severní Moravě nebo ve Středních Čechách. Rozhodně nezpochybňuji, že dům jste postavil za 1,9 mil. Kč
odpovědět
Velká blbost. Postavil jsem dům s užitnou plochou 200m2 .Systém Heluz zateplení je zbytečné. Stavěl jsem sám.Podlahy, omítky a střechu dělaly firmy.celý dům vyšel na cca 1800000 Kč. Stavba byla započata v roce 2011.Hrubá stavba dokončena po roce, celý dům potom v roce 2014.Dnes je 2018, stavba by byla dražší o cca 20 procent.
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den,
stavba byla započata v roce 2011 v době hospodářské krize. Dnešní ceny jsou jiné. Samozřejmě také záleží na umístění stavby, složitosti stavby a standardu domu. Předpokládám také, že to není stavba v Praze.
odpovědět
Dobry den,
Ziju uz 20 let a stavim ve velke britanii.. to je opravdu legrace..prumernej plat britskeho zednika je £15 na hodinu..coz je zhruba 360kc na hodku..a presto vas stoji samotna stavba vic nez nas v gb..humor...nechce seto mi verit tem vasim vypoctum.. mozna by byloto lepsi travit vic cadu na stavbe a ne v hospode..I stracenej cas stoji prachy...to by ste mel do tech svejch kalkulaci taky zahrnout..s pratelskym pozdravem J.T
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den, pokud jde o ceny ve Velké Británii, určitě se s Vámi nebudeme hádat, protože místní ceny neznáme. Co se týče cen v ČR, dozorovali jsme více než 50 domů. Na stavbách trávíme týdně desítky hodin, v hospodě jednotky hodin :-)
  odpověděl(a)
Jan Jadrníček: Myslím si, že skoro není možné, že by mělo tolik lidí nakradené tak velké peníze, že by neuměli malou násobilku a neuměli si sehnat info o skutečných cenách materiálu a práce. Blbost a Vaše zbožné přání, ale ať každý dělá co umí - hlavně se za velkokradení nesmí pak stydět
odpovědět
dobry den jen pro upozorneni pisete tu ze maly rodinny dum postavite minimalne za 4-6 milionu to je opravdu velkolepy nesmysl. ja postavil 140m2 za 600 000,-kc Podle me nevite opravdu o cem mluvite. protoze dum lze postavit Kvalitne i za min
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Dobrý den,
respektuji Váš názor a chápu, že jste postavil jeden rodinný dům za 600 000 Kč. My jich postavili a oddozorovali desítky v cenách, které uvádíme.
Je tedy zjevné, že pravdu mají obě strany. Záleží na úhlu pohledu a standardu domu.
  odpověděl(a)
Postavený dům 140 m2 za 600.000,- Kč bych rád viděl. Včetně dokladů. Doufám, že není z papíru :-)
  odpověděl(a)
Celý dům za 600? Jenom okna mě vyjdou na 350. Na 600 vyšla tetku dvojgaráž. Já mám hrubou stavbu a minimálně 2mio budu potřebovat na dodělávky a to v tom nemám započítané téměř žádné vnitřní vybavení. Dům s užitnou plochou cca 300m2. Váš dům bych chtěl vidět, ale raději bych se o něj neopřel.
odpovědět
Materiálové náklady na stavbu hotového zděného domu energetického standardu C až B se pohybují okolo 12 000 CZK za m2 zastavěné plochy. Vámi uváděných 33 až 50 tisíc za metr čtvereční zastavěné plochy znamená 21 až 37 tisíc nárust nákladů za provedené práce, samotné náklady na stavební práce podle vašich dat tvoří 63 až 70 % z celkové ceny domu na klíč. Při průměrné časové náročnosti stavby domu pohybující se okolo 15 hodin / m2 zastavěné plochy, dle vašich dat by ovšem v takovém případě musela být průměrná hodinová sazba dělníka okolo 1 400 CZK až 2 450 CZK. To znamená průměrná hrubá mzda 224 000 CZK až 392 000 CZK měsíčně. Průměrná měsíční hrubá mzda zedníka je 18 475 CZK (v roce 2016). To znamená, že ve své praxi pracujete s 91 % marží, konečný obrázek o výhodnosti takového financování výstavby, ať si udělá každý sám.

Proč outsourcovat stavbu domu přes vaše dodavatele, když svépomoci s partou dělníků, kteří pracují za desetinu uvedené částky dosáhnete stejného výsledku s tím rozdílem, že vaše náklady na stavební práce se sníží o 90 %?
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Hezký večer,
váš výpočet vám nebudu vyvracet. Dokonce s vámi souhlasím, že stavby lze mnohdy za cenu ústupků, nervů a času postavit levněji než uvádíme. Vždy je však třeba zohlednit ještě proměnou v čase a místě.

Pokud byste měl zájem, mohu vám dát kontakt na některé naše klienty, kteří stavěli na základě vlastního výběrového řízení a s dodavateli staveb se dostali na námi uvedené částky. To je také způsob, jak jsme na daná čísla přišli. Nikoli výpočtem zedník+cihla, ale na základě statistik z realizovaných staveb, což také uvádíme v samotném článku.

První námi realizované stavby se teprve teď dokončují. Je tedy vyloučeno, aby jakkoli zkreslovaly uvedené údaje.
  odpověděl(a)
15 hod/m/2 ? není to málo? 100m RD je tedy 1500 hod práce?
odpovědět
Dobrý den, tyto tabulkové hodnoty jsou v případě, že již vlastním pozemek, nebo je do výpočtového kvocientu započten i podíl na jeho pořizení? Děkuji za odpověd.
Jan Jadrníček - MASTER DESIGN
 Jan Jadrníček odpověděl(a)
Hezký den,
ve výpočtu pořizovací cena pozemku není zohledněna.

Zaujal vás tento článek?

Podělte se o něj s přáteli.


Nové články do vašeho mailu


Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.


Jan Jadrníček

Jan Jadrníček ~ Projekt manažer

Ve firmě mám na starosti zjišťování a zajišťování potřeb klientů. Na projektu pracuje někdy až 10 lidí současně a je tedy nutné, aby měl někdo ucelenou představu totožnou s tou klientovou a dbal na její dodržování.

V poslední době se taky hodně věnuji ekonomické stránce staveb - aby naše stavby odpovídaly klientovi jak v estetické stránce, tak i v té finanční.


Naše projekty



Již se k nám připojilo více než 1800 fanoušků a odběratelů

Žádný spam. Žádná reklama. Odhlášení kdykoliv.